przez oskard » 1 sierpnia 2010, 22:12
Mnie to tak średnio pasi, bo jest to styl, jak nazywam - "pseudoretro", czyli coś wzorowane na przedwojenne słupy - pastorały, a nie mające nic wspólnego z repliką takich słupów w danym mieście. Każde większe miasto miało swój kształt pastorałów, i taki należy odtwarzać, a nie mylić ludziom w głowach. Za jakieś 100 lat, jak sie to zestarzeje, a jest to raczej oświetlenie już docelowe, ludzie będą myśleli że to historyczny typ oświetlenia dla tego miasta, wzór jeszcze sprzed II wojny św.
Ja bym albo założył coś z MH na te stare betoniaki, albo jak już są naciski od społeczeństwa na estetykę, to jakoś z bólem założyłbym stalowe słupy, ale matowe. Pastorały jeżeli już to w dzielnicach starych powinno sie stawiać. Betoniaki z takim "garnkiem" od wysięgnika średnio mi pasują, wolę te ze smukłymi stożkami, ale lepsze to i na pewno solidniejsze od blaszaków. Te nowe stylizowane może i są mocne, może nawet "estetyczne", ale coś co jest wzorowane na przedwojnę, ale nie do końca konsekwentnie, zawsze będzie miało jakieś braki...