przez Molecki » 2 sierpnia 2010, 21:47
Witam!
Bardzo dawno mnie tu nie było, zresztą - nawet jak byłem, to zajmowałem się neonami. Dzisiaj jednak spotkałem coś ciekawego po drodze, więc wrzucam na wszelaki słuczaj. Jeśli nie przyda się - niechaj admin wytnie.
We Wrocławiu po zniszczeniach wojennych było trochę "łąk w centrum miasta" - m.in. wielka niezabudowana przestrzeń przy Powstańców Śląskich, w okolicach Hotelu Wrocław. Na tej łące od lat stało trochę słupów oświetleniowych (chyba kiedyś jakieś zaplecze budowy było albo coś podobnego) - obecnie nieczynne, ale - jak na mój gust - dość stare (tylko na placach kolejowych takie widywałem i to dawno temu).
Słupy były betonowe, na nich zasilanie tradycyjne, przewodami na izolatorach i oprawy oświetleniowe - emaliowane, dwuczęściowe, podobne w kształcie do kapelusza (przepraszam, że nie podaję typu, ale kompletnie się na tym nie znam). Od zewnątrz emalia zielona, od wewnątrz biała.
W każdym razie rzecz w tym, że zaczęli te słupy wyciągać z ziemi. Jeśli ktoś ma ochotę i jest miejscowy, niech podjedzie i obfotografuje (czy też spróbuje pozyskać taką oprawę). Jedna sztuka leży przy ogrodzeniu wykonawcy budowy - firmy Elektrotim, przy Powstańców Śląskich (po prawej jadąc od centrum, na trawniku przed płotem), tuż przed dawnym Poltegorem.
Przepraszam, że więcej nie napiszę, ale na urlopie jestem i mam "grzecznościowy" dostęp do sieci.
Pozdrawiam!
B. Molecki