W dnia 8-12 listopad br gościłem w Londynie. Efekt to 45 zdjęć dokumentujących ichniejsze oświetlenie
1.

Indium nieco zabrudzona przez gołębie
2.

3.

4.

Jakaś ichniejsza oprawa
5.

Znajoma SGS203, których za wiele nie ma w Londynie
6.

7.

Jakaś dziwna oprawa na jednej z ulic
8.

A to jedna z lamp MH świecących na Downing street koło siedziby premiera. Ogólnie w londynie niektóre lampy świecą cały dzień. Zupełnie nie wiem po co
9.

10.

Ozdobne oprawy w ścisłym centrum miasta
11.

Trzy powyższe zdjęcia obrazują taką „kwadratówkę” Brytyjską. Oprawa nie jest młoda. Część z tych opraw nie posiada kloszy nawet w ścisłym centrum miasta. Na autostradzie M25 kilka razy widziałem jak klosz tej oprawy zwisał i trzymał się tylko na dolnym zawiasie
12.

Kolejny Indium z ciepłobiałym metalohalogenkiem
13.

A tu fajna oprawa z pryzmatycznym kloszem
14

A to już oprawa w dzielnicy Camden Town
15,

W Camden Town na jednej z głównych ulic królują Indiumy Philipsa.
16.

Kolejna nieznana oprawa
17.

Duża oprawa na 4 lampy sodowe
18.

19.

A tu kolejna dziwna oprawa koło Tower Bridge
20.

A to już ozdobne oprawy na bulwarach koło Tamizy. Znajdują się w nich ciepłobiałe MH. W oprawie po prawej stronie zdjęcia lampa metalohalogenkowa jest już u kresu swego żywota. Świeci na czerwonawy kolor i gaśnie.
21.

W mieście jest dużo opraw ozdobnych z lampami metalohalogenkowymi. Tu są chłodnobiałe.
22.

Ciepłobiała MH
23.

24.

25.

W centrum Londynu jest mnóstwo lamp metalohalogenkowych. Zbyt jasno nie jest ale jest efektownie
26.

27.

Iluminacja obiektów. Gdy w 1995 roku po raz pierwszy byłem w Lodynie wtedy w iluminacji obiektów królowały lampy sodowe i metalohalogenkowe chłodnobiałe. Teraz królują same ciepłobiałe i dzienne metalohalogenki.
28.

Lampy MH w bańkach eliptycznych.
29.

A jednak kwiaty opraw występują też w Anglii. Głównie na dużych skrzyżowaniach poza miastem oraz na węzłach autostradowych.
30.

31.

ZX2 TUNGSRAM-Schréder na lampę metalohalogenkową lub sodową 150W
32.

33.

Ładna okrąglą oprawa
34.

Ładna nowoczesna oprawa z nawiązaniem do naszej ORZ-6
35.

Oprawa na SOX na przewieszce. Fajnie wygląda ale SOXy generalnie świecą gorzej od LRFów
Co do nieznanych typów opraw to popytam kolegów z lighting-gallery.net i wtedy doprecyzuje modele.
Ogólnie Londyn to fantastyczne miasto do fotografowania opraw. Nawet jak stoję 5 minut i cykam jedną oprawę to nikogo to nie dziwi. Oby tak było w Polsce
Pozdrawiam