[Mesko] OUR-125

Dyskusje na temat opraw oświetleniowych, które wykorzystują żarowe i wyładowcze źródła światła.

Re: [Mesko] OUR-125

Postprzez slaweklampy » 16 sierpnia 2010, 12:22

Z Pelplina.

Obrazek

Obrazek
Spieszmy się zbierać stare lampy i radia, tak szybko odchodzą.
slaweklampy

Zdjęcia: 1766

Postprzez elektryk » 23 sierpnia 2010, 11:48

Nie działają od ponad 10 lat...

Obrazek
Elektromonter PE
elektryk

Zdjęcia: 1295

Postprzez mateusz » 23 sierpnia 2010, 13:45

ojej :x chyba nie mają nawet oprawek ani osprzętu.. a szakoda, taki pewnie niewysoki kwiat z OUR125 łądnie by świecił.
Pozdrawiam ,
mateusz

Zdjęcia: 544

Postprzez slaweklampy » 23 sierpnia 2010, 14:12

Klonówka, gmina Starogard Gdański, powiat starogardzki.

Obrazek
Spieszmy się zbierać stare lampy i radia, tak szybko odchodzą.
slaweklampy

Zdjęcia: 1766

Re: Największe kretynizmy oświetleniowe

Postprzez Whites86 » 27 sierpnia 2010, 14:25

zdjac ta oprawe i dac naswietlacz i bedzie ok
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez DocBrown » 27 sierpnia 2010, 15:50

Zamiast tak kretyńskiej prowizorni należy to zrobić porządnie, czyli wywalić parodie źródła światła z OURa i wkręcić LRF125, przykleić nową uszczelke i dać wyczyszczony klosz, wywalić ten halopak i uruchomić OURa.
DocBrown

Postprzez OBp » 27 sierpnia 2010, 15:55

DocBrown napisał(a):Zamiast tak kretyńskiej prowizorni należy to zrobić porządnie, czyli wywalić parodie źródła światła z OURa i wkręcić LRF125, przykleić nową uszczelke i dać wyczyszczony klosz, wywalić ten halopak i uruchomić OURa.

... i cieszyć się małą ilością światła o tragicznej jakości, którego ilość szybko zacznie się zmniejszać z powodu za małej komory lampy :roll:
Pozdrawiam
OBp

Zdjęcia: 666

Postprzez DocBrown » 27 sierpnia 2010, 16:17

Brak mi już powoli słów na Twoje skrajnie przegięciowe posty.
To co teraz jest zamontowane świeci jeszcze gorzej, ale tego to jakoś nie zauważasz, prawdę mówiąc mam dość czytania Twoich postów naszpikowanych niechęcią do klasycznych opraw, oraz półprawdami na ich temat, z tą szybką utratą jasności przez rtęciówki w OUR125 to naprawde przesada, w okolicy jest jedna OUR125, ma klosz, na dodatek czysty i świeci bdb, tak więc ostro przeginasz Ty i jeszcze parę innych osób z tymi zbyt małymi wymiarami komory lampowej. Aha jeszcze a propos jakości światła, skoro uważasz, że LRF jest zły to co tam proponujesz ? Drogiego MH ? A po co lepsze od rtęciowego światło przed remizą ?
DocBrown

Postprzez Misiumac » 27 sierpnia 2010, 16:23

Doc, ale spójrz na jakość odbłyśników w tej oprawie! I nie zgodzę się z Tobą, że przed remizą nie potrzebne jest dobre światło. Remiza jest ważnym budynkiem, który w razie alarmu musi być dobrze oświetlony.
Misiumac

Postprzez OBp » 27 sierpnia 2010, 16:39

DocBrown napisał(a):Brak mi już powoli słów na Twoje skrajnie przegięciowe posty.
To co teraz jest zamontowane świeci jeszcze gorzej, ale tego to jakoś nie zauważasz, prawdę mówiąc mam dość czytania Twoich postów naszpikowanych niechęcią do klasycznych opraw, oraz półprawdami na ich temat, z tą szybką utratą jasności przez rtęciówki w OUR125 to naprawde przesada, w okolicy jest jedna OUR125, ma klosz, na dodatek czysty i świeci bdb, tak więc ostro przeginasz Ty i jeszcze parę innych osób z tymi zbyt małymi wymiarami komory lampowej. Aha jeszcze a propos jakości światła, skoro uważasz, że LRF jest zły to co tam proponujesz ? Drogiego MH ? A po co lepsze od rtęciowego światło przed remizą ?

Ja nie przeginam tylko piszę o tym, co widzę prawie codziennie na własne oczy. U mnie w mieście troche tych opraw zostało, często je obserwuje i wiem co się z nimi dzieje. Niestety nowa rtęciówka HPL-N 125W po ok. 1,5 roku świeci dwa razy ciemniej, klosz nawet po wyczyszczeniu robi się szybko brudny (zdjęcia w wątku o Dębnie), oprawa ma tragiczny rosył światła, nie ważne czy jest zamontowana na wysokim czy niskim słupie, ten klosz po prostu to światło tłumi i to mocno! I wątpię, czy monterom chce się polerować odbłyśniki czy wymieniać uszczelki w oprawach. Lepiej kupić nową oprawę o mocy np. 70W czy 100W z WLS czy MH i przy oszczędności 55W lub 25W da nam ona o wiele więcej światła. Niestety taka jest prawda o tych oprawach.
A po drugie mam chyba prawo nie lubić starych czy źle skonstruowanych opraw. Ty na przykład nie lubisz wielu dobrych, nowych opraw, a ja nie lubię starych, i tyle. Nie pomyślałeś, że Twoje posty też są naszpikowane niechęcią do nowych opraw? Np. Onyxa, SL, WSL? To też może niektórych denerwować.
Pozdrawiam
OBp

Zdjęcia: 666

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zewnętrzne oprawy żarowe i wyładowcze