Myśle że gdyby w tych latarniach stosowano takie MH jak do OQ1000 to byłoby to sporo oszczędniejsze i lepiej świeciło.
DocBrown napisał(a):Nie wiem ile takich żarówek jak pokazał qba stosuje sie w latarniach morskich, nie znam ich skuteczności świetlnej, nie znam też skuteczności świetlnej MH od OQ. Po prostu nie mam danych aby cokolwiek obliczyć, ale żarówka ma tak mizerną skuteczność świetlną, że na pewno sporo prądu by szło zaoszczędzić stosując MH.
Michal napisał(a):DocBrown napisał(a):Nie wiem ile takich żarówek jak pokazał qba stosuje sie w latarniach morskich, nie znam ich skuteczności świetlnej, nie znam też skuteczności świetlnej MH od OQ. Po prostu nie mam danych aby cokolwiek obliczyć, ale żarówka ma tak mizerną skuteczność świetlną, że na pewno sporo prądu by szło zaoszczędzić stosując MH.
Do latarni morskich lampy wyładowcze się nie nadają chociażby ze względu na dużą ilość załączeń,konieczność stosowania drogich układów do gorącego zapłonu,które i tak przy bardzo dużej ilości cykli łączeniowych pewnie w krótkim czasie by wysiadły.W latarniach morskich najważniejsza jest niezawodność,a nie zużycie energii a to gwarantują lampy żarowe.
Powrót do Żarówki tradycyjne i halogenowe
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość