max napisał(a): A philipsa są jeszcze świeczki po 8zł - różnią się od tych zeta tańszych karbowaniem bańki - taka szyszka, kiedyś szukałem żarówek zwykłych tego typu.
max napisał(a):40W to starsza wersja wtedy pisało tylko 40W i że świeci ileśtam chyba 15 procent jaśniej od żarówki o tej samej mocy. Teraz zrobili te energooszczędne normy unijne i 42W jest po prostu no prawie zamiennikiem żarówki 60W - widzę nowe opakowanie i pisze 55W. Tak samo jak 70W zastępuje 92W. Poprzednia wersja miała napisane 100W i 60W itp i nie miała podanej liczby lumenów z przodu opakowania. Z takim czymś się spotkałem także na kompaktach. Jak przyszła do kolegi "pokemona" nowa partia tych żarówek to właśnie tylko te 42W miały napisane że świecą jak 55 i podana liczba lumenów, to samo z kompaktem 11W - też podane ile ma lm - 680 i że zastępuje żarówkę 55W. Wcześniej pisało że 60 i informacja o lumenach była tylko na górze pudełka. Co ciekawe halogeny i kompakty innych mocy mają stare opakowania. Kompakt był 825 - ta bardzo ciepła barwa. Można by zrobić porównanie co jaśniej i lepiej świeci. Kompakt jest dość porządny. Ma ciepły zapłon. I jest naprawdę mały jak na tę moc. Co do miejsca produkcji to różnie bywa - np kulki Osram produkowane są w Indonezji a świecowe we Francji - chodzi tu o zwykłe żarówki. Spotkałem się z 42W produkowanymi na Słowacji - pochodzi z okresu kiedy były tylko 28 i 42W. Kompakty są niestety Made in China. Więc różnie bywa z tym. One mają klasę energetyczną C? Bo o ile pamiętam te stare miały D. Co były 40 i 60W. Inna technologia, ciekawe jak przekłada się to na trwałość. Były jeszcze halogeny w takiej bańce trochę podobnej do rtęciówki , 60, 100 i 150W ale nie idzie tego dostać.
Amiśku mam prośbę zrób foto tej szyszki co podałeś i jak masz to opakowania.
DocBrown napisał(a):Jak dla mnie taki sam badziew jak zwykła żarówka. Drogie to, prądu źre niewiele mniej od niej, barwa światła tragiczna, po prostu nie opłaca się.
max napisał(a): I po prostu wolę takie światło bo zimne ponad 4000K mi przeszkadza też. Ale jak dla mnie i normalnych użytkowników to jest świetny zamiennik żarówki tradycyjnej.
Powrót do Żarówki tradycyjne i halogenowe
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość