[Whites86] Żarówka halogenowa E27 Philips EcoClassic30 140W

Re: [Whites86] moja kolekcja lamp

Postprzez DocBrown » 11 września 2010, 19:09

OBp napisał(a):Ja używam takiego halogena 70W w kuchni i jest on na pewno lepszy od kompaktów :) Niestety mają wadę: pobór prądu :|

I właśnie to dyskwalifikuje wszelakie żarowe źródła światła. Masakryczna prądożerność.
DocBrown

Postprzez amisiek » 11 września 2010, 20:41

Wg mnie jest to tylko jedna z wad, wcale nie najważniejsza, poza tym są zastosowania, gdzie liczy się natychmiastowy start prostota osprzętu i niski koszt źródła. Wtedy żarówki wygrywają i to znacznie. już o tym dyskutowaliśmy, nie wszędzie źródła wyładowcze są najlepsze.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez DocBrown » 11 września 2010, 22:33

Każdy ma swoje zdanie, akurat jak dla mnie żarowe źródła światła nie mają prawa bytu.
A jak ktoś chce natychmiastowy start to można zastosować diody LED, drogie rozwiązanie, ale niezawodne sprawniejsze od żarówek.
DocBrown

Postprzez leon0785 » 11 września 2010, 22:39

DocBrown napisał(a):Każdy ma swoje zdanie, akurat jak dla mnie żarowe źródła światła nie mają prawa bytu.
A jak ktoś chce natychmiastowy start to można zastosować diody LED, drogie rozwiązanie, ale niezawodne sprawniejsze od żarówek.

Daj już spokój twoja niechęć do żarówek jest nienaturalnie chorobliwa.
leon0785

Postprzez max » 11 września 2010, 22:52

Szczególnie chińskie "żarówki diodowe" są niezawodne - już to widzę. Do tego migają w takt 50Hz zasilane z sieci. Poza tym z jednej strony chcesz oszczędne a z drugiej używasz świetlówek, które dają mniej gorszego światła od tych lepszych przy mniejszym poborze mocy i tylko dlatego bo te lepsze są za cienkie i źle wyglądają. To jak to jest w końcu?
max

Postprzez MRP200 » 12 września 2010, 00:47

DocBrown napisał(a):Każdy ma swoje zdanie, akurat jak dla mnie żarowe źródła światła nie mają prawa bytu.

I tu się mylisz. Czytałem ostatnio specyfikację oświetlenia na terenie lotniskowej straży pożarnej. Naświetlacze halogenowe. Bo w razie alarmu natychmiast musi być jasno. Co do opraw LED słyszałem przypadki, ze takie oprawy są zawodne na mrozie poniżej minus 20. A taki mróz to na polskie warunki, szczególnie niedawno, żadna rewelacja.
MRP200
Moderator

Zdjęcia: 639

Postprzez DocBrown » 12 września 2010, 16:57

MRP200 napisał(a):

I tu się mylisz. Czytałem ostatnio specyfikację oświetlenia na terenie lotniskowej straży pożarnej. Naświetlacze halogenowe. Bo w razie alarmu natychmiast musi być jasno. Co do opraw LED słyszałem przypadki, ze takie oprawy są zawodne na mrozie poniżej minus 20. A taki mróz to na polskie warunki, szczególnie niedawno, żadna rewelacja.

Zwróć uwagę na wyróżniony fragment textu.
DocBrown

Postprzez kapiwit » 16 września 2010, 20:24

Ładna kolekcja a ile w ogóle masz tych lampek :mrgreen:
kapiwit

Postprzez Whites86 » 15 października 2010, 19:20

pytanie za 100 punktów ;) co to za lampka
Obrazek
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez Misiumac » 15 października 2010, 19:28

To jest ta żarówka 140W którą pokazywałeś na 80 stronie tego wątku. Zgadłem? :)
Misiumac

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Whites86