Edit moderatora: Przeniosłem z działu Żarówki, bo jest to neonówka, czyli lampa tląca.
Ostatnio edytowano 28 września 2010, 12:11 przez amisiek, łącznie edytowano 1 raz
Powód:Przeniesienie do innego wątku
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM" - ułatwia prace wykonywane w domu - nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku - stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
Zapomniałem, że jest taki temat o lampach tlących. Ta neonówka ma niemal 40 lat. (styczeń 71) i jest prawdopodobnie Polampu. Czy to prawda, że one się nigdy nie przepalają? Dawno temu to słyszałem, chyba od dziadka.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM" - ułatwia prace wykonywane w domu - nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku - stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
Co do prezentowanej wyżej lampy tlącej z trzonkiem E27 to nie wygląda na aż taką starą. Miałem kiedyś taką wyjętą z oświetlenia numeru domu; ta była zupełnie-metalicznie czarna, pewnie świeciła bez przerwy przez kilkanaście lat. W rosyjskim autotransformatorze regulowanym 1A mam taką liniową neonówkę, która pokazuje za pomocą długości strefy świecącej poziom napięcia na wyjściu.