"Prowizorki" - z Polski (i nie tylko)

Dyskusja na tematy dowolne

Re: "Prowizorki" - z Polski (i nie tylko)

Postprzez Utilizer » 17 września 2010, 13:28

Świetlówki w babcinnej piwnicy są raczej bez sensu
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez DocBrown » 17 września 2010, 15:54

Miało byc tanio i solidnie wiec jestem teraz w trakcie montażu WOS i SOPS :D Gdyby to była moja piwnica to by były hermetyczne oprawy na T12 :)
DocBrown

Postprzez Whites86 » 17 września 2010, 15:55

DocBrown napisał(a):Decyzja już podjęta :)
Dwa SOPSy i jeden WOS :mrgreen:

brawo doc bardziej gównianych opraw naprawde nie mogles wybrac ;) taki fachowiec a taki szajs montuje :roll:
Miało byc tanio i solidnie wiec jestem teraz w trakcie montażu WOS i SOPS :D Gdyby to była moja piwnica to by były hermetyczne oprawy na T12 :)

a jest tanio i beznadziejnie :roll:
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez DocBrown » 17 września 2010, 20:55

Czepiasz sie Whites :evil:
A co byś tam widział taniego ? W Obornickich sklepach elektroinstalacyjnych najtańsze godne uwagi oprawy do piwnicy to WOS i SOPS, w tej samej cenie mogłem mieć gównianą LENE Oval 60W z kruchego plastiku, który lubi pękać już podczas montażu albo inne podobne dziadostwo :twisted:
DocBrown

Postprzez Bartek » 17 września 2010, 21:14

IMHO to z obecnie produkowanych opraw wszelkie WOSy, SOPSy i inne "wkrętoklosze" najlepiej nadają sie do piwnicy. Rozwiązanie od lat sprawdzone i skuteczne, jakość na poziomie, a nie badziew jakiś China Export wołający o pomstę do samego Kim Ir Sena.

A montowanie w piwnicy oprawy na świetlówki to jest totalnie spalony pomysł. Zanim się oświecą może minąc kupe czasu to raz. A dwa, że w "piwnicznym" trybie pracy świetlówki będą padać jak muchy.
Wysokoprężne rtęciówki są dobre, bo są tanie i DOBRE
Bartek

Zdjęcia: 10

Postprzez Whites86 » 17 września 2010, 21:21

Bartek napisał(a):IMHO to z obecnie produkowanych opraw wszelkie WOSy, SOPSy i inne "wkrętoklosze" najlepiej nadają sie do piwnicy. Rozwiązanie od lat sprawdzone i skuteczne, jakość na poziomie, a nie badziew jakiś China Export wołający o pomstę do samego Kim Ir Sena.

A montowanie w piwnicy oprawy na świetlówki to jest totalnie spalony pomysł. Zanim się oświecą może minąc kupe czasu to raz. A dwa, że w "piwnicznym" trybie pracy świetlówki będą padać jak muchy.

czy ja mowie o swietlowkach ? 2 sa takie ze statecznikami elektronicznymi ktore startują odrazu pewnie o tym nieslyszales ? ;)
pozatym jest masa opraw hermetycznych ktore mozna by tam zamontowac, jesli chodzi o piwnice widzialbym tam jakies kanałowki z wysokim IP ze względu na to ze to pomieszczenia o duzej wilgotnosci a cala instalacje puscił estetycznie w rurkach, a nie badziewne wosy czy sopsy ktore tak naprawde nadaja sie do oswietlenia jakis kibli :roll: bo estetycznie to one niestety nie wyglądają :roll:
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez amisiek » 17 września 2010, 21:52

Ale WOS/SOPS to nie jest prowizorka przecież, jest to normalna oprawa, która prawidłowo zamontowana będzie działać. Czy jest gorsza? Trudno powiedzieć. Brzydka tak samo jak kanałówki i inne takie.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez Bartek » 18 września 2010, 21:06

2 sa takie ze statecznikami elektronicznymi ktore startują odrazu pewnie o tym nieslyszales ? ;)

Słyszałem ;) . Sam posiadam takie cuda techniki w pokoju(czytaj świetlówki kompaktowe zintegrowane) nawet z ciepłym zapłonem. Wiem również z doświadczenia, że w pomieszczeniach typu piwnica czy strych będą i tak szybko szły do :twisted:

a cala instalacje puscił estetycznie w rurkach

Tu się zgadzam w całej rozciągłości :)

widzialbym tam jakies kanałowki z wysokim IP

Kanałówki owszem, ale żeliwne(czy to się gdzieś jeszcze dostanie...). Do plastikowych jakoś nie mam zaufania.
Wysokoprężne rtęciówki są dobre, bo są tanie i DOBRE
Bartek

Zdjęcia: 10

Postprzez DocBrown » 18 września 2010, 21:29

Jeszcze dziś postaram sie zaprezentować wam nową instalacje jaka jest zrobiona w tej piwnicy :)
DocBrown

Postprzez amisiek » 18 września 2010, 21:59

Czekamy na zdjęcia całej nowej instalacji, ale mam nadzieję, że nie będą się kwalifikowały do tego działu ;)
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic