Modernizacja oświetlenia zewnętrznego-wymiana opraw

Dyskusje na temat modernizacji oraz konserwacji, a także budowy nowych linii oświetlenia zewnętrznego

Re: Modernizacja oświetlenia zewnętrznego-wymiana opraw

Postprzez leon0785 » 7 października 2010, 21:29

CDM a co sądzisz jako fachowiec o oprawie WSL-8 :?:
leon0785

Postprzez CDM » 7 października 2010, 22:11

Nigdy jej nie miałem w ręce, bo u nas takie w oświetleniu ulicznym prawie nie występują (poza jedną uliczką), nie mogę się więc o niej rzeczowo wypowiadać.
Brak czasu....
CDM

Zdjęcia: 226

Postprzez neon44 » 7 października 2010, 22:15

CDM napisał(a):Niezupełnie. U nas nadal na nowych obiektach montuje się SGS 203 (oczywiscie nie wszędzie)

Tak bo wy tam w Poznaniu jesteście dusigrosze ;) ;) ;) i dlatego zakładacie takie "sędziwe" oprawy.
Fanatyk opraw ulicznych

Zrobiłem już 5564 zdjęcia opraw oświetleniowych
neon44
Site Admin

Zdjęcia: 62

Postprzez CDM » 8 października 2010, 20:41

neon44 napisał(a):
CDM napisał(a):Niezupełnie. U nas nadal na nowych obiektach montuje się SGS 203 (oczywiscie nie wszędzie)

Tak bo wy tam w Poznaniu jesteście dusigrosze ;) ;) ;) i dlatego zakładacie takie "sędziwe" oprawy.
Tak mówią, ale ja się takim nie czuję ;)
Brak czasu....
CDM

Zdjęcia: 226

Postprzez leon0785 » 8 października 2010, 20:45

A na Krakusów mówią centusie ;)
leon0785

Postprzez Paweł » 16 października 2010, 21:50

Trochę szkoda tych ostatnich kwadratówek. Niestety te WSL-8 to nie był dobry wybór... Najbardziej jednak razi stan wysięgników :| Na nowe oprawy i robociznę była kasa a na farbę lub wymianę na ocynkowane już nie?
Dziwi mnie że prace są zlecone ZE Kraśnik a nie przez wykonawcę wyłonionego w przetargu.

Leon, tak od niedawna już nie ma np. PGE Zakładu Energetycznego Okręgu Radomsko-Kieleckiego S.A. / PGE ZEORK Dystrybucja Sp. z o.o. ale PGE Obrót S.A. Oddział z siedzibą w Skarżysku-Kamiennej / PGE Dystrybucja S.A. Oddział Skarżysko-Kamienna lub PGE Zakładu Energetycznego Warszawa-Teren S.A. / PGE Warszawa-Teren Dystrybucja Sp. z o.o. to PGE Obrót S.A. Odział z siedzibą w Warszawie / PGE Dystrybucja S.A. Oddział Warszawa i teraz te ZE są już tylko oddziałami PGE Obrót S.A. (siedziba w Rzeszowie) i PGE Dystrybucja S.A. (siedziba w Lublinie)

Ja mam energię elektryczną od RWE Polska S.A. / RWE Stoen Operator Sp. z o.o. ;)
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez elektryk » 17 października 2010, 08:42

Miasto ma dobre układy z Lubzelem. Sam sie ciesze że to ZE wymienia przecież własne oprawy na własnej linii. Nie mam dobrego zdania o prywaciarzach. Firmy wykonują jedynie nowe wydzielone kablówki do oświetlenia ;) Wysięgniki mogli pomazać na brąz, a malują jedynie stalowe słupy, a na liniach napowietrznych już nie :cry: Teraz to jest PGE Dystrybucja-Oddział Lubzel SA.
Elektromonter PE
elektryk

Zdjęcia: 1295

Postprzez Paweł » 17 października 2010, 11:36

"Układ" nie brzmi dobrze ;) W Warszawie RWE Stoen Operator życzy sobie za zamontowaną instalację oświetleniową 1 zł netto dzierżawy za każdy słup co miesiąc od miasta.
Skoro nie malują więc nie dbają... :(
Teraz to PGE Dystrybucja S.A. Oddział Lublin - nazwa Lubzel odeszła do historii ;)
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez elektryk » 17 października 2010, 11:37

Szkoda bo już każdy przyzwyczaił się do Lubzelu :cry:
Elektromonter PE
elektryk

Postprzez elektryk » 9 listopada 2010, 16:55

Znów natknąłem się dziś na monterów zmieniających oprawy. Kraśnik Fabryczny ul. Krasińskiego, wymiana pierwszych Strad OUS 400 w mieście z 1985 r. na WSL-815 ze źródłami SON-T 150W. Tym razem wymieniają też kable zasilające, bo na początku 2010 r. gdy instalowali Rubycony wymieniali tylko oprawę. A jeszcze w piątek pokazywałem wam zdjęcia Strad i jednej Kwadratówki z tej ulicy bo coś przeczuwałem że nadchodzi modernizacja... :cry: Miasto zakupiło w tym roku 250 szt. opraw WSL-815 a zainstalowano już ok. 100 szt. Modernizację wykonuje oczywiście PGE Dystrybucja S.A. Oddział Lublin - Zakład Energetyczny Kraśnik :)

Wciąganie nowego kabla
Obrazek

Poluzowanie OUS 400
Obrazek

WSL to leciutkie oprawy :)
Obrazek

Obrazek

Mocowanie oprawy
Obrazek

No i porównanie:
ul. Krasińskiego, stan na 05.11.2010 r.
Obrazek

Stan na 09.11.2010 r.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W podsumowaniu przyznam, że teraz jest nieco ciemniej ale równomiernie. Ale to logiczne że 150W jest dużo słabsze od 400W.
Ostatnio edytowano 10 lutego 2013, 21:46 przez elektryk, łącznie edytowano 1 raz
Elektromonter PE
elektryk

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Konserwacja, modernizacja i budowa oświetlenia zewnętrznego