[Elgo] OUS/OUR Strada

Dyskusje na temat opraw oświetleniowych, które wykorzystują żarowe i wyładowcze źródła światła.

Re: [Elgo] OUS/OUR Strada

Postprzez qba » 8 listopada 2010, 10:10

Jestem jak najbardziej za zakończeniem jej produkcji. Jest ich pełno do obrzydzenia. OUS 250 mniej oślepia niż OUS 400 i jest szczelniejsza. OUS 400 bardzo szybko zbiera syf do środka, w czym dorównuje swojej młodszej kuzynce Lunie. Widziałem świecące nowe 400tki i jest to porażka. Oślepiają nawet bardziej niz te starsze. W tej oprawie nie ma juz co udoskonalać, cały czas jest oparta na konstrukcji kwadratówki, czyli to projekt sprzed ponad 30 lat i nijak ma się do opraw z dzisiejszych czasów. Strada powstała zresztą w dobie kryzysu, bo jej produkcja okazała się tańsza od krótkiej serii OUS oraz ostatnich kwadratówek, co odbiło się na jakości i wyglądzie, moim zdaniem paskudnym i mydelniczkowatym. Jej poprzedniczki były dużo ładniejsze.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez leon0785 » 8 listopada 2010, 15:28

Szkoda, że nie pociągneli produkcji krótkiej serii była znacznie ładniejsza od Strady.
leon0785

Postprzez Whites86 » 8 listopada 2010, 15:55

leon0785 napisał(a):Szkoda, że nie pociągneli produkcji krótkiej serii była znacznie ładniejsza od Strady.

dokladnie, ta oprawa ma cos w sobie :)
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez mateusz » 8 listopada 2010, 15:56

...i kolejna SGSo-203/204podobna oprawa by opanowała miasta... Dobrze, że STRADA ma klasyczne kształty i nie była tak oklepana, ale to tylko moje zdanie.
Pozdrawiam ,
mateusz

Zdjęcia: 544

Postprzez leon0785 » 8 listopada 2010, 15:57

mateusz napisał(a):...i kolejna SGSo-203/204podobna oprawa by opanowała miasta... Dobrze, że STRADA ma klasyczne kształty i nie była tak oklepana, ale to tylko moje zdanie.

Mateuszu weź tylko pod uwagę, że na początku lat 80 kiedy pojawiła się krótka seria jej kształt był wyjątkowo nowoczesny dziś napewno byłaby oklepana jak SGS203 ale blisko 30 lat temu napewno była hitem....
leon0785

Postprzez Whites86 » 8 listopada 2010, 15:58

nawet dzis jej wygląd niejest najgorszy ;) i szczeze duzo bardziej mi sie podoba od wszelkich SGSów
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez mateusz » 8 listopada 2010, 19:02

Ja wiem, że była nowoczesna, a jakoś równocześnie a może nawet pózniej zaczęli produkować STRADĘ o dużo mniej nowoczesnym wyglądzie :roll: . Szczerze to nie znam za bardzo serii krótkiej, w moim mieście nie ma ani jednej sztuki, są tylko w Pasłęku w moim województwie i to sporo i długo myślałem, że to jakieś całkiem nowe oprawy jak SGSy....
Pozdrawiam ,
mateusz

Postprzez elektryk » 8 listopada 2010, 19:05

Jak założyli w Kraśniku pierwsze SGS 203 w 2000 roku to myślałem że to Serie Krótkie OUS 250, było kilka sztuk w mieście wcześniej. Pierwsze Strady założyli w 1985 roku na ul. Krasińskiego gdzie twa ich wymiana :cry: Jutro może cyknę fotki z wymiany na WSL-815.
Elektromonter PE
elektryk

Zdjęcia: 1295

Postprzez qba » 9 listopada 2010, 13:57

Strada ma jak dla mnie strasznie oklepany wygląd, znacznie bardziej niz SGSy. W Kołobrzegu pierwsze pojawiły się w 1986r na ul Wylotowej i Bałtyckiej, zastępując zdezelowane UOSFy. Pamiętam jak z babcią stałem przed sklepem Społem, istniejącym zresztą do dziś i widziałem jak je zakładają. W 2004r jesienią byłem zaś świadkiem, jak zmieniają je na Malagi.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez mateusz » 9 listopada 2010, 20:14

No wymiana STRAD na MALAGI to nie jest dobre rozwiązanie, chyba, że chodzi o zmniejszenie mocy zródła. STRADA to dla mnie klasyk, co z tego, że jest jeszcze produkowany, w nowych systemach oświetleniowych już praktycznie nie występuje. Ma klasyczne kształty, z nowoczesnością nie ma prawie nic wspólnego ale lepsze to niż niektóre współczesne "ufa"...
Pozdrawiam ,
mateusz

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zewnętrzne oprawy żarowe i wyładowcze