Tata dał za nie w latach 90 chyba z 50zł/sztuke
qba napisał(a):W magazynie "DOM i Ogród", z grudnia 1991r jest obszerny artykuł o świetlówkach kompaktowych, już wtedy produkowanych przez Polam Piła. Są tam podłużne Phillipsy SL, oraz globy. Wówczas kompakty kosztowały, z tego co facet pisał ok 350 tys starych złotych, czyli 35 zł. jak widać kompakty wcale od tamtego czasu nie potaniały. Dziś dobrej jakości świetlówka kosztuje tyle, albo nawet więcej. Stare Phillipsy były niezwykle dobre jakościowo, znam do dziś miejsca, gdzie jeszcze te podłużne świecą, od prawie 20 lat. Szkoda, że dziś już nie ma takich kompaktów, a 80% tego, co jest w sklepach to badziewne chińskie wyroby swietlówkopodobne.
qba napisał(a):Ja miałem chińskiego Phillipsa 3U i po krótkim czasie zaczął mieć problemy z zapłonem. Nie wiem które fabryki w Chinach mają dobre linie produkcyjne, wiem jednak że zapłaciłem za tą świetlówkę tyle pieniędzy tylko dlatego, że miała Phillips napisane na opakowaniu, a było to badziewie jak taka za kilka złotych z Biedronki. Kiedyś kupiłem kilka świetlówek na bazarze za 6 złotych, to jedna o dziwo dość długo świeciła, wytrzymała 5 lat, a pozostałe padły po około miesiącu- dwóch. najdłużej miałem Osrama made in Germany - wytrzymał ok. 8 lat. Ja jestem przeciwnikiem wszelkich chińskich produktów. Jeszcze się nie spotkałem z dobrej jakości chińską świetlówką. Szkoda tylko że tych nie chińskich jest taki mały wybór w sklepach.
andrzejlisek napisał(a):Czy ktoś posiada najnowszy model świetlówki Osram, który reklamuje się w TV pod hasłem, że daje światło najbardziej zbliżone do żarówki?
Według mnie, to albo to jest ściema i świetlówka jest jak każda inna, tylko może luminofor nieco lepszy, albo jest to lampa o CRI>95, ale jest to okupione mniejszym strumieniem świetlnym. Ciekawe, co jest bardziej prawdopodobne.
Powrót do Świetlówki liniowe i kompaktowe
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości