świetlówki kompaktowe

Szeroko pojęte lampy fluorescencyjne

Re: świetlówki kompaktowe

Postprzez Utilizer » 2 listopada 2010, 13:26

Bóg zapłać że mam jeszcze takie kompakty i to sprawne :)
Tata dał za nie w latach 90 chyba z 50zł/sztuke
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez LUMILUXDELUXE » 4 listopada 2010, 11:19

qba napisał(a):W magazynie "DOM i Ogród", z grudnia 1991r jest obszerny artykuł o świetlówkach kompaktowych, już wtedy produkowanych przez Polam Piła. Są tam podłużne Phillipsy SL, oraz globy. Wówczas kompakty kosztowały, z tego co facet pisał ok 350 tys starych złotych, czyli 35 zł. jak widać kompakty wcale od tamtego czasu nie potaniały. Dziś dobrej jakości świetlówka kosztuje tyle, albo nawet więcej. Stare Phillipsy były niezwykle dobre jakościowo, znam do dziś miejsca, gdzie jeszcze te podłużne świecą, od prawie 20 lat. Szkoda, że dziś już nie ma takich kompaktów, a 80% tego, co jest w sklepach to badziewne chińskie wyroby swietlówkopodobne.

Trochę pomieszałeś. Te, które dziś można kupić za 35 zł, to na przykład Osram Super Star o trwałości 20000h, więc są naprawdę solidne. Mają ciepły zapłon i można je wkładać do opraw z kloszem. A że chińskie? Kilka chińskich firm ma znakomite maszyny i niedługo także liniowe T8 będą do nas przyjeżdżać z Chin. To nie kwestia kraju, tylko konkretnej fabryki. Wiesz, kiedyś w żyrandolu miałem trzy Philipsy E14 8W (założone w 1998 roku) i dwa z nich padły w 2003 roku (awaria statecznika). Trzeci świecił do zeszłego roku, czyli 11 lat (po 6-12 godzin dziennie zależnie od pory roku). A to były jeszcze Philipsy holenderskie.
A z cenami bywa różnie. W marketach na świetlówkach kompaktowych marże dochodzą do 300 %, więc lepiej zaopatrywać się w hurtowniach.
LUMILUXDELUXE

Zdjęcia: 0

Postprzez qba » 4 listopada 2010, 14:26

Ja miałem chińskiego Phillipsa 3U i po krótkim czasie zaczął mieć problemy z zapłonem. Nie wiem które fabryki w Chinach mają dobre linie produkcyjne, wiem jednak że zapłaciłem za tą świetlówkę tyle pieniędzy tylko dlatego, że miała Phillips napisane na opakowaniu, a było to badziewie jak taka za kilka złotych z Biedronki. Kiedyś kupiłem kilka świetlówek na bazarze za 6 złotych, to jedna o dziwo dość długo świeciła, wytrzymała 5 lat, a pozostałe padły po około miesiącu- dwóch. najdłużej miałem Osrama made in Germany - wytrzymał ok. 8 lat. Ja jestem przeciwnikiem wszelkich chińskich produktów. Jeszcze się nie spotkałem z dobrej jakości chińską świetlówką. Szkoda tylko że tych nie chińskich jest taki mały wybór w sklepach.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez LUMILUXDELUXE » 7 listopada 2010, 10:13

qba napisał(a):Ja miałem chińskiego Phillipsa 3U i po krótkim czasie zaczął mieć problemy z zapłonem. Nie wiem które fabryki w Chinach mają dobre linie produkcyjne, wiem jednak że zapłaciłem za tą świetlówkę tyle pieniędzy tylko dlatego, że miała Phillips napisane na opakowaniu, a było to badziewie jak taka za kilka złotych z Biedronki. Kiedyś kupiłem kilka świetlówek na bazarze za 6 złotych, to jedna o dziwo dość długo świeciła, wytrzymała 5 lat, a pozostałe padły po około miesiącu- dwóch. najdłużej miałem Osrama made in Germany - wytrzymał ok. 8 lat. Ja jestem przeciwnikiem wszelkich chińskich produktów. Jeszcze się nie spotkałem z dobrej jakości chińską świetlówką. Szkoda tylko że tych nie chińskich jest taki mały wybór w sklepach.

Kup Osram Super Star i na pewno nic takiego się nie zdarzy. Dodatkowo masz gwarancję - 5 lat
LUMILUXDELUXE

Postprzez andrzejlisek » 11 listopada 2010, 22:24

Czy ktoś posiada najnowszy model świetlówki Osram, który reklamuje się w TV pod hasłem, że daje światło najbardziej zbliżone do żarówki?

Według mnie, to albo to jest ściema i świetlówka jest jak każda inna, tylko może luminofor nieco lepszy, albo jest to lampa o CRI>95, ale jest to okupione mniejszym strumieniem świetlnym. Ciekawe, co jest bardziej prawdopodobne.
andrzejlisek

Zdjęcia: 96

Postprzez Kwazor » 12 listopada 2010, 08:59

QBA : Nieważne gdzie robione ważne kto to projektował ! I skąd zamawaił części !
Philips i Piła = jeden pies niczym sie nie róznia tylko napisem... sama elektronika ich nie jest zła tylko BRAK zapłonu na ciepło powoduje ze szybko padaja...

28.11.10 mina 2 lata jak przerobiłem Piłe 18W na zapłon na ciepło...... wtedy zdjecia pokaże i zobaczycie conieco...
Dbajmy o świetlówki kompaktowe - Tylko zapłon na gorąco !
Kwazor

Zdjęcia: 343

Postprzez Utilizer » 12 listopada 2010, 12:18

andrzejlisek napisał(a):Czy ktoś posiada najnowszy model świetlówki Osram, który reklamuje się w TV pod hasłem, że daje światło najbardziej zbliżone do żarówki?

Według mnie, to albo to jest ściema i świetlówka jest jak każda inna, tylko może luminofor nieco lepszy, albo jest to lampa o CRI>95, ale jest to okupione mniejszym strumieniem świetlnym. Ciekawe, co jest bardziej prawdopodobne.

Poszukałem trochę w necie i przeraziłem się znalezioną odpowiedzią. Otóż świetlówki Warm Comfort Light to po prostu barwa 825

Żródło: http://www.osram.pl/osram_pl/Dla_konsumentow/Oswietlenie_domu/Swietlowki_energooszczedne/Nowa_generacja_swietlowek_kompaktowych/index.html
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez andrzejlisek » 12 listopada 2010, 13:09

Technologia "Quick light", czyli natychmiastowy zapłon i szybsze rozgrzewanie? Założę się, że tam jest zimny zapłon. ;)
andrzejlisek

Zdjęcia: 96

Postprzez amisiek » 12 listopada 2010, 16:28

To się nazywa siła marketingu, by wmówić że 825 jest tak podobne do światła żarówki... Nawet biała soda nie jest identyczna a świetlówka na pewno jest od niej gorsza.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez arw » 12 listopada 2010, 18:17

Przestańcie z tym zimnym zapłonem.
Swoje rury T8 "katuje" statecznikami, które zapalają je natychmiast już prawie rok, codziennie nawet kilka razy i jakoś nie widzę roznicy miedzy nią, a tą odpalaną zwłocznie. Rury w obu przypadkach są lekko ciemne na końcach i tyle.
arw

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Świetlówki liniowe i kompaktowe