mateusz napisał(a):A ja powiem szczerze, że jeżeli ktoś używa moich zdjęć nawet bez pytania w słusznej sprawie to jakoś mi to specjalnie nie przeszkadza. Ale to tylko moje zdanie
?!?!????Licencjobiorca nie może oferować lub ustalać jednostronnie warunków korzystania z Utworu Zależnego, które ograniczają postanowienia Licencji Właściwej lub możliwość korzystającego z Utworu Zależnego wykonywania uprawnień udzielonych temu korzystającemu na podstawie Licencji Właściwej.
- pytanie: - Kto od razu zrozumiał, o co chodzi po jednym czytaniu ????????4. Ograniczenia. Uprawnienia przyznane w Paragrafie 3 podlegają następującym ograniczeniom:
a.Licencjobiorca może Rozpowszechniać lub Publicznie Wykonywać Utwór jedynie zgodnie z postanowieniami niniejszej Licencji oraz pod warunkiem dołączenia kopii niniejszej Licencji lub wskazania wskazania jednolitego identyfikatora zasobu (URI), pod którym znajduje się tekst niniejszej Licencji do każdego egzemplarza Utworu Rozpowszechnianego lub Publicznie Wykonywanego.
Razem ze wprowadzeniem tej licencji, zostaną również opracowane zasady dobrej współpracy, które uregulują pozostałe, nieustalone dotąd sprawy. Reguły te, zgodne z powszechnie pojętym zdrowym rozsądkiem, zostaną wprowadzone w postaci aktualizacji Regulaminu Forum.
cieszyn napisał(a):Jestem jak najbardziej za.
Nie wiem jednak, czy w celu stosowania wszelkich zasad tychże licencji, nie powinniśmy być może zapytać o zdanie userów tego forum?
Tego kroku już nie będzie, bo wspomniane wyżej zasady zostały już arbitralnie wprowadzone w życie.
cieszyn napisał(a):Uważam jednak, że skoro to już działa, to aby poprawnie stosować wszelkie zasady tychże licencji, powinniśmy dać userom zrozumiały instruktaż tłumaczący ten było nie było prawniczy język, z polskiego "na nasze"
[..]
cieszyn napisał(a):Przykład zapisu, którego zrozumienie nie jest łatwe:?!?!????Licencjobiorca nie może oferować lub ustalać jednostronnie warunków korzystania z Utworu Zależnego, które ograniczają postanowienia Licencji Właściwej lub możliwość korzystającego z Utworu Zależnego wykonywania uprawnień udzielonych temu korzystającemu na podstawie Licencji Właściwej.![]()
![]()
zrozumiałe, tak?
Chodziło by więc o taki Przewodnik po tych licencjach, a głównie o proste Instrukcje stosowania tych uregulowań.
cieszyn napisał(a):No, konia z rzędem temu, kto cytując czyjeś zdjęcia załącza {kopię niniejszej Licencji} ??
Bardziej zrozumiała jest druga część tej alternatywy:
{lub wskazania wskazania jednolitego identyfikatora zasobu (URI)} - czyli obowiązek podania adresu (linku) do pierwotnej lokalizacji utworu, który cytujemy czy wykorzystujemy. I to w zasadzie już dziś robimy mimo nie wprowadzenia tychże licencji.
cieszyn napisał(a):Chciałbym jednak mocno podkreślić, że w ramach forum powinno być dozwolone kopiowanie danych utworów (głównie chyba zdjęć jednak, tak?) bez zgody autora i bez podawania źródła czy Licencji, ale pod warunkiem, że cytujący cudzy utwór nie działa na szkodę autora, czyli nie wstawia obraźliwego komentarza, nie lży autora, nie przypisuje autorowi innych intencji, niż prawdziwe, które nim kierowały, gdy po raz 1-szy umieszczał tu swoje dzieło.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości