świetlówki kompaktowe

Szeroko pojęte lampy fluorescencyjne

Re: świetlówki kompaktowe

Postprzez famabud » 5 grudnia 2010, 19:19

Na 37 stronie tego wątku również pokazałem świetlówkę Piły "Made in China", tyle, że "U" kształtną. ;)
Light is life
famabud

Zdjęcia: 1074

Postprzez Kwazor » 5 grudnia 2010, 20:25

Przeciez Piła to Philips... wiec co wy sie dziwicie ?

Wczoraj kupiłem Osrama mini twist 8W. Narazie badam jak oni tam wykonali zapłon ( nie jest to klasyczne podgrzanie ! ) a swietlówka sie rozpala z 1 sekundowym opoznieniem ( podejrzewam PTC/NTC w obwodzie tranzystora ) tylko sekcje bedzie niełatwo zrobić ...
Dbajmy o świetlówki kompaktowe - Tylko zapłon na gorąco !
Kwazor

Zdjęcia: 343

Postprzez CDM » 5 grudnia 2010, 22:21

Pewnie chodzi Whites'owi o to,ze to PIła made in PRC, a więc chińszczyzna. Philips PRC to dla mnie żadna nowość, ale jak to możliwe, ze coś jest pod marką Piły, a pochodzi z Dalekiego Wschodu??
Brak czasu....
CDM

Zdjęcia: 226

Postprzez qba » 6 grudnia 2010, 12:24

Już kilka lat temu w Lidlu widziałem świetlówki z Piły wyprodukowane w Chinach. Ale jak widać koncernom nie zależy tak jak dawniej na jakości produktów, tylko stawiają na badziewną chińszczyznę. Osram i Phillips niestety w ofercie produktów konsumenckich zeszły na psy.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez andrzejlisek » 6 grudnia 2010, 22:14

qba napisał(a):Już kilka lat temu w Lidlu widziałem świetlówki z Piły wyprodukowane w Chinach. Ale jak widać koncernom nie zależy tak jak dawniej na jakości produktów, tylko stawiają na badziewną chińszczyznę. Osram i Phillips niestety w ofercie produktów konsumenckich zeszły na psy.

Nie tylko przy świetlówkach. Również podobno pralki, lodówki i telewizory czołowych producentów, jak wytrzyma 10 lat, to jest dobrze, a kiedyś taki sprzęt wytrzymywał bez problemu 20 lat bez napraw w serwisie.
andrzejlisek

Zdjęcia: 96

Postprzez amisiek » 6 grudnia 2010, 23:29

Podam ciekawostkę, przy siedzibie firmy Philips, w oświetleniu parkingu ktoś obsadził rury Osram. Widocznie lepsze albo tańsze ;)
Ciekawe czy ktoś to w ogóle zauważył?
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez qba » 7 grudnia 2010, 11:58

andrzejlisek napisał(a):
qba napisał(a):Już kilka lat temu w Lidlu widziałem świetlówki z Piły wyprodukowane w Chinach. Ale jak widać koncernom nie zależy tak jak dawniej na jakości produktów, tylko stawiają na badziewną chińszczyznę. Osram i Phillips niestety w ofercie produktów konsumenckich zeszły na psy.

Nie tylko przy świetlówkach. Również podobno pralki, lodówki i telewizory czołowych producentów, jak wytrzyma 10 lat, to jest dobrze, a kiedyś taki sprzęt wytrzymywał bez problemu 20 lat bez napraw w serwisie.

A moja babcia ma pralkę Polar z 1976r, pierwszą polska pralkę automatyczną, która działa do dziś.
qba

Postprzez DarekG » 24 lutego 2011, 15:58

Kiedyś produkowano dane towary naprawde solidnie. Obojętnie czy to były oprawy, pralki, lodówki czy jeszcze coś innego no i przede wszystkim nie było tyle chińszczyzny :evil: ile jest teraz. Teraz towar żyje krócej specjalnie po to by za jakieś 7-8 lat kupić nowy. Niestety nawet czołowi producenci jak Philips czy Osram produkują swoje wyroby w chinach. Kupuję głównie świetlówki tych firm i niestety większość produkcja P.R.C :|
Miłośnik świetlówek liniówek i opraw ulicznych ;)
DarekG

Zdjęcia: 162

Postprzez qba » 25 lutego 2011, 16:20

Jeszcze 3 lata temu w Realu były kompakty Osrama i Phillipsa. Po dwa takie same typy, tylko jedne droższe, a inne tańsze. Te tańsze były made in PRC. Dziś 80% świetlówek jest z Chin. Osram i Phillips totalnie zeszły na psy. Kompletnie nie ważna jest dla nich jakość ich wyrobów. Ich chińskie kompakty nie różnią się jakością od tych z biedronki, a płaci się tylko za to, że ma na opakowaniu Phillips lub Osram, a jakość jest dokładnie taka sama. Miałem chińskiego Phillipsa 3U, to po dwóch miesiącach zaczął mieć problemy z zapłonem. Niekiedy przez jakiś czxas po załączeniu przez chwilę błyskał i bardzo długo się rozświecał. Porządne to były Phillipsy SL, z mleczną lub pryzmatyczną osłoną (produkowane od końca lat 80 także w Pile), oraz Osram Dulux EL 2U i 3 U. Takiego Osrama miałem przez 8 lat.
Blok reklamowy z 1992r. Pod koniec - reklama świetlówek Osram
http://www.youtube.com/watch?v=U4RFTy8RvjY
qba

Postprzez lgboguszewski » 28 lutego 2011, 18:51

lgboguszewski

Zdjęcia: 0