Wymiana pojedynczych uszkodzonych słupów

Dyskusje na temat modernizacji oraz konserwacji, a także budowy nowych linii oświetlenia zewnętrznego

Re: Wymiana pojedynczych uszkodzonych słupów

Postprzez amisiek » 12 grudnia 2010, 09:21

elektryk napisał(a):U nas takie słupy kilku monterów postawiło bez użycia żadnego sprzętu :o

To niezłą krzepę chłopaki mają, przecież taki słup swoje waży. :shock:

MRP200 napisał(a):Ale w sytuacjach awaryjnych udaję że tego nie widzę.

To raczej na pewno była sytuacja awaryjna, mieli mało czasu. Skrzyżowanie to jest dość paskudne, ruchliwe i musi być oświetlone. Oprawa ta oświetla przejście dla pieszych jak widzieliście, więc musiała działać. Przypuszczam, że to jest właśnie taka sytuacja awaryjna. Zdziwiło mnie jak szybko się z tym uporali.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez Paweł » 12 grudnia 2010, 15:52

Obowiązki konserwatorów miejskiego oświetlenia Warszawy:

17) likwidację zagrożeń dla osób postronnych, wynikłych z losowych uszkodzeń urządzeń oświetleniowych (np. złamany, pochylony lub rozbity słup, złamany wysięgnik, zwisający klosz lub cała oprawa, opadnięcie przewodów linii napowietrznej, itp.) w czasie maksymalnie 2 godzin od chwili otrzymania zgłoszenia o takim zagrożeniu, wraz ze zwrotnym potwierdzeniem ich usunięcia do Pogotowia Drogowego Zleceniodawcy.
18) likwidację zagrożenia dla osób postronnych wynikającego z otwartej lub rozbitej szafy oświetleniowej, otwartej lub uszkodzonej wnęki bezpiecznikowej, otwartej lub uszkodzonej skrzynki podziałowej sieci zasilającej, otwartej lub uszkodzonej rozdzielnicy oświetleniowej w czasie maksymalnie 2 godzin od chwili otrzymania zgłoszenia o takim zagrożeniu, wraz ze zwrotnym potwierdzeniem ich usunięcia do Pogotowia Drogowego Zleceniodawcy.
19) w przypadku awarii zasilania szafy oświetleniowej natychmiastowe powiadomienie pogotowia, właściwego dla każdego rejonu, Zakładu Energetycznego.
20) usunięcie w czasie maksymalnie 1,5 h od chwili otrzymania zgłoszenia wraz ze zwrotnym potwierdzeniem usunięcia do Pogotowia Drogowego Zleceniodawcy, przypadku świecenia opraw poza ustalonymi godzinami, z wyjątkiem sytuacji, gdy świecenie to uzgodnione jest z Zamawiającym.
21) uruchomienie w czasie maksymalnym 3 h od chwili otrzymania zgłoszenia, ciemnego ciągu opraw, wraz ze zwrotnym potwierdzeniem uruchomienia do Pogotowia Drogowego Zleceniodawcy. Usunięcie awarii powodującej zaciemnienie ciągu opraw musi zostać wykonane w czasie określonym w pkt. 22-25 - zależnie od przyczyny.
22) wymianę, naprawę lub uzupełnienie w ciągu 48 h, obudowy, konstrukcji, wyposażenia lub całej szafy oświetleniowej – w przypadku ich uszkodzenia wskutek czynników losowych (np. w wypadku drogowym), wandalizmu oraz kradzieży.
23) wymianę, naprawę lub uzupełnienie w ciągu 48 h przewodu linii napowietrznej, elementu linii kablowej, napowietrznej (mufa, głowica, izolator, itp.), gdy uległ on uszkodzeniu wskutek czynników losowych (np. w wypadku drogowym), wandalizmu oraz kradzieży.
24) wymianę, naprawę lub uzupełnienie w ciągu 48 h, słupa oświetleniowego, wysięgnika oprawy w przypadku, gdy uległ on uszkodzeniu wskutek czynników losowych (np. w wypadku drogowym), wandalizmu oraz kradzieży.
25) wymianę, naprawę lub uzupełnienie w ciągu 24 h, opraw oświetleniowych, tabliczek bezpiecznikowych, wymiana źródeł światła, gdy uległy one uszkodzeniu wskutek czynników losowych (np. w wypadku drogowym), wskutek wyeksploatowania, wandalizmu lub kradzieży.
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez KaszeL » 12 grudnia 2010, 17:43

Szczerze mówiąc jestem zaskoczony. Te czasy są wyjątkowo krótkie. Jestem ciekaw jak jest w praktyce. Udaje się tego dotrzymać?
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez Michal » 12 grudnia 2010, 18:58

KaszeL napisał(a):Szczerze mówiąc jestem zaskoczony. Te czasy są wyjątkowo krótkie. Jestem ciekaw jak jest w praktyce. Udaje się tego dotrzymać?

Mamy podobne czasy na naprawę uszkodzeń czy usuwanie awarii.W przypadku wymiany słupów czy uszkodzonych szafek oswietleniowych musimy mieć na stanie magazynowym po kilka sztuk róznego rodzaju słupów,fundamentów czy obudów rozdzielnic.
MRP200 napisał(a):Ja z kolei zaważyłem inną nieprawidłowość, wbrew przepisom BHP. Mianowicie podnoszenie słupa za pomocą podnośnika koszowego. Podnośnik to nie dźwig. Ale w sytuacjach awaryjnych udaję że tego nie widzę.

To się nazywa fachowo " użytkowanie sprzętu niezgodnie z przeznaczeniem" ;)
Michal

Zdjęcia: 323

Postprzez elektryk » 12 grudnia 2010, 20:24

A u nas nikt się tym nie przejmuje i dużo czasu mija od uszkodzenia do naprawy (od miesiąca do dwóch :oops: ), no chyba że jest tak jak napisałem, że uszkodzona jest linia napowietrzna
Elektromonter PE
elektryk

Zdjęcia: 1295

Postprzez amisiek » 12 grudnia 2010, 21:06

Michal napisał(a):Mamy podobne czasy na naprawę uszkodzeń czy usuwanie awarii.W przypadku wymiany słupów czy uszkodzonych szafek oswietleniowych musimy mieć na stanie magazynowym po kilka sztuk róznego rodzaju słupów,fundamentów czy obudów rozdzielnic.

Czyli praktycznie komplet typowej infrastruktury musisz mieć na magazynie - od lamp, które wymieniasz pewnie praktycznie codziennie, przez oprawy aż do słupów. Kurcze, to jest bardziej skomplikowane, niż myślałem. Człowiek uczy się całe życie.
Ile sodówek czy MH wozisz ze sobą? Czy zawsze jakąś typową oprawę masz ze sobą? Jak to jest?
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Postprzez Michal » 12 grudnia 2010, 21:19

amisiek napisał(a):
Michal napisał(a):Mamy podobne czasy na naprawę uszkodzeń czy usuwanie awarii.W przypadku wymiany słupów czy uszkodzonych szafek oswietleniowych musimy mieć na stanie magazynowym po kilka sztuk róznego rodzaju słupów,fundamentów czy obudów rozdzielnic.

Czyli praktycznie komplet typowej infrastruktury musisz mieć na magazynie - od lamp, które wymieniasz pewnie praktycznie codziennie, przez oprawy aż do słupów. Kurcze, to jest bardziej skomplikowane, niż myślałem. Człowiek uczy się całe życie.
Ile sodówek czy MH wozisz ze sobą? Czy zawsze jakąś typową oprawę masz ze sobą? Jak to jest?

Na podnośniku mam prawie cały asortyment źródeł światła i osprzętu do usuwania tzw. zgłoszeń awaryjnych- po kilka sztuk z każdego rodzaju czyli sodowki o mocach 70 - 400W,rtęciówki 125 - 250, metalohalogeny 250 - 400W ,jak i CDM-T 35-150 o różnych barwach- oświetlenie iluminacyjne,stateczniki ,układy zapłonowe,oprawki.Opraw ze sobą nie wozimy- chyba,że jest konieczność wymiany.Co do słupów na stanie magazynowym - takie były wymagania w specyfikacjach przetargowych ponieważ niektóre słupy dostępne są na zamówienie ( czas oczekiwania ok.2 tyg.) i w przypadku ich braku na stanie nie udalo by sie zrealizować wymiany w wymaganym czasie.
Michal

Zdjęcia: 323

Postprzez neon44 » 13 grudnia 2010, 09:34

Michal napisał(a):rtęciówki 125 - 250,

Chyba przydają się niezwykle rzadko
Fanatyk opraw ulicznych

Zrobiłem już 5564 zdjęcia opraw oświetleniowych
neon44
Site Admin

Zdjęcia: 62

Postprzez mateusz » 13 grudnia 2010, 10:40

Dlaczego :roll: W Poznaniu jest jeszcze chyba trochę rtęci w parkach nie mówiąc już o terenach prywatnych. Przecież rtęć jeszcze chyba aż tak nie wyginęła :roll:
Pozdrawiam ,
mateusz

Zdjęcia: 544

Postprzez amisiek » 13 grudnia 2010, 12:16

Mała aktualizacja - oprawy nie ma na słupie, otwór został zatkany od góry folią, natomiast zamontowano sygnalizator przejścia dla pieszych.
Jak wygląda procedura dogadania się dwóch firm konserwujących dwa elementy infrastruktury - oświetlenie uliczne i sygnalizację? Bo wygląda to tak, jakby oświetleniowcy czekali na techników z sygnalizacji, dopiero potem założą oprawę. Jak w takim przypadku mają dochować 48h terminu? To ciekawe.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Konserwacja, modernizacja i budowa oświetlenia zewnętrznego