mosfetkiler napisał(a): Wydaje mi się (chociaż mogę się mylić), że nie warto pakować lampy o nawet sporej mocy gdzieś do kąta bo efekty i rachunek za prąd pewnie rozczarują...
Masz rację, dlatego ta plafoniera zawiśnie na suficie. Ale teraz nie mam wiertary, która poradziłaby sobie z tym diabelskim żelbetem, więc na razie oprawa stoi sobie na szafce. Świeci tak sobie, mimo to, że lampa daje naprawdę konkretny strumień, ale po przeniesieniu na sufit, będzie OK. Już i tak się śmieją ze mnie, że jestem hardcorem

ale ta lampa naprawdę ładnie świeci.
Trzeba będzie jeszcze poeksperymentować, bo efekty są bardzo pozytywne. Może niekoniecznie w kierunku dużych mocy, ale raczej innego rozmieszczenia źródeł i innej dystrybucji światła.
mosfetkiler napisał(a):Amisiek skąd masz taką elegancką oprawkę G12?
To jest G8,5, oprawka kosztowała swego czasu 10zł na Allegro. Lampa to CDM-Tc 70W, wymaga statecznika elektronicznego.
Jest całkiem sensowny sposób obsadzenia lampy CDM-T (HCI-T) w trzonku G12 do standardowej oprawy - trzeba kupić małą oprawkę G12, która ma podobną średnicę do trzonka E27. Następnie zbić starą przepaloną żarówkę, wydłubać jej resztki, oczyścić z kitu i wkleić na epoksyd taką oprawkę do tego trzonka. Teraz tylko podłączyć układ zapłonowy i świeci

Sprawdzone w praktyce z niewielkimi oprawami, oprawka G12 kosztuje około 25zł na Allegro.
Edit:Po dłuższych testach i sugestii
mosfetkilera (bardzo słusznej!) doszedłem do wniosku, że w rogu pomieszczenia lepiej sprawuje się keksówka, gdyż ma lepszy odbłyśnik. Zdemontowałem 250W z tej plafoniery i założyłem standardowe G12 + zapłonnik tymczasowo wymontowany z innej oprawy. Obsadzone jest teraz CDM-T 35W /930, działa na stateczniku świetlówkowym L36W i świeci całkiem porządnie. Tak przy okazji - o ile szkło tej plafoniery nie doznało żadnych strat spowodowanych długą pracą lampy 250W, o tyle przyjarał się odbłyśnik, bo był zrobiony z kiepskiego materiału. Jak widać na załączonym obrazku. Uważam, że po wymianie odbłyśnika na coś zrobionego z porządnej blachy, taka plafoniera może śmiało działać nawet z tak słusznym źródłem. Zatem na pewno będzie działać dobrze z MH 35, 70 i 150W.

Gdy przyjdzie paczka z lampami, znajdzie się tam docelowe źródełko a plafoniera na suficie.
edit - tak to wygląda

Lubię dobre światło.