przez Edziu » 19 maja 2011, 21:04
no koniecznie poszukaj, bo takie zdjęcia są obecnie na wagę złota, i pomyśleć że te słupy były kiedyś prawdziwymi kwiatami opraw, szkoda że ta modernizacja tak postepuje, niebawem kolka kwiatów zniknie także w Toruniu w związku z budową mostu, drogowego, choć jestem ciekaw czy ich nie przestawią gdzie indziej, bo pare lat temu, gdy budowano skrzyżowanie przy PKS, to zamiast stawiać jakieś nowoczesne słupy, to do oświetlenia skrzyżowania, użyto 3 kwiatów, mieli skądś te stre słupy, a potem zobaczyłem że jeden słup zdemontowali z innego miejsca, gdzie był już ten kwiat nie używany, stał tam już dość długo bez opraw, obecnie to wygląda tak, że te kwiaty jakby tam stały od oryginału, a moim zdaniem takie słupy kwiatowe powinni zostawiać, bo są to bardzo trwałe, te Toruńskie czu gdańskie mają już po 40 lat, regularnie konserwowane, moga postać o wiele dłużej niż betoniaki, i oświetlenie ulic kwiatami to moim zdaniem dobre rozwiązanie, choćby ze względu na mniejszą ilość słupów, kiedyś były to mocożerne giganty, ale obecnie są już tak energoszczędne żródła śwoatła, więc w ten sposób, można modernizować kwiaty, owszem mam sentyment do tych kolosów, więc najlepiej żeby one wyglądały tak jak kiedyś, bez modernizacji w postaci obcinanych wysięgników,ale jednak trzeba iść z duchem czasu, ale tak jak QBA powiedział, taki stary kwiat jeżeli zmodernizowany jest, ale widać że to stary kwiat, to ma jeszcze to coś, bo można sobie zawsze pomyśleć ze kiedyś na tym słupie było więcej opraw
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...