[Mesko] OUR-125

Dyskusje na temat opraw oświetleniowych, które wykorzystują żarowe i wyładowcze źródła światła.

Re: [Mesko] OUR-125

Postprzez Whites86 » 10 lipca 2011, 20:39

juz wole dziadowskie malagi niz te OUR :) ale dzieki za fotki
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez elektryk » 10 lipca 2011, 20:53

Whites86 napisał(a):juz wole dziadowskie malagi niz te OUR :) ale dzieki za fotki

Nie będzie Malag tylko WSL-8 a tam gdzie nie ma oprawy będzie dołożony wysięgnik. Na bocznych ulicach są pojedyncze sztuki Malag, ST, Strad i innych sodowych opraw i założe sie że tez wylecą ;) Już były takie przypadki gdzie nowa Malaga zastąpiła uszkodzoną starą Strade a przy kompleksowej wymianie na WSL-8 wywalili też tę Malage która wisiała rok :)
Elektromonter PE
elektryk

Zdjęcia: 1295

Postprzez Beton » 10 lipca 2011, 21:03

Whites86 napisał(a):juz wole dziadowskie malagi niz te OUR :) ale dzieki za fotki

W zupełności wolę światło na zasadzie mniej, ale lepszej jakości, droga szybkiego ruchu to nie jest :D
Beton

Zdjęcia: 0

Postprzez elektryk » 10 lipca 2011, 21:06

Beton napisał(a):

W zupełności wolę światło na zasadzie mniej, ale lepszej jakości, droga szybkiego ruchu to nie jest :D

Beton wierz mi, nawet na forum miasta pisali że w zimie podążający ludzie do pracy w fabryce o godz. 6 na tej ulicy wpadali na siebie...
Elektromonter PE
elektryk

Postprzez Beton » 10 lipca 2011, 21:09

Więc chyba wypalone rtęciówki tam siedzą? OUR 125 mam oświetlone całe osiedle, więc nie uwierzę, że świeci tak słabo, że nic nie widać, bo na niskim słupie ta oprawa daje radę. Widziałem, jak ta oprawa świeciła źle, było to kiedy miała wydojone LRF,miała centrymetr mułu w kloszu lub... była skierowana w niebo.
Beton

Postprzez elektryk » 10 lipca 2011, 21:15

Beton napisał(a):Więc chyba wypalone rtęciówki tam siedzą? OUR 125 mam oświetlone całe osiedle, więc nie uwierzę, że świeci tak słabo, że nic nie widać, bo na niskim słupie ta oprawa daje radę. Widziałem, jak ta oprawa świeciła źle, było to kiedy miała wydojone LRF,miała centrymetr mułu w kloszu lub... była skierowana w niebo.

Tak LRF nie są juz nowe, niektore ledwo świecą ale jak sprawdzali to wymienili tylko te które wogóle nie świecą. Ta oprawa nie nadaje sie w miejsca gdzie punkty świetlne są na co drugim słupie
Elektromonter PE
elektryk

Postprzez Beton » 10 lipca 2011, 21:17

elektryk napisał(a):
Beton napisał(a):Więc chyba wypalone rtęciówki tam siedzą? OUR 125 mam oświetlone całe osiedle, więc nie uwierzę, że świeci tak słabo, że nic nie widać, bo na niskim słupie ta oprawa daje radę. Widziałem, jak ta oprawa świeciła źle, było to kiedy miała wydojone LRF,miała centrymetr mułu w kloszu lub... była skierowana w niebo.

Tak LRF nie są juz nowe, niektore ledwo świecą ale jak sprawdzali to wymienili tylko te które wogóle nie świecą. Ta oprawa nie nadaje sie w miejsca gdzie punkty świetlne są na co drugim słupie

No to jest kretynizm. A jeszcze większym jest to, że olewają i zostawiają zzieleniałe LRF które tylko pożerają prąd zamiast świecić, zamiast po prostu wkręcić nowe - od razu byłoby lepiej.
Beton

Postprzez Whites86 » 11 lipca 2011, 19:23

Beton napisał(a):
elektryk napisał(a):

No to jest kretynizm. A jeszcze większym jest to, że olewają i zostawiają zzieleniałe LRF które tylko pożerają prąd zamiast świecić, zamiast po prostu wkręcić nowe - od razu byłoby lepiej.

tak sie dzieje gdy w oswietleniu pracują osoby dla ktorych rtęciowka to żarówka i jak jeszcze świeci to jest dobra bo świeci ;) wiem to po swoim zakladzie, ludzie ktorzy pracowali w oswietleniu po 20-30 lat nie mają nawet 1/5 wiedzy ktorą my nabylismy dzieki temu forum, z rozmowy ktorą kiedys przeprowadzilem z jednym gosciem z oswietlenia sam mi sie przyznal ze walili mixy gdzie popadlo bo jak stwierdzil bylo za duzo typow opraw i czesto nie wiedzieli co maja wkręcic a mix zaswieci sie w kazdej oprawie wiec je dawali masowo, potem sie dziwic ze na ulicach ciemno bylo....
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez Beton » 12 lipca 2011, 15:17

No i tak teraz jest u nas. Wkręcają co popadnie i byle gdzie. Ostatnio zauważyłem, że w ORZ 7-2 przed moim domem siedzi... mixf 250 :?
Beton

Postprzez mateusz » 13 lipca 2011, 16:09

Jeszcze jak dzięki Unii będzie ciężko dostać jakieś zródło to już takie "cuda" będą się coraz częściej zdarzały... Ostatnio na sąsiednim osiedlu do sodowej OCP i OZPSa gdzie przpaliły się WLSy wstawili MIXy i świeci to dość żałośnie... Zwykłe LRFy 125 by już lepiej świeciły...
Pozdrawiam ,
mateusz

Zdjęcia: 544

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zewnętrzne oprawy żarowe i wyładowcze