Parę pytań do profesjonalistów

Dyskusja na tematy dowolne

Re: Pare pytań do profesionalistów

Postprzez Jorgus » 3 października 2011, 14:23

Parę dni temu kupiłem RCD,które to chciałem zamontować w domu.Podczas instalacji RCD w szafce bezpiecznikowej dostrzegłem,że nie ma PE :!: jest tylko N.Posprawdzałem inst.w kilku losowo wybranych gniazdkach...do wszystkich które sprawdziłem dochodzą dwie żyły(L+N)jednak co mnie zadziwiło,żyła N jest dodatkowo podłączona z "bolcem". I tutaj moje pytania,czy RCD będzie działał jeśli np.w gniazdku jest połączony przewód N dodatkowo pod "bolec" :?: Niestety nie ma opcji by przeciągnąć PE,cała inst.okazuje się być zrobiona w żyłach LgY1.5mm2(wszystkie żyły są w jednym kolorze,tj,brązowy). Żyły są ...niestety pod tynkiem bez peszla :evil:
Kurcze,chyba nie potrzebnie kupiłem tego RCD... :roll:

ps.w domu nie ma bednarki :!:
Jorgus

Zdjęcia: 0

Postprzez Whites86 » 3 października 2011, 14:29

dokladnie nie potrzebnie kupiles róznicówke, jesli nie ma tam żyly PE to jej nie zakladaj ;)
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez bartek380V » 3 października 2011, 21:46

Skoro kolega bardzo chce roznicowke to kilka przerobek i moze sie udac. :P Po pierwsze fajnie byloby miec roznicowke-nie musze tlumaczyc czemu. Po drugie uklad TNC na jaki wyglada mi ten uklad ,TNC jest na pozor bardzo niebezpieczny :!: :!: :evil: .Dopoki nie przerobisz sieci to roznicowka nie ma tam bytu ale w przyszlosci nalezy dazyc to modernizacji instalacji i wsadzenia RCD :D
Zawsze przestrzegaj zasad BHP . robisz to na wlasną odpowiedzialnosc,jesli nie jestes pewien swojego bepieczenstwa i otoczenia to skonsultuj sie z wykwalifikowanym elektrykiem inaczej mozesz byc zabójca siebie i innych! (wszelkie prawa zastrzezone)
bartek380V

Zdjęcia: 4

Postprzez FOX » 4 października 2011, 17:19

Niestety w takiej instalacji różnicówka nie będzie działać, jedyna opcja zastosowania jej to wymiana całej instalacji.

Po drugie uklad TNC na jaki wyglada mi ten uklad ,TNC jest na pozor bardzo niebezpieczny

Na takim układzie jeszcze funkcjonuje większość mieszkań i jeżeli instalacja przechodzi okresowe przeglądy i nie była wykonana przez glazurnika czy inną złotą rączkę tylko elektryka z uprawnieniami to też nie ma co panikować. Każdy układ może być niebezpieczny jeżeli nie został właściwie wykonany i eksploatowany.
FOX

Zdjęcia: 0

Postprzez Whites86 » 4 października 2011, 17:21

FOX napisał(a):Niestety w takiej instalacji różnicówka nie będzie działać, jedyna opcja zastosowania jej to wymiana całej instalacji.

Po drugie uklad TNC na jaki wyglada mi ten uklad ,TNC jest na pozor bardzo niebezpieczny

Na takim układzie jeszcze funkcjonuje większość mieszkań i jeżeli instalacja przechodzi okresowe przeglądy i nie była wykonana przez glazurnika czy inną złotą rączkę tylko elektryka z uprawnieniami to też nie ma co panikować. Każdy układ może być niebezpieczny jeżeli nie został właściwie wykonany i eksploatowany.

dokladnie, takie instalacje w mieszkaniach beda uzytkowane jeszcze bardzo dlugo, jesli sie nie zabiera za nie osoba niepowolana , to uklad wcale niejest niebezpieczny...
Whites86

Postprzez Kwazor » 4 października 2011, 17:34

Dopoki nie upali się N....a wtedy faza na obudowie...
Dbajmy o świetlówki kompaktowe - Tylko zapłon na gorąco !
Kwazor

Zdjęcia: 343

Postprzez Whites86 » 4 października 2011, 19:08

Kwazor napisał(a):Dopoki nie upali się N....a wtedy faza na obudowie...

ryzyko upalenia sie tego N jest naprawde niewielkie owszem zdaza sie ale to niejest wcale tak czeste zjawisko
Whites86

Postprzez OUKS340 » 5 października 2011, 00:50

Whites86 napisał(a):
Kwazor napisał(a):Dopoki nie upali się N....a wtedy faza na obudowie...

ryzyko upalenia sie tego N jest naprawde niewielkie owszem zdaza sie ale to niejest wcale tak czeste zjawisko

Gorzej jak instalacja jest aluminiowa. Miałem przypadek upalenia się N (właściwie PEN) w gniazdku zasilającym pralkę automatyczną u starszej kobiety. Nie muszę tłumaczyć czym o mało się to nie skończyło :|
OUKS340

Zdjęcia: 119

Postprzez CDM » 5 października 2011, 07:22

Możesz założyć tę różnicówkę gdzieś blisko np. ważnego gniazda w kuchni, ukryć ją np. nad szafkami, ale pozostaje kwestia doprowadzenia do niej przewodów
Brak czasu....
CDM

Zdjęcia: 226

Postprzez bartek380V » 5 października 2011, 16:26

Tak wlasnie mozna zrobic ale wtedy liczba uzadzen chronionych bedzie ograniczona. Niestety w tym przypadku chyba tak musi byc. Bez modernizacji instalacji bedzie jak bedzie. Uklad TNC jest niebezpieczny :!: Zalecany to TNS plus RCD. Niestety w naszym kraju dominuje tendencja zlecania przerobek lub napraw instalcjii przyslowiowemu sasiadowi ,,piekarzowi,, (bez obrazy dla piekarzy) Pozniej sa cuda ,po drugie nikt lub prawie nikt nie wykonuje przepisowych przegladow i ogledzin instalacjii i to jest najwiekszy problem :evil: Tepic elektrykow amatorow :twisted: Ile to nieszczesc przez takich :!: TNC to system po PRL owski zly ,oszczedny , niebezpieczny i przestarzaly ktory dawno temu powinien byc zabronionym. Wiekszosc domow nie ma zalecanego Uziemionego rozdzialu PEN lub uziemienia samego PEN a ,pozniej Faza na obudowie bo PEN sie urwal . Panowie TNC to jest jakis ZART :!: :!:
Zawsze przestrzegaj zasad BHP . robisz to na wlasną odpowiedzialnosc,jesli nie jestes pewien swojego bepieczenstwa i otoczenia to skonsultuj sie z wykwalifikowanym elektrykiem inaczej mozesz byc zabójca siebie i innych! (wszelkie prawa zastrzezone)
bartek380V

Zdjęcia: 4

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic