Modernizacja oświetlenia zewnętrznego-wymiana opraw

Dyskusje na temat modernizacji oraz konserwacji, a także budowy nowych linii oświetlenia zewnętrznego

Re: Modernizacja oświetlenia zewnętrznego-wymiana opraw

Postprzez DarekG » 4 października 2011, 08:41

No mi ostatnio też padła jedna oprawa świetlówkowa ze statecznikiem elektronicznym :evil: Jednak stateczniki indukcyjne są o wiele bardziej niezawodne. Ale by nie robić Off Top to czy droga jest taka oprawa Michale co zakładaliście?
Miłośnik świetlówek liniówek i opraw ulicznych ;)
DarekG

Zdjęcia: 162

Postprzez Michal » 4 października 2011, 16:07

DarekG napisał(a):No mi ostatnio też padła jedna oprawa świetlówkowa ze statecznikiem elektronicznym :evil: Jednak stateczniki indukcyjne są o wiele bardziej niezawodne. Ale by nie robić Off Top to czy droga jest taka oprawa Michale co zakładaliście?

Dokładnie nie wiem,bo kupował je inwestor,z tego co wiem to ten statecznik Elball jest droższy od samej oprawy.Oprawy mają kiepskie - proste odbłyśniki i prawie płaskie klosze,więc świecą nie najlepiej,na plus łatwość montażu i konserwacji,żródło wymienia się po odpięciu klamry i wyjmuje razem z oprawką ,klosz jest szklany.Moim zdaniem ta oprawa nadaje się do oświetlenia jakichś podrzędnych miejsc ,terenów przemysłowych,parkingów,itp.Natomiast do profesjonalnego oświetlenia ulicznego nie za bardzo.Nie robiłem obliczeń dla tej oprawy,ale na oko patrząc po tym jak świeci w nocy żeby zachować jakąś równomierność oświetlenia odstęp między słupami musiał by być ok.20 - 25m dla wys zawieszenia ok. 9m.Dla porównania dla SGS 203/150 ze żródłem SON-T Plus odstęp między słupami wynosi prawie 40m ( obliczenia w programie Dialux) ;)

P.S Whites,dzięki za wrzucenie fotek,znalazłem jeszcze jedną ;)
Obrazek
Michal

Zdjęcia: 323

Postprzez elektryk » 4 października 2011, 17:33

Jak świeci to mniej ważne, ważne że wogóle jest tam oświetlenie
Elektromonter PE
elektryk

Zdjęcia: 1295

Postprzez amisiek » 4 października 2011, 17:57

elektryk napisał(a):Jak świeci to mniej ważne, ważne że wogóle jest tam oświetlenie

Pozwolę się nie zgodzić. Jeśli coś się robi, to lepiej to zrobić dobrze. Wiem, że nie lubimy Malag i podobnych opraw, ale akurat optykę one mają dobrą...

na oko patrząc po tym jak świeci w nocy żeby zachować jakąś równomierność oświetlenia odstęp między słupami musiał by być ok.20 - 25m dla wys zawieszenia ok. 9m.Dla porównania dla SGS 203/150 ze żródłem SON-T Plus odstęp między słupami wynosi prawie 40m ( obliczenia w programie Dialux) ;)

To jest kolosalna różnica w jakości optyki oprawy. Nie przypuszczałem, że ten czeski produkt jest to tak kiepsko świeci. Czeska lipa, panie...
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez Whites86 » 4 października 2011, 19:10

amisiek napisał(a):
elektryk napisał(a):Jak świeci to mniej ważne, ważne że wogóle jest tam oświetlenie

Pozwolę się nie zgodzić. Jeśli coś się robi, to lepiej to zrobić dobrze. Wiem, że nie lubimy Malag i podobnych opraw, ale akurat optykę one mają dobrą...

na oko patrząc po tym jak świeci w nocy żeby zachować jakąś równomierność oświetlenia odstęp między słupami musiał by być ok.20 - 25m dla wys zawieszenia ok. 9m.Dla porównania dla SGS 203/150 ze żródłem SON-T Plus odstęp między słupami wynosi prawie 40m ( obliczenia w programie Dialux) ;)

To jest kolosalna różnica w jakości optyki oprawy. Nie przypuszczałem, że ten czeski produkt jest to tak kiepsko świeci. Czeska lipa, panie...

chociaz wyglad ma akceptowalny :P
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez Michal » 4 października 2011, 19:42

amisiek napisał(a):

Myślę,że to tylko dystrybutor( ma nawet swoją naklejkę),a oprawy przypłynęły z Chin ;)
Michal

Postprzez elektryk » 4 października 2011, 19:42

Michał :arrow: Czy były jakieś trudności z obluzowaniem starych opraw z wysięgników :?:
Elektromonter PE
elektryk

Zdjęcia: 1295

Postprzez Michal » 4 października 2011, 19:47

elektryk napisał(a):Michał :arrow: Czy były jakieś trudności z obluzowaniem starych opraw z wysięgników :?:

Z pomocą porządnego młotka "puści" każda oprawa :mrgreen:
Michal

Postprzez amisiek » 4 października 2011, 21:25

Może są solidne, ale widać po konstrukcji odbłyśnika, że to tak sobie świeci. A przecież świecenie to główne zadanie oprawy ;). Być może jest tak, jak napisał Michał, że to jest chińska tandeta, która tylko dostała czeską etykietkę. A potem Michał pracowicie wjeżdża zwyżką i to zakłada. Cóż, taka decyzja inwestora.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez cieszyn » 4 października 2011, 21:27

Puści, choćby to był jej ostatni raz w życiu :lol:

PS - dziwne, wydawało mi się, że czeskie oprawy są solidne
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9