V640 to najlepszy w praktyce miernik, jaki kiedykolwiek zrobił polski przemysł. Większość serwisówek posiadało opisy napięć pod kątem tego multimetru. No niestety naprawianie wymaga pewnej wiedzy i doświadczenia, tego nie da się tak od razu. Ale dobre wskazówki są w tym wątku z Elektrody.
Co do Neckermanna - Zasilanie napięciem anodowym odbywa się po wyprostowaniu w kenotronie (lampie prostowniczej, tutaj AZ11), żarzenie innych lamp jest pośrednie 6,3V. Wyjmij lampę prostowniczą AZ11 i zobacz czy nadal się będzie tak grzało. Jeśli wyjęcie lampy prostowniczej sprawia, że trafo nie grzeje się, to znaczy, że jest zwarcie w obwodzie napięcia anodowego. Prawdopodobnie któryś elektrolit + być może kenotron.
Jeśli nadal się grzeje, to odłącz wszystkie wtórne uzwojenia transformatora - gdyby się przestało grzać, to znaczy, że jest zwarcie w obwodzie żarzenia. Jeśli grzeje się nadal, znaczy, że padł transformator. Tak na marginesie, to Sławeklampy na pewno może powiedzieć o wiele więcej, bo ja mało bawiłem się technologią lamp elektronowych. Moja epoka to początek tranzystorów.