tak czytam te różne wypowiedzi i opinie -dość skrajne niekiedy- ale muszę przyznać,że przepuścilem przez moje ręcę i różne oprawy mnóstwo starterów najrózniejszych firm i stare klasyczne POLAMPY w aluminiowej obudowie najbardziej lubię .
Philipsy , Osramki , niestety zwieraly sie często przy zwyklych zaplonach nowych rur - nie mówiąc już , gdy swietlówka zaczęla migać wskutek zużycia . I tu jedna uwaga -mówię o zaplonnikach nowszej generacji . mam na przyklad mnóstwo starych Osramów niemieckich -aluminiowych z kwadratowym "oczkiem " i dzialają niezawodnie mnóstwo lat .mam też sporo Narvy , która tez nieźle się sprawuje = chociaż jej zaplon jest nieco powolniejszy -jak nadmienil już to jeden z moich przedmówców opisując Philipsy i Osramki . ale to też jest Narva nowszej generacji .
mam jeden zaplonnik firmy Tesla , ma już dobre 25 lat ,jesli nie więcej i jest - co ciekawe - w przezroczystej obudowie, podobnie jak Bemko . dziala bez problemu do dziś

szczerze wątpię, aby którykolwiek z obecnie produkowanych Philipsów czy Osramów wytrzymal choćby jedną czwartą tego , co moja TESLA

i niektóre POLAMPY 20 letnie i starsze

dodam jeszcze ,ze owa TESLA i niektóre POLAMPY "zamrugaly " juz na śmierć bardzo dużo świetlówek , i-czekją na kolejne

u wspólczesnych Philipsów czy Osramów- jest to NIEOSIĄGALNE , niestety .......