Parę pytań do profesjonalistów

Dyskusja na tematy dowolne

Re: Parę pytań do profesjonalistów

Postprzez bartek380V » 23 stycznia 2012, 18:42

Trzeba zwrocic uwage na to ze styczniki maja tez taki parametr jak liczba wlaczen. Byc moze pracujace czesci mechaniczne sa juz na tyle wyrobione ze zwora zamyka sie jak chce. Stycznik taki moze poza nadmiernym halasem pobierac znacznie wiecej pradu bo powstaje szczelina magnetyczna, jesli nie ma w niej smieci a zwora miedziana jest cala to cos drga lub nie domyka sie i to jest przyczyna halasu. Osobiscie mialem taki przypadek ,odwrocilem stycznik do innej pozycji pracy i ucichl. Czesci mechaniczne byly wyjechane i tym razem to pomoglo.
Zawsze przestrzegaj zasad BHP . robisz to na wlasną odpowiedzialnosc,jesli nie jestes pewien swojego bepieczenstwa i otoczenia to skonsultuj sie z wykwalifikowanym elektrykiem inaczej mozesz byc zabójca siebie i innych! (wszelkie prawa zastrzezone)
bartek380V

Zdjęcia: 4

Postprzez amisiek » 23 stycznia 2012, 20:11

bartek380V napisał(a):Osobiscie mialem taki przypadek ,odwrocilem stycznik do innej pozycji pracy i ucichl. Czesci mechaniczne byly wyjechane i tym razem to pomoglo.

A jak myślisz, czy nie ucierpiała przypadkiem na tym niezawodność tego urządzenia? Przy konserwacji należy brać pod uwagę także zagadnienia związane z przyszłą eksploatacją.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez bartek380V » 23 stycznia 2012, 21:19

Takie bylo polecenie kierownika, takze to nie moja sprawa. Z tego co wiem to urzadzenie nadal dziala. Czasem trzeba sie pogodzic z tym ze ktos zdominuje kogos doswiadczeniem.
Zawsze przestrzegaj zasad BHP . robisz to na wlasną odpowiedzialnosc,jesli nie jestes pewien swojego bepieczenstwa i otoczenia to skonsultuj sie z wykwalifikowanym elektrykiem inaczej mozesz byc zabójca siebie i innych! (wszelkie prawa zastrzezone)
bartek380V

Postprzez cieszyn » 23 stycznia 2012, 21:33

Czasem trzeba sie pogodzic z tym ze ktos zdominuje kogos doswiadczeniem.
Tu raczej chodzi o zdominowanie poleceniem słuzbowym :D Bo jeśli kierownik nie zwracał uwagę na skutki tej operacji, czyli wisi mu niezawodność urządzenia, to jakie tu doświadczenie? Żadne! Zrobił tak, zeby szybko się pozbyc problemu, merytoryka raczej była gdzieś daleko w tyle 8-)
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez bartek380V » 23 stycznia 2012, 22:23

cieszyn napisał(a):
Czasem trzeba sie pogodzic z tym ze ktos zdominuje kogos doswiadczeniem.
Tu raczej chodzi o zdominowanie poleceniem słuzbowym :D Bo jeśli kierownik nie zwracał uwagę na skutki tej operacji, czyli wisi mu niezawodność urządzenia, to jakie tu doświadczenie? Żadne! Zrobił tak, zeby szybko się pozbyc problemu, merytoryka raczej była gdzieś daleko w tyle 8-)

Niestety nie mialem wyboru.
bartek380V

Re: Modernizacja oświetlenia zewnętrznego-wymiana opraw

Postprzez bartek380V » 25 stycznia 2012, 21:29

Michal napisał(a):Jakie styki przekaźnika? Co za głupoty wypisujesz? Napisałem powyżej co sie dzieje jak sprawdza się oprawy poprzez zwarcie przewodu fazowego z oświetleniowym.Jak nie kumasz to ci jeszcze raz wytłumaczę.Napięcie poprzez przewód oświetleniowy cofa się poprzez bezpiecznik obwodu oświetleniowego na styk stycznika i to wszystko.Nic się nie stanie bo stycznik w SO jest otwarty. ;)

Nie kumam czym moja wypowiedz rozni sie od Twojej ? Wlasnie to wytlumaczylem jeszcze raz to ja nie kumam co napialem inaczej i co ci sie nie podoba w mojej wypowiedzi ? Merytoryka jest poprawna. Nieswiadomie powtorzylem to co napisales TY bo tresc jest ta sama . Wiem doskonale co jak dziala . Proste ze napiecie cofa sie na styki o ktorych pisze, co tu jest nie zrozumialego ? Przeciez powtorzylem to co napisales :o Sam piszesz o stykach a teraz pytasz sie jakie styki ? Stycznik jest otwarty i musi byc zabezpieczony przed przypadkowym zalaczeniem np. wyciagnieciem (zablokowaniem ) bezpiecznika ktory steruje stycznikiem i tak najczesciej ja robie . Mozna tez wyciagniac BMy na odejsciach i jest po sprawie. Nadmienilem tylko tyle co mogloby byc w stanie awaryjnym gdyby taki byl. W ogole nie rozumiem przyczyny tej calej dyskusji . Proste jak latarnia uliczna ;)
bartek380V

Postprzez Whites86 » 26 stycznia 2012, 16:29

bartek380V napisał(a):
Michal napisał(a):Jakie styki przekaźnika? Co za głupoty wypisujesz? Napisałem powyżej co sie dzieje jak sprawdza się oprawy poprzez zwarcie przewodu fazowego z oświetleniowym.Jak nie kumasz to ci jeszcze raz wytłumaczę.Napięcie poprzez przewód oświetleniowy cofa się poprzez bezpiecznik obwodu oświetleniowego na styk stycznika i to wszystko.Nic się nie stanie bo stycznik w SO jest otwarty. ;)

Nie kumam czym moja wypowiedz rozni sie od Twojej ? Wlasnie to wytlumaczylem jeszcze raz to ja nie kumam co napialem inaczej i co ci sie nie podoba w mojej wypowiedzi ? Merytoryka jest poprawna. Nieswiadomie powtorzylem to co napisales TY bo tresc jest ta sama . Wiem doskonale co jak dziala . Proste ze napiecie cofa sie na styki o ktorych pisze, co tu jest nie zrozumialego ? Przeciez powtorzylem to co napisales :o Sam piszesz o stykach a teraz pytasz sie jakie styki ? Stycznik jest otwarty i musi byc zabezpieczony przed przypadkowym zalaczeniem np. wyciagnieciem (zablokowaniem ) bezpiecznika ktory steruje stycznikiem i tak najczesciej ja robie . Mozna tez wyciagniac BMy na odejsciach i jest po sprawie. Nadmienilem tylko tyle co mogloby byc w stanie awaryjnym gdyby taki byl. W ogole nie rozumiem przyczyny tej calej dyskusji . Proste jak latarnia uliczna ;)

od kiedy to bezpiecznik steruje stycznikiem ? :roll:
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez bartek380V » 26 stycznia 2012, 19:51

amisiek napisał(a):Ja nie wiem, ja się nie znam, ja brytyjskich uprawnień nie posiadam, może tam po prostu wszystko jest inaczej? ;)

;) no coz w UK jest podobnie a w niektorych przypadkach tak samo , w UK kazdy slup ma caly czas zasilanie ,a za zaswiecenie oprawy odpowiada pojedynczy -prywatny wyl.zmierzchowy umieszczony na kazdej oprawie ,tak jest w przypadku ciagow opraw-osw uliczne parkowe . Zdaza sie jednak ze ciag opraw (naswietlaczy) budynku jest sterowany jednym wyl .zmierzchowym np na prywatnej posesji ,parkingu itp. Zdecydowanie obiekt lepiej sie prezentuje jesli wszystko zaswieci od razu :) Z tym ze praca pod napieciem jest zabroniona a wiekszosc sieci to siec kablowa o znacznych przekrojach. Minimalne zabezpieczenia przedlicznikowe to 60A a max to 100A ,ale co tu sie dziwic jak czasem wszystko maja w kuchni na prad. Ciekawostka jest ze pomiedzy 17 -20 godzina jest szczyt poboru i wynosci on 300 % niminalu. Wtedy tez UK pozycza prad od Francji bo sami nie daja sobie rady. w nocy kiedy jest naprodukcja to oddaja.

Whites86 napisał(a):
bartek380V napisał(a):

od kiedy to bezpiecznik steruje stycznikiem ? :roll:

Mialem na mysli bezpiecznik odpowiedzialny za sterowanie stycznikiem ;)
bartek380V

Postprzez Whites86 » 26 stycznia 2012, 21:33

bartek380V napisał(a):
Whites86 napisał(a):od kiedy to bezpiecznik steruje stycznikiem ? :roll:

Mialem na mysli bezpiecznik odpowiedzialny za sterowanie stycznikiem ;)

od kiedy to bezpiecznik jest odpowiedzialny za sterowanie ?? zastanowiles sie co napisales ? bo jak dla mnie to jakas totalna bzdura, bezpiecznik jak sama nazwa wskazuje zabezpieczy obwód stycznika lub sam stycznik a niebedzie nim przeciez sterował.. co jak co ale gafe ladną strzeliłeś :roll:
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez bartek380V » 26 stycznia 2012, 22:06

Chodzilo o bezpiecznik odpowiedzialny za obwod sterowania stycznika.
bartek380V

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic