[Michał] Prywatne Muzeum Opraw

Wasze oprawy oświetleniowe

Re: [Michał] Prywatne Muzeum Opraw

Postprzez cieszyn » 2 lutego 2012, 22:21

tylko były takie fabrycznie robione, nie wiem w jaki sposób
jeśli były fabrycznie matowione, to tylko kwestia technologii, taki klosz mógł powstać z mieszanki plastiku oraz talku czy innego białego proszku, trzeba by znać proces technologiczny, więc pozostaje nam tylko się domyślać

Ale skoro Michal pisze, że w pewnej części jest tam plastyk przeźroczysty, to albo klosz zmatowiał od promieniowania UV w oprawie, albo był selektywnie czymś w fabryce naświetlany, a ten kawałek niezmatowiały to mógł być zamocowany w jakimś uchwycie w trakcie tego procesu i temu nie uległ zmatowieniu
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez qba » 2 lutego 2012, 23:10

cieszyn napisał(a):
jeśli były fabrycznie matowione, to tylko kwestia technologii, taki klosz mógł powstać z mieszanki plastiku oraz talku czy innego białego proszku, trzeba by znać proces technologiczny, więc pozostaje nam tylko się domyślać

Ale skoro Michal pisze, że w pewnej części jest tam plastyk przeźroczysty, to albo klosz zmatowiał od promieniowania UV w oprawie, albo był selektywnie czymś w fabryce naświetlany, a ten kawałek niezmatowiały to mógł być zamocowany w jakimś uchwycie w trakcie tego procesu i temu nie uległ zmatowieniu

Też tak sądzę, bo klosz na 100% wygląda na fabryczną produkcję.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez koza456 » 3 lutego 2012, 11:19

MICHAŁ, ale cacuszko zdobyłeś !!! :o :o :o :o
Ten mleczny klosz to istne cudeńko !!! :) :) :)
Kwadratówki rządzą !!!
koza456

Zdjęcia: 133

Postprzez Michal » 3 lutego 2012, 17:42

qba napisał(a):
cieszyn napisał(a):

Też tak sądzę, bo klosz na 100% wygląda na fabryczną produkcję.

Ten klosz to był na 100% fabryczny wyrób.Takie mleczne klosze były min. w kwadratówkach na ul. Bułgarskiej w Poznaniu do 1995 roku. Dzisiaj rozebrałem oprawę na części i oddałem do piaskowania,a w zasadzie to do tzw. szkiełkowania drobnymi kryształkami kwarcu.Zobaczymy jaki będzie efekt końcowy ,być może komorę lampy pomaluje proszkowo na biało tak jak w oryginale tylko wewnątrz,natomiast na zewnatrz zostawię czyste aluminium,ale to nie jest jeszcze ostateczna decyzja :)
Michal

Zdjęcia: 323

Postprzez amisiek » 3 lutego 2012, 17:51

Taki klosz wisiał na Al Lotników, był także jeden na ul. Puławskiej. Niestety oba nadbite i potem zostały zdjęte. Kwadratówki z lampą o słusznej mocy bardzo dobrze dają radę ;)
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez Paweł » 3 lutego 2012, 18:21

Gratuluję nowych nabytków :)
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez Michal » 6 lutego 2012, 21:23

Kwadratówka przygotowana do piaskowania,następnie jedzie do malowania proszkowego" zgodnie z technologią producenta ":mrgreen:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Michal

Postprzez cieszyn » 6 lutego 2012, 23:05

Michał, czy to żelastwo pójdzie w takim stanie do piaskowania, czy jeszcze go trochę przygotujesz, podczyścisz? np. miejsca po uszczelkach, rdza ,...
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez koza456 » 7 lutego 2012, 11:30

Michał, mam dokładnie takie samo pytanko jak Cieszyn. :)
Może warto byłoby przed piaskowaniem odrobinkę to podczyścić.
W latach 80-tych w Nowej Hucie sporo było kwadratówek z mlecznymi kloszami.
Zauważyłem, że najczęściej to właśnie mleczne klosze szlag trafiał tzn najczęściej pękały.

Już nie mogę doczekać się zdjęć po skończeniu renowacji. :D
Kwadratówki rządzą !!!
koza456

Zdjęcia: 133

Postprzez Michal » 7 lutego 2012, 13:13

cieszyn napisał(a):Michał, czy to żelastwo pójdzie w takim stanie do piaskowania, czy jeszcze go trochę przygotujesz, podczyścisz? np. miejsca po uszczelkach, rdza ,...

To już problem firmy która będzie piaskowała ,po to tam oddaję,żeby się nie męczyć z czyszczeniem.Dzisiaj kwadratówkę po piaskowaniu i trumienkę oddałem do lakierowania proszkowego,odbłyśniki poszły do galwanizacji,myślę,że oprawy będą gotowe pod koniec przyszłego tygodnia. ;)
Michal

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wasze kolekcje