robert03 napisał(a):Bydgoszcz ma wiele ciekawych starych instalacji oświetleniowych. Los tych łyżek jest przesądzony a ich słaba konserwacja zapewne celowa. Aż dziwne że one tam jeszcze stoją bo wokoło było wiele modernizacji zarówno dróg jak i oświetlenia.
Kwestia czasu kiedy przyjdzie i na nie czas. W tej samej okolicy mozna spotkać kilka kwiatów na 6 czy 8 rtęciowych kwadratówek 400W. Światło przez nie emitowane to już dziś prawdziwa rzadkość. Może warto zrobić też ich zdjęcia.
W Podbydgoskim Osielsku też las łyżek stoi. Tam wiele z nich świeci "starym", "zieleniałym światłem". Niektóre lampy sa tak wypalone że ich światło "nie sięga" do chodnika. Łyżki z nowszymi lampami całkiem nieźle dają radę a całośc wygląda super.
Whites86 napisał(a):ja akurat bardzo nielubie wypalonych lampdla mnie klimat jest wtedy jak wszystko swieci swoją pełną mocą
robert03 napisał(a):(...) Tam wiele z nich świeci "starym", "zieleniałym światłem". Niektóre lampy sa tak wypalone że ich światło "nie sięga" do chodnika. (...)
Falcon napisał(a):robert03 napisał(a):(...) Tam wiele z nich świeci "starym", "zieleniałym światłem". Niektóre lampy sa tak wypalone że ich światło "nie sięga" do chodnika. (...)
Ostatnio robiąć zdjęcia nocne miałem okazję zobaczyć różnicę pomiędzy LFR nowiutkim, trochę używanym i już kompletnie wyeksploatowanym. Wszystkie miały 125W, ale nowe świeciły tak jasno, jaby to było 250W, starsze jak 70W, a te wyeksploatowane nie dawały światła prawie w ogóle, na chodniku nie było widać żadnego światłą od nich, a w dwóch przypadkach nawet wnętrze oprawy nie było do końca oświetlone![]()
Czy ktoś się orientuje może czy wraz z spadkiem strumienia świetlnego spada też pobierana moc, czy też mimo takiego słabego świecenia LFR pobiera cały czas tyle samo watów?
Whites86 napisał(a): pobiera caly czas tyle samoi to jest najwiekszy problem LRFów
tak pozatym 125w nie moze dawac tyle swiatla to 250
lumix26 napisał(a):Nowy RLF dający dużo światła czy też wyeksploatowany ledwo oświetlający teren zawsze będzie zużywał tą samą moc jaka jet podana na bańce
Powrót do Zewnętrzne oprawy żarowe i wyładowcze
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości