[Mesko] ORZ-6 i ORZ-7 - oprawy łyżkowe - różne wersje

Dyskusje na temat opraw oświetleniowych, które wykorzystują żarowe i wyładowcze źródła światła.

Re: [Mesko] ORZ 7 i ORZ 6 Rózne wersje opraw

Postprzez mateusz » 10 lutego 2012, 17:50

To jest piękne...
Pozdrawiam ,
mateusz

Zdjęcia: 544

Postprzez robert03 » 10 lutego 2012, 19:11

Bydgoszcz ma wiele ciekawych starych instalacji oświetleniowych. Los tych łyżek jest przesądzony a ich słaba konserwacja zapewne celowa. Aż dziwne że one tam jeszcze stoją bo wokoło było wiele modernizacji zarówno dróg jak i oświetlenia.
Kwestia czasu kiedy przyjdzie i na nie czas. W tej samej okolicy mozna spotkać kilka kwiatów na 6 czy 8 rtęciowych kwadratówek 400W. Światło przez nie emitowane to już dziś prawdziwa rzadkość. Może warto zrobić też ich zdjęcia.
W Podbydgoskim Osielsku też las łyżek stoi. Tam wiele z nich świeci "starym", "zieleniałym światłem". Niektóre lampy sa tak wypalone że ich światło "nie sięga" do chodnika :-). Łyżki z nowszymi lampami całkiem nieźle dają radę a całośc wygląda super.
robert03

Zdjęcia: 0

Postprzez Whites86 » 10 lutego 2012, 21:05

robert03 napisał(a):Bydgoszcz ma wiele ciekawych starych instalacji oświetleniowych. Los tych łyżek jest przesądzony a ich słaba konserwacja zapewne celowa. Aż dziwne że one tam jeszcze stoją bo wokoło było wiele modernizacji zarówno dróg jak i oświetlenia.
Kwestia czasu kiedy przyjdzie i na nie czas. W tej samej okolicy mozna spotkać kilka kwiatów na 6 czy 8 rtęciowych kwadratówek 400W. Światło przez nie emitowane to już dziś prawdziwa rzadkość. Może warto zrobić też ich zdjęcia.
W Podbydgoskim Osielsku też las łyżek stoi. Tam wiele z nich świeci "starym", "zieleniałym światłem". Niektóre lampy sa tak wypalone że ich światło "nie sięga" do chodnika :-). Łyżki z nowszymi lampami całkiem nieźle dają radę a całośc wygląda super.

ja akurat bardzo nielubie wypalonych lamp :roll: dla mnie klimat jest wtedy jak wszystko swieci swoją pełną mocą :)
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez robert03 » 11 lutego 2012, 10:20

Whites86 napisał(a):ja akurat bardzo nielubie wypalonych lamp :roll: dla mnie klimat jest wtedy jak wszystko swieci swoją pełną mocą :)

Ja też nie lubię, natomiast jeśli cała główna ulica oświetlona jest oprawami których z każdym rokiem jest coraz mniej to jest właśnie klimat. Wypalone lampy winny zostać wymienione rzecz jasna :-).
robert03

Zdjęcia: 0

Postprzez Falcon » 11 lutego 2012, 14:03

robert03 napisał(a):(...) Tam wiele z nich świeci "starym", "zieleniałym światłem". Niektóre lampy sa tak wypalone że ich światło "nie sięga" do chodnika :-). (...)

Ostatnio robiąć zdjęcia nocne miałem okazję zobaczyć różnicę pomiędzy LFR nowiutkim, trochę używanym i już kompletnie wyeksploatowanym. Wszystkie miały 125W, ale nowe świeciły tak jasno, jaby to było 250W, starsze jak 70W, a te wyeksploatowane nie dawały światła prawie w ogóle, na chodniku nie było widać żadnego światłą od nich, a w dwóch przypadkach nawet wnętrze oprawy nie było do końca oświetlone :lol:
Czy ktoś się orientuje może czy wraz z spadkiem strumienia świetlnego spada też pobierana moc, czy też mimo takiego słabego świecenia LFR pobiera cały czas tyle samo watów?
Łódź nocą > http://picasaweb.google.com/115537145578215473346/OdzNoca
Falcon

Zdjęcia: 598

Postprzez Whites86 » 11 lutego 2012, 14:31

Falcon napisał(a):
robert03 napisał(a):(...) Tam wiele z nich świeci "starym", "zieleniałym światłem". Niektóre lampy sa tak wypalone że ich światło "nie sięga" do chodnika :-). (...)

Ostatnio robiąć zdjęcia nocne miałem okazję zobaczyć różnicę pomiędzy LFR nowiutkim, trochę używanym i już kompletnie wyeksploatowanym. Wszystkie miały 125W, ale nowe świeciły tak jasno, jaby to było 250W, starsze jak 70W, a te wyeksploatowane nie dawały światła prawie w ogóle, na chodniku nie było widać żadnego światłą od nich, a w dwóch przypadkach nawet wnętrze oprawy nie było do końca oświetlone :lol:
Czy ktoś się orientuje może czy wraz z spadkiem strumienia świetlnego spada też pobierana moc, czy też mimo takiego słabego świecenia LFR pobiera cały czas tyle samo watów?

pobiera caly czas tyle samo ;) i to jest najwiekszy problem LRFów :) tak pozatym 125w nie moze dawac tyle swiatla to 250 :P
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez lumix26 » 11 lutego 2012, 14:37

Nowy RLF dający dużo światła czy też wyeksploatowany ledwo oświetlający teren zawsze będzie zużywał tą samą moc jaka jet podana na bańce ;)
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.
lumix26

Zdjęcia: 3827

Postprzez Falcon » 11 lutego 2012, 14:58

Whites86 napisał(a): pobiera caly czas tyle samo ;) i to jest najwiekszy problem LRFów :) tak pozatym 125w nie moze dawac tyle swiatla to 250 :P

Chodziło mi o wrażenie sugestywne w porównaniu z już zużytymi rtęciówkami ;)

lumix26 napisał(a):Nowy RLF dający dużo światła czy też wyeksploatowany ledwo oświetlający teren zawsze będzie zużywał tą samą moc jaka jet podana na bańce ;)

W takim wypadku uważam za kompletne marnotrastwo pozostawianie w eksploatacji tak zużytych rtęciówek. Mocy ciągną jak nowe, a światła praktycznie z tego nie ma :(
Łódź nocą > http://picasaweb.google.com/115537145578215473346/OdzNoca
Falcon

Zdjęcia: 598

Postprzez CDM » 11 lutego 2012, 23:41

Czyli nic nie zmieniło się od 2008 roku, gdy robiłem tam zdjęcia ;)

Obrazek
Brak czasu....
CDM

Zdjęcia: 226

Postprzez cieszyn » 11 lutego 2012, 23:44

Taki widok może się tylko przyśnić! Cos niesamowitego, tyle łyżek w jednym miejscu :o
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zewnętrzne oprawy żarowe i wyładowcze