Kwiaty opraw oświetleniowych

Sposoby oswietlenia ulic. Dyskusje na temat opraw i źródeł światła stosowanych w oswietleniu ulicznym

Re: Kwiaty opraw oświetleniowych

Postprzez Paweł » 4 stycznia 2008, 00:30

Najbardziej czadowo wygląda ten kwiat z kwadratówkami bez kloszy :)
Słupy na Modlińskiej widać świeżo malowane i błyszczały się w słońcu :)
Ambassadory - jedne z czystym kloszem a drugie z syfem ;)
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez cieszyn » 4 stycznia 2008, 00:36

="Paweł"]Najbardziej czadowo wygląda ten kwiat z kwadratówkami bez kloszy
- tak, ten z pierwszych zdjęć :lol:

Tak przy okazji - ma ktoś jaką wiedzę, jak taki kwiat, a właściwie jego głowica wygląda w środku? :?
Musi tam być masa połączeń, pewnie jest jakaś listwa czy tablica rozdzielcza, styki pewnie przykręcane śrubami itd.
Ma ktoś coś ? - jaki fragment poradnika czy cóś ??? :? :?
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez CDM » 4 stycznia 2008, 11:58

cieszyn napisał(a):
Tak przy okazji - ma ktoś jaką wiedzę, jak taki kwiat, a właściwie jego głowica wygląda w środku? :?
Musi tam być masa połączeń, pewnie jest jakaś listwa czy tablica rozdzielcza, styki pewnie przykręcane śrubami itd.
Ma ktoś coś ? - jaki fragment poradnika czy cóś ??? :? :?

Hmmm... Głowica jest przeważnie otwierana od góry za pomocą metalowej pokrywy. W głowicach nie wykonuje się raczej żadnych połączeń,bo byłoby to eksploatacyjnie niefortunne, wszystkie przewody od poszczególnych opraw powinny schodzić bezpośrednio do wnęki słupowej. Poza tym w każdym takim miejscu powinna znajdować się usytuowana średnicowo rurka, lub pręt, służący do umocowania przewodów, bo takie kilkanascie metrów każdego z przewodów trochę waży i mogłyby pod wpływem swojego ciężaru poodrywać się od opraw i spaść do wnętrza słupa.
Brak czasu....
CDM

Zdjęcia: 226

Postprzez cieszyn » 4 stycznia 2008, 12:35

dzięki CDM :!: :)

Czyli, że kable zasilające idą od dołu słupa, od skrzynki rozdzielczej (czy jak się tam to zwie) prosto do każdej oprawy.
W takim razie w tejże skrzynce rozdzielczej, na dole, musi być mądrze zrobiony rozdział napięcia na kolejne oprawy. Jak to jest zrobione ?
Czy do takich kwiatów podaje się napięcie 3-fazowe??? Chyba tak, nie ?
A co z bezpiecznikami (jakie typy się stosuje?)? Są dla każdej oprawy, czy tylko dla każdej fazy ?
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez Edziu » 4 stycznia 2008, 13:17

Potem usłyszałem dziwny świst ............. kolor zmienił się na inny i ........................
nadlecieli Marsjanie, krzycząc na mnie, żebym nie focił ich tajnych transmiterów energii międzygalaktycznej !!! Że mieli tyle set lat spokoju, aż tu nagle ktoś im robi fotki
Faktycznie, tak na kolor biorąc, Ambassadory od góry wydawały się być przeciążone transkrytycznym, podprogowym przekazem ultragalaktycznej energii ...

WYCOFAŁEM SIĘ.
Mam dosyć na dzisiaj, mało, że mróz, to jeszcze te zielone ludziki, pogięło ich , czy co?
A może to ten mróz tak na mnie fatamorganowo zadziałał ...

Zdjęcia jakby nie z tej planety, :shock: te kwiaty wyglądają kosmicznie :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: , może to są jakieś "transmitery energii międzygalaktycznej" :shock: :shock: kto wie.
Najlepsze są te kwiaty z kwadratówkami bez kloszy, i ta mała samotna strada wśród nich :roll: :roll: .
Ambassadory nawet fajnie wyglądają na tych kwiatach niektóre nie mają kloszy.

Co do budowy takiego kwiata, interesujące, :?: na tych w Warszawie zauważyłem zaczepy do zdejmowania kapelusza na głowicy jednak tam jak napisał kolega CDM są jakieś mocowania kabli, a takie słupy posiadają ogromne skrzynie rozdzielcze u dołu słupa i właśnie tam są wszystkie bezpieczniki, myślę że na każdą oprawę jest osobny, takie kwiaty pobierają ogromne ilości energii więc napewno myszą być zasilane napięciem trójfazowym, zaobserwowałem kiedyś takie zjawisko w moim mieście jak na pewnym odcinku ulicy na kwiatach świeciła się co druga oprawa (wtedy były jeszcze na 10 opraw), więc myślę że to zależało od fazy.
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Zdjęcia: 497

Postprzez FOX » 4 stycznia 2008, 14:01

Szkoda ze kwadratówki nie mają kloszy :(
FOX

Zdjęcia: 0

Postprzez qba » 4 stycznia 2008, 14:20

W skrzynkach od kwiatów są bezpieczniki na każdą oprawę oddzielnie. po modernizacji i zmniejszeniu ilości opraw zostaja często puste miejsca po bezpiecznikach. Dużo jest kwiatóe z ambassadorami. na niektórych są nawet tylko one. A na jednym są jeszcze oprócz tego strady i kwadratówki. Ciekawe czy kwadratówki zawisły na nim później niż ambassadory. I jaka jest przyszłość kwiatów na trasie toruńskiej. Czy jeszcze postoją czy tez znikną w trakcie jej remontu, gdyż słyszałem, że niektóre wiadukty sie sypią.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez cieszyn » 4 stycznia 2008, 14:28

Czy jeszcze postoją czy tez znikną w trakcie jej remontu, gdyż słyszałem, że niektóre wiadukty sie sypią.

Póki co, kwiatom nic nie grozi. Stoją dość daleko od wiaduktów, ale są też miejsca, gdzie stoją dość blisko. Koszt ich wymiany na nowoczesne naświetlacze byłby dość spory, ale kto wie .....? <Może Paweł coś dopowie ???

słyszałem, że niektóre wiadukty sie sypią
- i dobrze słyszałeś! To widać gołym okiem!
I nic się z tym nie robi. Ostatnio zwęzili niektóre pasy, postawili prowizoryczny most zastępczy w pewnym odcinku (nie nad Wisłą), ale nadal nic się nie dzieje!
Jak się to kiedyś zawali, to ta część miasta będzie zakorkowana na 100000 % Już dawno powinni poszerzać te estakady itd. ... :evil: :evil: :evil: :evil:
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez Paweł » 4 stycznia 2008, 16:48

Kilka słów o Trasie Toruńskiej:

Budowę rozpoczęto w 1977. Część trasy otworzono w 1981, a około 1983 przerwano prace. W trakcie pierwszej części budowy trasy nad Żeraniem zbudowano cztery estakady (dwie do ruchu tranzytowego, dwie do umożliwienia zjazdów i wjazdów na trasę z ul. Modlińskiej /Jagiellońskiej oraz z ul. Marywilskiej). W związku z fatalną jakością wykonania estakady tranzytowe zamknięto w 1982 roku, tuż po wybudowaniu dwóch pozostałych. W związku z możliwością zawalenia się nieużywanych wiaduktów zostały one ostatecznie rozebrane w 2005 r. na zlecenie miasta choć to powinna zrobić Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad.
Przez lata na tych porośniętych trawą i mchem wiaduktach można było zaobserwować rozsypywanie się, przewracanie skorodowanych słupów z oprawami bodajże ORZ 6 wer.4 (zamontowane tuż zanim zaczęto produkować pierwszą polską oprawę sodową)
W drugiej połowie lat 90. dobudowano połączenie istniejącego odcinka z drogą łączącą Warszawę z Radzyminem wraz z węzłem z tą drogą. Nie dokończono wówczas skrzyżowania z ul. Łabiszyńską i do dzisiaj stoją tam filary dla nieistniejącego wiaduktu i wykonane są nasypy ziemne które miały na wiadukt prowadzić. W następnych latach wybudowano węzeł z ul. Głębocką (inwestor Carrefour) oraz węzeł Ikea (inwestor Ikea) 2006 - 2007.
W roku 2006 r. z odnowionych elementów nieistniejącego już mostu Syreny (dziś tam jest most Świętokrzyski) wybudowano w miejscu rozebranych estakad - wiaduktu zastępczego dla jadących w stronę centrum. Został oświetlony oprawami Philips SGP340.
Trasa Toruńska wraz z Trasą Armii Krajowej po drugiej stronie Wisły i nowym łączniku od węzła z Al.Prymasa Tysiąclecia do węzła w miejscowości Konotopa z autostradą A2 ma być częścią trasy ekspresowej S8.
Mają zostać wybudowane m.in. przebudowy węzłów, nowe wiadukty nad ul. Modlińską, Łabiszyńską i linią kolejową; rozbudowa do 6 pasów na odcinku od Łabiszyńskiej do miasta Marki, poszerzenie Mostu S.Grota-Roweckiego do 10 pasów (2x5)
Przebudowa trasy przez GDDKiA ma rozpocząć się w 2009 r. i ma potrwać 2 lata. Na razie nie został jeszcze opracowany projekt budowlany więc nie wiadomo co stanie się z tymi kwiatami.
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez cieszyn » 4 stycznia 2008, 16:54

przez Paweł 4 stycznia 2008, 17:48
Kilka słów o Trasie Toruńskiej:

Dzięki Paweł, nawet nie wiesz, jak mi było trzeba tych informacji :) ;)
To się jeszcze parę lat pomęczymy w porannych i wieczornych korkach! :evil: :evil: :twisted:

PS. Osobiście nie wierzę, żeby taki zakres prac był do wykonania w 2 lata, ale niech się radośnie rozczaruję, nie ? :)
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Oświetlenie uliczne