Wykonałem małe porównanie dwóch mikrofonów, jeden to Dynamiczny Tonsil MDO-IX, drugi to jakiś chiński elektretowy Creative dołączony do kamery internetowej

Sygnał testowy: Biały szum (nagrywany przez słuchawkę, więc nie jest to test najwyższych lotów, jednak jak na amatorskie warunki starcza).
Komentarz: Creative lepiej radzi sobie z sygnałami <=1000Hz, jednak MDO-IX ma lepszą charakterystykę, niestety dziura w paśmie 9kHz - 11kHz to zdecydowanie największa wada tego mikrofonu, oprócz tego podbicie w okolicach 3kHz (Creative go ma koło 4300Hz, i od 5kHz).
Creative dobija w sumie do 9500Hz, dalej już tylko słabnie widmo, MDO pomimo dziury idzie do 23kHz - bardzo dobry wynik, zwłaszcza, że producent podaje pasmo max 10kHz!
Co do testu odsłuchowego to dźwięk z Creative nie jest najgorszy, brzmi nieco jak z kartonu przez obudowę - która trochę rezonuje

Dźwięk z Tonsila jest ładny, naturalny, pomimo średniej charakterystyki <1000Hz.
Tak tak... czego ja się spodziewałem porównując jakiś badziew z kamerki - tyle, że ten Tonsil ma już ponad 30 lat....