Źródła światła w akcji

O fotografowaniu i filmowaniu lamp i wszystkiego co ma związek z oswietleniem

Re: Źródła światła w akcji

Postprzez litak1 » 17 maja 2012, 07:40

Nareszcie jakieś nowe źródełka w akcji :D :D
Mówicie tak o różnicach w świetle penningów i zwykłych SON można by pokusić się o porównanie spektroskopem, bo mnie się wydaje że one są nie do odróżnienia, przynajmniej na oko. Można je odróżnić na samym początku świecenia :?
Właśnie ciekawe czemu MH większych mocy tak ciężko spotkać z eliptyczną powlekaną bańką.

Nie tak ciężko nawet w tej chwili jest na allegro 1kW eliptyczny MH.
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego. Na tym forum łączymy teorię z praktyką. Nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. ;)
litak1

Zdjęcia: 259

Postprzez amisiek » 17 maja 2012, 13:52

Tak, jest, Radium HRI-E 1000W//N/SC, Ra=65. Słabo ;( ale za to początkowy strumień całkiem solidny, sprawność 110lm/W, czyli 110k lm z lampy wychodzi. Tylko cena trochę zniechęca bo 340zl sztuka, za kiepska jakość światła, bym to potrzebował a nie kolekcjonuję.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez elek » 17 maja 2012, 16:30

Osram HQI-T 2000W/N

41607 41605 41608
Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.
www.instagram.com/flurothyl
elek

Zdjęcia: 436

Postprzez matit1 » 17 maja 2012, 16:34

Czy to jest jakaś starsza produkcja, że są rezystory węglowe?
matit1

Zdjęcia: 1394

Postprzez slaweklampy » 17 maja 2012, 16:49

Witam

Jest to wersja przystosowana do pracy bez zewnętrznego zapłonnika.
Spieszmy się zbierać stare lampy i radia, tak szybko odchodzą.
slaweklampy

Zdjęcia: 1766

Postprzez amisiek » 25 maja 2012, 20:29

Przedstawiałem Wam już różne lampy, które odpalałem na jakiś pierdółkach, typu kombinacje STS400+coś. Solidne lampy nigdy nie osiągały pełnej mocy i w ogóle kiepsko świeciły.
No, panowie, teraz żarty się skończyły. Zasilanie - statecznik 2000W przeznaczony do zasilania międzyfazowego 380V 50Hz, lampa Osram Power Star HQI 2000W. Sprytne odpalenie zapłonnikiem równoległym 7kV włączanym między zero a przewód fazowy za statecznikiem (thx Whites za ten pomysł, zadziałało natychmiast).
Obrazek
Jak widzicie całość jest bardzo solidnie przykręcona do podstawy. Oprawkę mam od Whitesa. Statecznik waży ponad 20kg.
Start
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Lampa się powoli rozgrzewa
Obrazek
Obrazek
Ale wiadomy kapitan nie musi jej zachęcać by dawała światłem. Te 2kW jak się nagrzeje to naprawdę daje radę
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Żadne tam kocie oczka, ta lampa naprawdę daje radę i dobrze świeci. Barwa dzienna, światło bardzo zimne, ponad 6000K
Obrazek
Off
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
A takie ma widmo. Bardzo dobrze to świeci, Ra>90 na pewno!
Obrazek
Takie światło przy takich parametrach
Napięcie na lampie 221-228V, prąd zmierzony amperomierzem cęgowym od 8,4-9,2A, trochę się wahał.
Obrazek
Obrazek
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Postprzez Whites86 » 25 maja 2012, 20:32

pojdz tez gdzies dalej i sfoc z dalszej perspektywy jak ona oswietla teren :mrgreen:
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez amisiek » 25 maja 2012, 20:36

To jutro, bo całość musiałem schować by lampy szlag nie trafił. Wieczorem jutro jeszcze poświęcę. 2kW naprawdę daje radę zwłaszcza przy takiej jakości światła. MH 150W w ogóle nie widać, można go wyłączyć i zupełnie nie ma różnicy, nawet w cieniach.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Postprzez litak1 » 25 maja 2012, 21:10

Zdjęcie z kotkiem wygląda jakby przy słońcu robione taka jasność i jakość światła :D :shock: , widmo fantastyczne dużo czerwieni mimo że lampa z zimną barwą, noi oczywiście fotki makro wyładowania do mnie zawsze najbardziej docierają ;) :D :D . Ładny statecznik też masz - taki kloc mógłby za kowadło robić :D :shock: większy od lampy :D Zestaw super musiały kabelki ci się rozgrzać bo widzę że nawet kondensatora kompensacyjnego nie wpinałeś.
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego. Na tym forum łączymy teorię z praktyką. Nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. ;)
litak1

Zdjęcia: 259

Postprzez amisiek » 25 maja 2012, 21:26

Kable od lampy są solidne, one przepuszczą sporo więcej. Nagrzał się przedłużacz od kosiarki... Mam jeszcze taki gruby przewód, ma z 10mmkw i podłączę zasilanie nim, ale koniecznie chciałem odpalić potworę na solidnym stateczniku już dziś. Mam jeszcze statecznik 250tkę przeznaczony do MH Mazdy, zasilanego międzyfazowo, więc rdzeń się nie nasyci. Jak go dołożę równolegle to lampa powinna być już właściwie dociążona. Myślę, że brakowało jakiś 8-10% do katalogowej mocy.
Ale zieleń i czerwień rewelacyjna, żółty również dobry, co robiło wrażenie. Mam wrażenie, że słabsze okolice seledynowe, ale nie tak źle. Po ustawieniu balansu bieli na temperaturę 6500K zdjęcia wychodzą bardzo dobrze, Ra bez wątpienia powyżej 90, myślę, że gdyby ją dociążyć do katalogowych 2kW na jarznik, to byłoby Ra=92-94.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Foto i video