Tomek napisał(a):Ostatnio widziałem wymianę latarni. Z wykopu sterczał kabel YAKY z żyłami w barwach: czarna, czarna, niebieska i biała. Podobnież kiedyś przewód "zerowy" oznaczano kolorem białym. Prawda to? W takim układzie niebieskim kolorem oznaczony jest przewód fazowy - czy dzisiaj nie rodzi to czasem jakichś problemów?
Jorgus napisał(a):...a jak przyjdzie jakiś młody nie doświadczony elektryk to nie sprawdzi tylko przyjmie,że niebieski to neutral a reszta fazy.Potem po włączeniu zasilania lecą zabezpieczenia w rozdzielce a kilkanaście/kilkadziesiąt źródeł światła do wymiany
oprawy na pewno gdzieś tam zostawię, chociaż klosze pójdą na śmietnik. Dzięki za podpowiedź. Te oprawy na MH są świetne, ale problem polega na tym,że to oświetlenie jest sterowane ręcznie i to z oddalenia, istnieje więc ryzyko,że ktoś w najmniej odpowiednim momencie je przypadkowo wyłączy. Zanim lampy ostygną i odpalą ponownie, będzie za późno, ludzie będą schodzić w ciemności... Ja się zastanawiałem nad Plexiform Latte IP 54, wersja 4X18, ale wolałbym coś trochę atrakcyjniejszego..Lampka napisał(a):Rozumiem, że te oprawy nie trafią na śmietnik - ewentualnie do kolekcji
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości