[Warszawa] Aktualne oświetlenie stołecznych ulic

Historia oświetlenia polskich miast i realizowane inwestycje oświetleniowe

Re: [Warszawa] Oświetlenie stołecznych ulic

Postprzez Paweł » 21 sierpnia 2012, 23:56

famabud napisał(a):Jakiej mocy są te SRS-201 :?:

180W

oskard napisał(a):Jakto na Matuszewskiej nie ma oświetlenia? ;)

Aaa już wiem, faktycznie.
oskard napisał(a):A na Pińskiej też są - chyba dwie sztuki OUR 125

Ten odcinek trudno nazwać ulicą... Muszą być minimum 3 sztuki w jednym ciągu - nie dodaję niedobitków ;)
oskard napisał(a):A mapa ginialna, kawał świetnyj roboty

Dzięki :)
Targówek jeszcze nie zakończony.
oskard napisał(a):Nie zaznaczyłeś też płd. odcinka Mistrzowskiej (...)nadal istnieje i świeci

j.w. No widziałem niedawno choć MixF już wydojony ;) Natomiast tej na Jutrzenki już nie ma... Teraz jest tam Leda z demontażu na nowym ocynkowanym wysięgniku.
oskard napisał(a):Szewska i Kamasznicza

Te 3 OŻki jeszcze wiszą? Na Kamaszniczej przecież jest jedna mała Malaga ;)
oskard napisał(a):czy te ulice, które wypisałem, nie są zaznaczone bo je przeoczyłeś, czy nie daj Boże są na najbliższej liście do wymiany?

Część czeka na oznaczenie. Do wymiany jest wszystko rtęciowe, w każdej chwili oprawy sodowe z demontażu odzyskane z innych ulic mogą się pojawić na tych rtęciowych ulicach gdzie w najbliższych latach jest jest zaplanowana gruntowna modernizacja oświetlenia.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________

Zbudowane oświetlenie ul. Radiowej od pętli do granic miasta, Iridium SGS452/150 i słupy SAL aluminiowe anodowane na kolor zielony:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez oskard » 22 sierpnia 2012, 11:13

Jakto... OŻki :?: :!: :o
Ja miałem na myśli OUR125, nie miałem pojęcia że tam takie cuda są. A na której dokładnie z tych dwóch ulic i na którym jej odcinku?
I jak to jest z tą dyrektywą, bo końcowo wdraża się w 2015, tak? I co to oznacza - że od 2015 cała rtęć ma zniknąć z terenów publicznych bo jak nie to ich zarządcy dostaną karę, czy po prostu nie będą mogli nigdzie rtęciówek dostać do tego oświetlenia, w żadnej hurtowni? Bo jak to drugie, to ZDM chyba ma duże zapasy, mam przynajmniej taką nadzieję.
Niemożliwe, już? A na street viev jeszcze ją widać... Myślałem że zapomnieli o niej. No to jedną OBepkę mniej mamy w Wawie :(
Aha, P.S. jeszcze sprawa - Wenecka do wymiany, ale czy Pisankowa i Inowłodzka też razem z nią? No i oczywiście kto przeprowadza tą wymianę, na Inowłodzkiej jest dobre kilka sztuk ORZ6oo :roll: Może powalczę. Z ekipą elektryków na stadionie mi się udało - nie mieli nic przeciw. Mogłem dostać dwa, jak się później okazało, czynne jeszcze OUSFy sprzed dworca PKS. Czynne bo jeden sprawdził. Ale o godzinę się spóźniłem... konserwator był szybszy :( I to niestety nie zabytków, a taki od oświetlenia, techniczny. Żeby je wziął konserwator zabytków chociaż, to bym był o nie spokojny :|
oskard

Zdjęcia: 29

Postprzez Utilizer » 22 sierpnia 2012, 11:28

W 2015 lampy rtęciowe stracą certyfikat CE, czyli nie będzie można ich sprzedawać. Oznacza to pewnie też koniec produkcji opraw rtęciowych
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez trojmiejski » 22 sierpnia 2012, 11:30

Z rtęciówami po 2015 powinno być raczej jak obecnie z żarówkami, oficjalnie nie da się ich kupić, ale nikt nie kara za ich użytek.
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez Paweł » 22 sierpnia 2012, 13:19

oskard napisał(a):Ja miałem na myśli OUR125, nie miałem pojęcia że tam takie cuda są. A na której dokładnie z tych dwóch ulic i na którym jej odcinku?

Też są ale wolałbym się upewnić czy przede wszystkim jeszcze OŻk (rok temu były choć zdjęcia StreetView są z 2009)
1. :)
Obrazek

2. :)
Obrazek

3. :)
Obrazek

oskard napisał(a):I co to oznacza - że od 2015 cała rtęć ma zniknąć z terenów publicznych bo jak nie to ich zarządcy dostaną karę, czy po prostu nie będą mogli nigdzie rtęciówek dostać do tego oświetlenia, w żadnej hurtowni?

Ależ skąd, lampy rtęciowe będzie można używać w nieskończoność dopóki masz ich zapas. Po prostu w UE nie będą wprowadzane do obrotu tak jak inne przestarzałe lampy (w tym najmniej wydajne modele MH, już w tym roku wycofywane są standardowe sodówki - będą w obrocie tylko te o zwiększonym strumieniu świetlnym) ale może hurtownicy obejdą regulacje jak teraz żarówki wysokowatowe jako lampy grzejne ;) Zresztą są na rynku MH które są zamiennikami LRFów choć ich stosowanie jest mało opłacalne.

oskard napisał(a):Bo jak to drugie, to ZDM chyba ma duże zapasy, mam przynajmniej taką nadzieję.

ZDM nie ma zapasów, to zależy od zaopatrzenia się konserwatorów, do 31 listopada 2013 to:

1. Praga Północ ; Reklamex Sp. z o.o., Warszawa, ul. Marszałkowska 27/35 lok. 93 i Enel Sp. z o.o., Warszawa, ul. Ku Wiśle 2 m. 3
2. Targówek ; Reklamex Sp. z o.o., Warszawa, ul. Marszałkowska 27/35 lok. 93 i Enel Sp. z o.o., Warszawa, ul. Ku Wiśle 2 m. 3
3. Białołęka ; Budwex Mieczysław Wasilewski, Truskaw, ul. 3 Maja 89
4. Praga Południe ; Święcki - Andrzej Święcki, Pruszków, ul. Przejazdowa 27A
5. Wawer ; Święcki - Andrzej Święcki, Pruszków, ul. Przejazdowa 27A
6. Rembertów ; Święcki - Andrzej Święcki, Pruszków, ul. Przejazdowa 27A
7. Żoliborz ; Zakład Remontów i Konserwacji Dróg, Warszawa, pl. Czerwca 1976 r. nr 1
8. Bielany ; Zakład Remontów i Konserwacji Dróg, Warszawa, pl. Czerwca 1976 r. nr 1
9. Wola ; Kar-Gos Robert Gos, Sulejówek, ul. 11-Listopada 131
10. Bemowo ; Zakład Remontów i Konserwacji Dróg, Warszawa, pl. Czerwca 1976 r. nr 1
11. Śródmieście ; ZKRSiUE Cieślikowski, Wolica, ul. Sękocińska 20B
12. Mokotów ; ZKRSiUE Cieślikowski, Wolica, ul. Sękocińska 20B
13. Wilanów ; ZKRSiUE Cieślikowski, Wolica, ul. Sękocińska 20B
14. Ursynów ; JIMMY J. Cichocki, J. Zandberg Sp. j., Warszawa, ul. Kłobucka 13
15. Ochota ; JIMMY J. Cichocki, J. Zandberg Sp. j., Warszawa, ul. Kłobucka 13
16. Włochy ; JIMMY J. Cichocki, J. Zandberg Sp. j., Warszawa, ul. Kłobucka 13
17. Ursus ; JIMMY J. Cichocki, J. Zandberg Sp. j. Warszawa, ul. Kłobucka 13
18. Wesoła ; Kar-Gos Robert Gos, Sulejówek, ul. 11-Listopada 131

oskard napisał(a):jeszcze sprawa - Wenecka do wymiany, ale czy Pisankowa i Inowłodzka też razem z nią? No i oczywiście kto przeprowadza tą wymianę

Tylko Pisankowa, Wenecka i Inowłodzka jeszcze nie w tym roku. Firmy Doran i Korsa, zbudują też m.in. oświetlenie Szklarniowej, usuną OUR125 z Sąsiedzkiej i Ambaras.
Pozdrawiam
Paweł

Postprzez oskard » 22 sierpnia 2012, 15:26

Ludzie kochane!! Dlaczego nigdy ich nie było na forum :?: :) . Wprawdzie pisane było, że w Rembertowie do 1991 prawie same OBp-ki i inne żarowe były, ale nie myślałem że poza Wygodą (wyciętą do końca chyba w 2008) jeszcze gdzieś takie zostawili. Muszę tam czym prędzej jechać i sprawdzić :!: :) ... i oczywiście uwiecznić - teraz odkąd mam własną cyfrówkę, nie rozstaję się z nią ;)

O matko... no toś mnie uspokoił :) . Oby tylko konserwatorzy mieli ich duuuuże zapasy :D ;)
Znalazłem ten dział o dyrektywie, i pokazana tam przez Whitesa tabela ma wydźwięk jakby za to kary były, że ktoś do 1 stycznia 2015 nie wymieni :? . Ale wszędzie piszesz że do 2015 wymienią, i dadzą cokolwiek, nawet sodowe z odzysku, byle tylko pozbyć się rtęci. To też zabrzmiało dla mnie jak pospieszne unikanie restrykcji. Ale jeżeli jest szansa, że wbrew dawnym zapowiedziom, będą dalej w sprzedaży (tylko pod inną nazwą :mrgreen: ) to może jakoś to przeżyjemy... Jest jeszcze poza tym ta, droga wprawdzie, alternatywa metalohalogenowa. Z tym że osprzęt mimo że pasowałby do tych zamienników (są one do niego dopasowane) to i tak chyba trzeba by było go wymienić, bo będzie chyba też zakaz co do dławików starych? Tylko właśnie nie wiem, czy zakaz ich produkcji czy też zakaz dalszej eksploatacji... ale chyba to drugie nie, w końcu wiele starszych ale nadal spełniających normy opraw sodowych ma magnetyczne dławiki. Elektroniczne z tego co wiem weszły niedawno i mają je chyba tylko najnowsze inwestycje.
oskard

Postprzez Paweł » 22 sierpnia 2012, 19:56

Nikt ich nie znał, tym bardziej że to najbardziej sodowa część Rembertowa ;)

Jakie znowu kary? Dyrektywa dotyczy tylko produktów wprowadzanych na rynek UE a nie tych będących w użytkowaniu lub będących np. w magazynach hurtowni :arrow: http://pollighting.pl/1przewodnikcelma.pdf
Nic takiego nie pisałem, chodzi o to że miasto realizuje własną strategię ograniczenia zużycia energii i do 2020 r. chce zmodernizować co najmniej 60 000 punktów i od kilku lat to głównie ubywa starych sodowych a nie rtęciowych. Montowanie opraw z demontażu to tymczasowe rozwiązanie do czasu gruntownej modernizacji która przynosi nie tylko mniejsze zużycie energii ale koszty eksploatacyjno-konserwacyjne. Data 13.04.2015 to nie wyrocznia (dla sprzedawanych kul mlecznych tak :) ) i być może jeszcze producenci wprowadzą bezpośrednie zamienniki (ale muszą one posiadać wydajność minimum taką jak WLS o zwiększonym strumieniu świetlnym które właśnie zastępują wycofywane standardowe WLS) Ale nie wiadomo co z parkami w których jeszcze klika lat temu montowano nowe oprawy rtęciowe (np. Hassów Ursusie czy Żeromskiego)
Wiele skazuje że na Woli OBp z Sławińskiej znikną jako ostatnie, niedawno zostały pomalowane na RAL6009 ;) Łyżki z Ciepłej czy OURy z Wierzynka znikną wg planów jeszcze w tym roku.
Pozdrawiam
Paweł

Postprzez trojmiejski » 22 sierpnia 2012, 20:08

Te OBp to bym się nie zdziwił gdyby trzymali je z powodu ich wartości historycznej.

Od 2015 zakaz sprzedaży mlecznych kul? To akurat świetna wiadomość :) .
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez Whites86 » 22 sierpnia 2012, 20:12

trojmiejski napisał(a):Te OBp to bym się nie zdziwił gdyby trzymali je z powodu ich wartości historycznej.

Od 2015 zakaz sprzedaży mlecznych kul? To akurat świetna wiadomość :) .

to powinno byc juz w 2005 a nie dopiero w 15-tym :roll:
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez oskard » 22 sierpnia 2012, 21:09

No to same świetne wiadomości, z tymi OBepkami ze Sławińskiej to faktycznie wygląda że może je zostawią :) . W końcu to chyba ostatnia taka ulica w Wawie i jedna z ostatnich w Polsce. Bo OBp czynne się zdarzają, choć baaardzo rzadko. Ale tu jest komplet - kocie łby, piękna kamienica z lat 30. z parterem obłożonym klinkierem, jeszcze kilka warsztacików z międzywojnia i te latarenki, cały rząd, w dodatku, w nigdzie już niespotykanym komplecie krajobrazowym całej okolicy :) . To idealna gotowa sceneria do filmów o czasach wojny lub tuż po niej.
Już wiem o co chodzi z tą Kamaszniczą - faktycznie malaga, pomyliła mi się z Pacholęcą :) . Grunt że na pn.-wschód od Kadrowej, tylko kolejność przecznic mi się pomyliła ;) . Przyznam że nigdy tam nie byłem, zapuściłem się nawet pod granicę Zielonki - na Mokry Ług (se myśle - może Budnicza, Pastuszkó czy cuś... a tam same OUSd :| ), ale tu? Co prawda kiedyś na fotoadresie zauważyłem przed jednym z domków OUR125 (chyba właśnie na Szewskiej). Zdziwiło mnie to, zwłaszcza w tej jak nazwałeś, najbardziej sodowej części Rembertowa :) . Ale jakoś przyjmując z miłym zaskoczeniem do wiadomości że jest tu jedna ulica rtęciowa, odpuściłem se ją, zapisując w głowie "Aha fajnie, Szewska - ourowa". A tu takie zabytki :!: :o
A Ty jak na nie natrafiłeś, na strit wiu, czy osobiście w terenie :?: :)
Jeszcze do Radiowej, bo zamieściłeś a tu brak odzewu :) - fotki ładne, słoneczne, ale... szkoda łyżków :| i trumienków :( . Uwieczniłeś Radiową przed modernizacją? Widzisz... chciałem się nią z aparatem przejechać po zmroku, ale byłby film! Ale niestety jestem niezmotoryzowany, a czekać aż ktoś mnie przewiezie swoją bryką to można długo :|
oskard

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Miasta polskie