Pochwalcie się swoim sprzętem Unitra

Dyskusja na tematy dowolne

Re: Pochwalcie się swoim sprzętem Unitra

Postprzez Marek140 » 8 lipca 2012, 21:18

Hehe :) To jakis zaginiony model,masz szczęście że go uratowałeś ;)
Lubię dobre brzmienie sprzętu sprzed lat.
Marek140

Zdjęcia: 508

Postprzez moog » 20 lipca 2012, 18:43

Kupione jakiś czas temu na allegro. Największy problem był z dostaniem baterii.
Obrazek
Obrazek
Nie wierzcie elektrykom !!!
moog

Zdjęcia: 300

Postprzez DoubleSuper8 » 8 września 2012, 20:56

Kolejny sprzęt z mojej kolekcji - Merkury DSH 303A (wersja na układach STK 077). Dostał panel z lepszymi napisami i nową szybkę jakkolwiek nie będę walczył i kombinował ze zrobieniem zdjęć. Uzupełniłem brakujący radiator wywaliłem jakieś dorabiane przez kogoś wynalazki przestroiłem głowicę i wstawiłem kondensator 2x4700uF. Czeka mnie jeszcze wymiana potencjometrów i sprawdzenie prawego kanału. Tak wygląda w dzień:

46796

A tak w nocy :D

46795
Każdy lampiarz z forum wie
Co zdejmować a co nie
Co jest dobre a co złe

Każdy lampiarz w domu ma
Stateczniki i TUZa
Na oprawach tak się zna
Wie jak lampa zaświeca
DoubleSuper8

Zdjęcia: 287

Postprzez litak1 » 8 września 2012, 21:45

Radyjko ma swój klimat zwłaszcza w nocy, moim zdaniem lepszy niż najbardziej kultowy radmor który w nocy wygląda niczym ufo (zielono podświetlone)Oczywiście to tylko moje zdanie. Mam merkurego, ma kilka wad, ale odbiór FM rewelacyjny :D
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego. Na tym forum łączymy teorię z praktyką. Nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. ;)
litak1

Zdjęcia: 259

Postprzez amisiek » 8 września 2012, 22:30

Merkury ma błąd konstrukcyjny w głowicy UKF, przy przestrajaniu się trzeba trochę nabiedzić, by nie zbierało śmieci. Mój kolega mieszka przy nadajniku Volmet i głowica zbiera cały ten syf.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez litak1 » 8 września 2012, 22:38

Ja zastosowałem konwerter trójpasmowy przez co bardzo łatwo znaleźć stację gdyż długa skala merkurego jest jeszcze potrojona, żadna stacja nie zachodzi na siebie, tak jak to jest w tanich radiach. Jedynym mankamentem jest montaż dodatkowego przełącznika trójpozycyjnego. Ale polecam te konwertery
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego. Na tym forum łączymy teorię z praktyką. Nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. ;)
litak1

Zdjęcia: 259

Postprzez amisiek » 8 września 2012, 23:11

Szczerze, to ja nie polecam konwerterów. Polecam dobrze zrobioną głowicę UKF, stabilną termicznie, zaprojektowaną tak, by dało się ją łatwo przestroić na górne pasmo. Przykład - bdb zrobiona głowica od Radmora 5102, która miała standardowo opracowywaną wersję na 88-108MHz. Przeróbka nieco upierdliwa, ale efekt jest taki, że głowica ma niewielki dryft temperaturowy. Testowałem taką głowicę wsadzoną do Kleopatry, po dorobieniu zasilacza dodatnim napięciem, bo Kleopatra ma + na masie. Oddałem ten tuner koledze, u którego działa do dziś, włącznie z dostosowaną płytką stereodekodera na UL1621 zasilaną z tego dorobionego zasilacza. Kolega słucha na samodzielnie zrobionym wzmaku na EL34 (po dwie sztuki na kanał). Jest to o niebo lepsze od jakiś dzisiejszych amplitunerów kina domowego...
Aby poprawić głowicę Merkurego trzeba trochę pokombinować z obwodami wejściowymi - po prostym przestrojeniu przez wymianę kondensatorów (a tak niestety robią amatorzy) za dużo zbiera. Można użyć głowicy od Toski, bo niektóre wersje miały firmowo OIRT+CCIR.
edit - Aha i w żadnym wypadku, żadnych tanich głowic "uniwersalnych" - one płyną jak kajak po Wiśle. W gorącym termostacie mają gorszą stabilność długo i krótkoterminową od poprawnie przestrojonej głowicy od Radmora lub Toski.
Aha i jeszcze w Merkurym trzeba dodać kondensatory szeregowo przy gnieździe wyjściowym na magnetofon, bo gniazdko ma składową stałą.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Postprzez DoubleSuper8 » 12 września 2012, 23:04

Konwertery to badziew jakich mało - pogarszają czułość głowicy. Miałem tak przestrojonego AS 632 i szumiało na każdej stacji. Znajomy mi to wywalił przestroił głowicę i odbiera elegancko (nawet złapał jakieś "Radio Maryja po czesku" :D ). Podobnie mój wujek przestroił konwerterem RMS 475A - i jest super bo tylko Radio Zet można złapać :lol: Nie wiem ja z Merkurym nie mam problemów że mi łapie jakieś syfy jakkolwiek pasmo pokryłem ledwo ledwo (może tu akurat trzeba wstawić w heterodynę jakąś pojemność?). Jako że mieszkam niedaleko granicy to tunery ściągają jakieś czeskie stacje niektóre nawet próbują w stereo. Nie uważam tego za wadę a za zaletę - czułość głowicy inne radia tego nie potrafią :D

amisiek napisał(a):Polecam dobrze zrobioną głowicę UKF, stabilną termicznie, zaprojektowaną tak, by dało się ją łatwo przestroić na górne pasmo.

Masło maślane - w otoczeniu nie ma jakiś drastycznych wahań temperatury a i sama głowica też się nie grzeje bo nie ma dużej mocy. Palnikiem też jej nikt nie będzie przypalał. Przeróbka bezsensowna skoro głowice GFE są dobre i mi to powiedziało kilku fachowców. Wielu elektroników którzy budują swoje radia też je stosuje. A inni kombinują wstawiają jakiś szajs a potem się dziwią że odbiór jest do dupy i tak to się kończy.

amisiek napisał(a):po prostym przestrojeniu przez wymianę kondensatorów (a tak niestety robią amatorzy)

Wymiana lub wymontowanie kondensatorów to najprostszy sposób na przestrojenie głowicy i nie tylko "amatorzy" go stosują. Jeśli jest zły to jaki sposób przestrojenia proponujesz? Bo ja nie widzę sensu żeby sobie życie utrudniać poprzez nie wiem... odwijanie cewek? Przerabianie wszystkiego? Nonsens skoro wywalając czy zmieniając kondensatory uzyskuję to co jest mi potrzebne.

amisiek napisał(a):użyć głowicy od Toski, bo niektóre wersje miały firmowo OIRT+CCIR.

Nie było nic takiego. Na nasz rynek stosowano głowice GFE 105 na pasmo 66-74MHz ale na rynek zachodni robiono głowice o oznaczeniu GWE 105 i na pasmo 88-108Mhz. Z tego co wiem od człowieka który pracował w Diorze te drugie miały jeszcze lepszą czułość i budowane były na lepszych elementach. U nas raczej ciężko je zdobyć.
Co zdejmować a co nie
Co jest dobre a co złe

Każdy lampiarz w domu ma
Stateczniki i TUZa
Na oprawach tak się zna
Wie jak lampa zaświeca
DoubleSuper8

Zdjęcia: 287

Postprzez amisiek » 13 września 2012, 06:58

DoubleSuper8 napisał(a):Nie wiem ja z Merkurym nie mam problemów że mi łapie jakieś syfy jakkolwiek pasmo pokryłem ledwo ledwo (może tu akurat trzeba wstawić w heterodynę jakąś pojemność?).

Nie mieszkasz w pobliżu naprawdę silnego nadajnika. Wtedy byś zobaczył różnicę.

[..]Przeróbka bezsensowna skoro głowice GFE są dobre i mi to powiedziało kilku fachowców[..]

I mają rację, ale dotyczy to głowicy GFE na paśmie OIRT. Po amatorskim przestrojeniu na CCIR nie mają odpowiedniej stabilności a obwody nie są strojone współbieżnie. Aby to zrobić porządnie, trzeba zmniejszyć indukcyjność cewek i wymienić kondensatory w taki sposób, by uwzględnić także ich współczynnik zmian pojemności w funkcji temperatury. Wtedy głowica - a dokładniej obwód LC jej heterodyny - będzie skompensowany termicznie. Jeśli się tego nie zrobi, głowica płynie. Po czym poznać dobrze przestrojoną głowicę? Po tym, że załączasz zimne radio z wyłączonym ARCz, na zimnym radiu dostrajasz się do stacji i w ciągu dwóch godzin pracy stacja nie ma prawa uciec z zakresu odbioru - BEZ ARCz. Założę się o piwo, że żadna z przestrajanych przez Ciebie głowic tego nie potrafi... To naprawdę trzeba zrobić dobrze jeśli radio nie ma syntezy PLL, bo wtedy za długoterminową stabilność częstotliwości odpowiada stabilność zasilacza napięcia do warikapów, potencjometry i właśnie heterodyna w głowicy UKF.

amisiek napisał(a):użyć głowicy od Toski, bo niektóre wersje miały firmowo OIRT+CCIR.

Nie było nic takiego. Na nasz rynek stosowano głowice GFE 105 na pasmo 66-74MHz ale na rynek zachodni robiono głowice o oznaczeniu GWE 105 i na pasmo 88-108Mhz.

NIE ZNASZ historii polskiego przemysłu, przykro mi to mówić. A takie odbiorniki jak Tosca AWS 306, AWS 307? Tosca 2? Ba, miały nawet przełącznik OIRT-CCIR. A głowica 5533-589-1? Polecam lekturę praktycznego elektronika 09 1994. Osobiście instalowałem takie głowice w starszych Toscach, włączając na stałe CCIR. Zauważ, że ta głowica nie bez powodu ma osobne obwody LC na oba pasma.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Postprzez MRP200 » 13 września 2012, 08:36

Żeby rozwiać wątpliwości wklejam fragment schematu "AWS Tosca 307" wyposażoną w głowicę OIRT/CCIR. Przełączanie pasm odbywa się przez załączenie (wyłączenie) +12 V na pin numer 10.
Obrazek
MRP200
Moderator

Zdjęcia: 639

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic