Pochwalcie się swoim sprzętem Unitra

Dyskusja na tematy dowolne

Re: Pochwalcie się swoim sprzętem Unitra

Postprzez litak1 » 13 września 2012, 15:21

DoubleSuper8 napisał(a):Konwertery to badziew jakich mało - pogarszają czułość głowicy. Miałem tak przestrojonego AS 632 i szumiało na każdej stacji. Znajomy mi to wywalił przestroił głowicę i odbiera elegancko (nawet złapał jakieś "Radio Maryja po czesku" :D ). Podobnie mój wujek przestroił konwerterem RMS 475A - i jest super bo tylko Radio Zet można złapać :lol: Nie wiem ja z Merkurym nie mam problemów że mi łapie jakieś syfy jakkolwiek pasmo pokryłem ledwo ledwo (może tu akurat trzeba wstawić w heterodynę jakąś pojemność?). Jako że mieszkam niedaleko granicy to tunery ściągają jakieś czeskie stacje niektóre nawet próbują w stereo. Nie uważam tego za wadę a za zaletę - czułość głowicy inne radia tego nie potrafią :D

Widzę że masz swoje zdanie na temat konwerterów jednego jednak nie rozumie co to znaczy "pogarszają czułość głowicy". Konwerter zamienia częstotliwości i co najwyżej może tłumić i zniekształcać ale pogarszać czułość :?: dlaczego przecież głowica chodzi na ustawieniach fabrycznych i powinna mieć wtedy najlepsze parametry (do których została zaprojektowana). Sprawa druga niektórzy dokupują różne części i płacą ciężkie pieniądze po to żeby mieć jak najbardziej oryginalne radyjko, a grzebią w głowicy, przewijają cewki zmieniają kondensatory, jaki wtedy sens ma oryginalność :lol:. Następna sprawa nie wiem jakiego konwertera używałeś i ja też nie wiem jaki mam model (nie jest to dla mnie ważne a radia nie chce mi się rozkręcać żeby to zobaczyć). Wiem że ma metalową obudowę i przełącznik trójpozycyjny i działa naprawdę rewelacyjnie w merkurym. To radio ma lepszy odbiór wszelakich stacji niż większość moich radii oryginalnie na pasmo zachodnie i nie mówię tutaj o chińskich radiobudzikach tylko o amplitunerze denona czy tunerze pioneera dla przykładu. Merkury przy nich naprawdę wymiata zwłaszcza słabe stacje :) ;) Naprawdę nie uważam żeby konwerter był aż tak złym rozwiązaniem :P
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego. Na tym forum łączymy teorię z praktyką. Nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. ;)
litak1

Zdjęcia: 259

Postprzez amisiek » 13 września 2012, 17:52

Trochę dlugo, ale mam nadzieję, że treściwie.
Konwerter wprowadza kolejny stopień przemiany częstotliwości przy czym jest ona zmienna - a zatem jeśli stabilność konwertera jest taka sobie (a zazwyczaj taka sobie jest, bo generator LC pływa, nikomu nie chce się dawać porządnych stabilnych kwarców, bo i po co ;) ) to pływa również odbiór UKF.
Dlaczego? Załóżmy, że odbierasz sobie stację, która nadaje na 100MHz, ustawiwszy odbiornik na 70MHz dla równego rachunku. Różnica wynosi 30 MHz. Generator LC w konwerterze popłynął o 10-20kHz (nic nadzwyczajnego) w górę, a zatem wynikowa częstotliwość spadła o tyle samo. Jeśli w tym samym czasie heterodyna głowicy popłynie w górę o 10kHz, to nastawiona częstotliwość odbioru również popłynie w górę i radio przesunie się w kierunku wyższych częstotliwości a z powodu dryftu generatora w konwerterze sygnały się rozminą. Dość szybko stacja ucieknie z zakresu odbioru, przy odrobinie szczęścia utrzyma się w zakresie zaskoku ARCz. Albo i nie. Jest lepiej, gdy proces mieszania odbywa się "z tej samej strony", ale nie zawsze tak jest. Do tego dochodzą produkty lustrzane, przy mieszaniu zawsze powstaje suma i różnica częstotliwości. Zatem w konwerterze jedną stację możesz odbierać dwa razy - na końcu i początku pasma. Przy porządnym przestrojeniu głowicy to zjawisko jest o wiele słabsze - tłumienie częstotliwości lustrzanych jest bardzo ważnym parametrem odbiornika.

Mieszacz konwertera jest zrobiony najprościej jak tylko się da, więc nie ma mowy o obwodach wejściowych podstrajanych razem ze strojeniem stacji. Skutek? Silna stacja radiowa potrafi solidnie przesterować i tak kiepski mieszacz, pojawiają się produkty modulacji skrośnej. Dopóki jest to stacja FM, to problem jest mniejszy, gorzej, gdy jest to stacja AM, taka jak nadajniki lotnicze. Dodaj do tego fakt, że pewna część konwerterów wprowadza wzmocnienie sygnału, wzmacniając wszystko jak leci załóżmy o 10dB. O tyle samo wzmacniają się "śmieci".

Sprawa druga niektórzy dokupują różne części i płacą ciężkie pieniądze po to żeby mieć jak najbardziej oryginalne radyjko, a grzebią w głowicy, przewijają cewki zmieniają kondensatory, jaki wtedy sens ma oryginalność

Ano taka, że pozostałe części są oryginalne i nie są protezowane. To tak samo, jak wymiana w zabytkowym samochodzie akumulatora lub opon, bo nie da się jeździć na oryginalnych.

To radio ma lepszy odbiór wszelakich stacji niż większość moich radii oryginalnie na pasmo zachodnie i nie mówię tutaj o chińskich radiobudzikach tylko o amplitunerze denona czy tunerze pioneera dla przykładu. Merkury przy nich naprawdę wymiata zwłaszcza słabe stacje

Zapewniam Cię, że zastosowanie porządnie przestrojonej głowicy UKF z WYMIANĄ tranzystorów BF314 (oraz BF19x też w heterodynie) na lepsze i dostrojenie na dobry punkt pracy skutkuje tym, że i tak czuła głowica GFE na pasmo OIRT po profesjonalnym przestrojeniu na CCIR dostaje skrzydeł. Urządzenia z okresu PRL musiały mieć bardzo czułe głowice UKF, gdyż pokrycie nadajnikami w paśmie fal ultrakrótkich było słabsze. No i miały - skutek jest taki, że taka Kleopatra czy Radmor 5102 po profesjonalnym przestrojeniu wygrywa czułością z odbiornikami zachodnimi. W Skarżysku zdarzyło mi się na Kleopatrze,a potem na Tosce odbierać na dolnym paśmie sygnał Radia Małopolska Fala (tak!, to jeszcze nie bylo RMF a stacja nadawała naprawdę ciekawe audycje, a nie format) na dolnym paśmie z pięknym sygnałem i czystym stereo, silniej niż warszawskie radio Kolor na 72,3MHz). Po przestrojeniu Toski na górę okazało się, że przy podniesionej propagacji słychać czeskie stacje, pojawiło się np. lokalne radio Leliwa z Tarnobrzega i mnóstwo innych stacji.
Jeśli porządnie podejdziesz do sprawy i skompensujesz termicznie heterodynę w głowicy co najmniej tak, jak to zrobili konstruktorzy pracujący dla zakładów z logiem Unitra, zadbasz o współbieżność strojenia, dopasowanie szumowe pierwszego stopnia i jego wzmocnienie, to zobaczysz, że konwerter tylko psuł Ci odbiór. Sprawdziłem empirycznie z Kleopatrą oraz Toską.
W ogóle Merkury jest dobrym odbiornikiem ale niestety ma wąskopasmowe ARW, co prowadzi do przesterowania mieszacza, gdy w pobliżu silnej stacji odbierasz słabą. W mieście to jest problem, gdy w pobliżu silnej stacji z muzyką, której absolutnie nie chcesz słuchać jest stacja, którą lubisz.
I druga wada, to ARCz zrobione przez zmianę napięcia warikapów.
Gdy do takiego Denona lub Onkyo podłączysz porządną antenę okaże się, że w mieście z silnymi zakłóceniami odbiera lepiej niż Twój Merkury z konwerterem. Zbiera mniej śmieci. Ja to już ćwiczyłem z amplitunerem AIWA oraz tunerem Onkyo z serii Integra. W Warszawie odbierałem nieistniejące już kieleckie radio TAK FM nadawane ze Świętego Krzyża. Żaden z odbiorników z konwerterem nie dawał rady w takim harmiderze radiowym odebrać tej stacji a AIWA radziła sobie całkiem nieźle (z RDS włącznie).
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez litak1 » 13 września 2012, 18:48

Jeśli dałoby się tak w sposób prosty przerobić profesjonalnie głowicę to chętnie bym sobie to zrobił i może miałbym porównanie jak faktycznie odbiera merkury w dzisiejszych czasach ;) Niestety kiedyś próbowałem wymiana cewki heterodyny i kilku kondensatorów (gdzieś był schemat przestrojenia chyba na elektrodzie) odbiór był niezły, ale gorszy niż mam teraz i przede wszystkim była tylko połowa skali z wiadomych względów . Może jeśli przestroiłby z zachowaniem wszystkich szczegółów to byłoby super nie wiem . Wiem tyle radio na konwerterze ma bardzo dobry odbiór. Jako że nie słucham komerchy (która ma najsilniejsze nadajniki) stroję na słabe stacje i przy włączonym ARCz nigdy mi fala nie uciekła. Faktem jest że nie ma u mnie blisko nadajnika. więc nie wiem jak by się zachowywało w przypadku przesterowania, częstotliwości lustrzanych też nie stwierdziłem.
Ogólnie chwalę konwertery które też są na pewno różnie wykonywane lepiej i gorzej ponieważ dają możliwość "przestrojenia" radia nawet bez jego rozkręcenia a to dla niektórych ważne :P
Ps Amisiek RMF to dawno było Radio Małopolska Fun i było retransmitowane z początku z francuskiego radia Fun la radio :D I w tych czasach słuchało się tego radia ;)
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego. Na tym forum łączymy teorię z praktyką. Nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. ;)
litak1

Postprzez amisiek » 13 września 2012, 19:31

No to właśnie o ten czas mi chodzi. Przekręciło mi się z Fun na Falę, może mieli taką audycję, nie pamiętam. Słuchałem namiętnie. Pamiętam za to Leti Vrana, JW23 :) do tego mega polewka z tego, co było w audycjach. Kończcie flaszkę i do domu :)
Bardzo długo się zastanawiałem czego oni używali, by się tak śmiać.
Ech, stare czasy.
Nadajnik z Chorągwicy dawał radę na dolnym paśmie. Jako ciekawostkę powiem, że przejście na górne pasmo bardzo skróciło słuchanie dalszych stacji. Trochę tęsknię do tego, gdy pojawiały się lokalne stacje, które miały swój klimat i nie nadawały śmieci. Zanim pojawił się w Polsce bałagan na górnym paśmie, to dało się odebrać np. Radio Sztokholm - wszystko na Tośce z dwusystemową głowicą. Kleopatrę przestroiłem, po wymianie tranzystorów i podstawieniu punktu pracy była bardzo czuła, ale tam stereodekoder był taki sobie.
Gdyby podsumować konstrukcje UKF polskich odbiorników, to znacząca ich część miała prostą głowicę z mieszaczem samodrgającym. Przestrajanie niektórych takich głowic nie jest proste. To samo dotyczy odbiorników lampowych z głowicami produkcji Elwro na lampach ECC85, w których problemem jest także uzyskanie przestrajania w całym paśmie 88-108MHz - te głowice są wybitnie wredne, są strojone wariometrem i bez grubych przeróbek się nie obejdzie. Jednego Trubadura pracowicie przestroiłem ale efekt był słaby, pokrył mi pasmo 89-do 106MH, ale marna czułość była. Skończyło się na podstawieniu małej głowicy UKF i potencjometru wieloobrotowego oraz zasilacza napięcia do warikapów. Radio to zdaje się działa do dziś.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Postprzez litak1 » 13 września 2012, 21:47

A no właśnie mam kilka starych radii z głowicą elwro (był chyba tylko jeden rodzaj :?: ) na lampie i chciałem zrobić sobie taki odbiornik ale koniecznie z przestrojoną głowicą (żeby była ta nieszczęsna lampa :D ) ale nie bardzo mam czas i wiedzę żeby zrobić to dobrze a na konwerterze nawet śmiga ;), i cieszy to że można posłuchać radia z ukf a lampa świeci i pracuje :D :D :D
A odnośnie audycji w dawnym RMF to się pamięta dokładnie to co pisałeś i muzyka była dużo lepsza i więcej jej było i koncerty puszczali. Teraz szkoda gadać z tymi komercyjnymi stacjami: reklamy, repertuar złożony z 10 kawałków puszczanych w kółko aż się ich na pamięć nauczysz mimowolnie. Koszmar. Trochę offtop, ale myślę że jest więcej ludzi na forum które podobnie myślą ;)
litak1

Postprzez DoubleSuper8 » 14 września 2012, 00:04

MRP200 napisał(a):Żeby rozwiać wątpliwości wklejam fragment schematu "AWS Tosca 307" wyposażoną w głowicę OIRT/CCIR.

Niestety nie mam Tosci 307 dlatego nie słyszałem o dwupasmowych głowicach. Jakkolwiek wiem że były GFE (na dolne pasmo) i GWE (na górne pasmo do sprzętów które szły na eksport) a niestety wszystkiego mieć się nie da.
amisiek napisał(a):Nie mieszkasz w pobliżu naprawdę silnego nadajnika. Wtedy byś zobaczył różnicę.

Tak się składa że mieszkam i mam go stosunkowo niedaleko. Konkretnie góra Ślęża w okolicach Sobótki (stąd nazwy dwóch odbiorników radiowych produkcji Diora ;) ). Drugi nadajnik mam praktycznie pod samym domem na wieży katedry i z niego można odbierać katolickie Radio Rodzina (najsilniejsze wychylenie wskaźnika mocy w Merkurym). Co ciekawe - mój Duet DSP 301 odbiera je w stereo pomimo że nie jest przestrojony (na zasadzie odbicia fal). A odnośnie ściągania śmieci to nawet i Śnieżnik je ściągał jak jeszcze nadawali na dolnym paśmie;) Nowsze tunery mają syntezę i to co ma słaby sygnał wycinają. Merkury i jemu podobne nie mają dlatego będą je ściągać.
litak1 napisał(a):Konwerter zamienia częstotliwości i co najwyżej może tłumić i zniekształcać ale pogarszać czułość :?:

Jeśli przestrajasz głowicę i przykładowo stacje szumią to czym regulujesz? Cewką i trymerem obwodu wejściowego czyli czułością. W tunerze AS 632 miałem konwerter i wszystkie stacje szumiały odbiór był beznadziejny. Znakiem tego pogorszyła się czułość układu.
litak1 napisał(a):Sprawa druga niektórzy dokupują różne części i płacą ciężkie pieniądze po to żeby mieć jak najbardziej oryginalne radyjko, a grzebią w głowicy, przewijają cewki zmieniają kondensatory, jaki wtedy sens ma oryginalność :lol:.

Tak jak powiedział amisiek - albo chcesz mieć oryginalne radio które nic nie odbiera albo przerabiasz kilka rzeczy w tej głowicy i możesz pokazać że ono swoje lata ma i rzeczywiście coś odbiera. Jakkolwiek ja nie jestem zwolennikiem szukania oryginalnych części (zwłaszcza starych kondensatorów Elwa) - one mają swoje lata póki działają jest OK a jak przestają to wywalam i wstawiam nowe ale o tej samej pojemności więc sprzęt na oryginalności nie traci skoro wstawiłem kondensator czy rezystor o takiej samej wartości jak na schemacie fabrycznym. Tak samo jak masz zabytkowy samochód - czy to świeca czy akumulator czy inna część to czasami wstawiasz nową bo on ma jeździć. I przykładowo nowych opon dętkowych już nie kupisz więc albo używki na jakiś czas albo nowe bezdętkowe (i tak nikt nie będzie na to zwracał uwagi).
litak1 napisał(a):A no właśnie mam kilka starych radii z głowicą elwro (był chyba tylko jeden rodzaj :?: ) na lampie i chciałem zrobić sobie taki odbiornik ale koniecznie z przestrojoną głowicą (żeby była ta nieszczęsna lampa :D ) ale nie bardzo mam czas i wiedzę żeby zrobić to dobrze a na konwerterze nawet śmiga ;)

O przestrajaniu głowic lampowych można sobie pomarzyć gdyż są strojone indukcyjnością (nieruchoma cewka ruchomy rdzeń) i trzeba się zdrowo nakombinować a nawet projektować nowe cewki i nie zawsze pokrywa całe pasmo. I tutaj są dwa sposoby: albo szuka się głowic zaprojektowanych na górne pasmo albo stosuje się konwertery - na różne sposoby tutaj ludzie kombinują.
Każdy lampiarz z forum wie
Co zdejmować a co nie
Co jest dobre a co złe
Każdy lampiarz z forum wie

Każdy lampiarz w domu ma
Stateczniki i TUZa
Na oprawach tak się zna
Wie jak lampa zaświeca
DoubleSuper8

Zdjęcia: 287

Postprzez moog » 20 października 2012, 00:18

Kalkulator Brda 12U na 6 baterii AA:
Obrazek
Nie wierzcie elektrykom !!!
moog

Zdjęcia: 300

Postprzez Edziu » 20 października 2012, 20:45

super sprawa ten kalkulator , 100% polska myśl techniczna bodajrze układ arytmetyki MC 74007 tam siedzi, rodzimej produkcji.
Tym czasem mój nowy nabytek, dostałem go od znajomych, miał wylądować na śmietniku, Obraz ma bardzo ładny, dziś tak na szybko fotki, nawet z oryginalnym brudem jeszcze , a co ciekawe nie był nigdy naprawiany, bo miał oryginalną plombę. Chassis typowe, neptunowskie, jedyną różnica jest płytka fonii znajduje się po środku, w przyszłości zastanawiam się czy nie dorobić mu modułu TXT i Pilota bo mam kilka wyjętych z innych neptunów
Obrazek
Obrazek
Obrazek
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Zdjęcia: 497

Postprzez Marek140 » 20 października 2012, 21:05

Kolor i wejście vcr? Super sprawa :)
Lubię dobre brzmienie sprzętu sprzed lat.
Marek140

Zdjęcia: 508

Postprzez amisiek » 20 października 2012, 21:26

To jest naprawdę dobry telewizor. Jestem przekonany, że przeżyje niejednego LCDka superhiper fullhd, po założeniu dekodera DVB-T będzie odbierać co trzeba. Solidna konstrukcja. Mam D505 do oddania tak na marginesie. Z dorobionym modułem zdalnego sterowania, wejściem/wyjściem RCA i telegazetą. Wymaga drobnej naprawy mechanicznej i jakiś pierdółek elektronicznych.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic