Komunikacja miejska

Dyskusja na tematy dowolne

Re: Komunikacja miejska

Postprzez Luk » 14 listopada 2012, 11:55

Ja tylko trochę interesuję się komunikacją miejską. Wolę oświetlenie i oprawy ;)
Pozdrawiam, Łukasz
Luk

Zdjęcia: 765

Postprzez Edziu » 14 listopada 2012, 21:38

Tez lubię komunikacje miejską moze nie tyle orientuje się w modelach autobusów, czy tramwajów ale szczerze to wolę się nimi przemieszczać jak mam coś załatwić w Centrum niż pchać się samochodem co jest też o wiele droższe, benzyna + płatne parkingi, ale pewien sentyment z dzieciństwa w Toruniu od lat 80 nie ma ikarusów, mama mówiła ze dawniej jeździły ale te starsze jeszcze poprzednik 280tki, potem pojawiły się Jelcze, i miały monopol do 2004r kiedy pojawiły się pierwsze 3 MANy , teraz jelcze są na wyginieciu, z nowych autobusów w komunikacji są też Solarisy, jak i pojawiły się przegubowce których nigdy do tej pory w historiii MZK nie było. Tramwaje Toruńskie to w sumie stare konstale105n, zmodernizowane ostatnimi czasy, w kazdym razie w ciągu ostatnich 8 lat nastąpiły naprawdę gruntowne zmiany w komunikacji, ale prawde mówiąc kiedyś autobus kojarzył się z hałasem zapachem, spalin hehe takie wspomnienie z dzieciństawa, :)
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Zdjęcia: 497

Postprzez Whites86 » 15 listopada 2012, 16:37

Edziu napisał(a):Tez lubię komunikacje miejską moze nie tyle orientuje się w modelach autobusów, czy tramwajów ale szczerze to wolę się nimi przemieszczać jak mam coś załatwić w Centrum niż pchać się samochodem co jest też o wiele droższe, benzyna + płatne parkingi, ale pewien sentyment z dzieciństwa w Toruniu od lat 80 nie ma ikarusów, mama mówiła ze dawniej jeździły ale te starsze jeszcze poprzednik 280tki, potem pojawiły się Jelcze, i miały monopol do 2004r kiedy pojawiły się pierwsze 3 MANy , teraz jelcze są na wyginieciu, z nowych autobusów w komunikacji są też Solarisy, jak i pojawiły się przegubowce których nigdy do tej pory w historiii MZK nie było. Tramwaje Toruńskie to w sumie stare konstale105n, zmodernizowane ostatnimi czasy, w kazdym razie w ciągu ostatnich 8 lat nastąpiły naprawdę gruntowne zmiany w komunikacji, ale prawde mówiąc kiedyś autobus kojarzył się z hałasem zapachem, spalin hehe takie wspomnienie z dzieciństawa, :)

to ja mam zupelnie na odwrot niz ty, zdecydowanie bardziej wole samochod od autobusu, noz mi sie w kieszeni otwiera jak musze jechac komunikacją miejską :evil: wiecznie zapchane po drzwi, spozniony o kilkanascie minut lub nagminnie przyjeżdzający grubo przed czasem, gdzie idziesz na wyznaczona godzine a okazuje sie ze juz dawno pojechal, w lecie upał w srodku i smród bo niektorzy nie maja mydła w domu, i to spojrzenie kierowcy ktory najchetniej by cie zabil bo musi ci rozmienic 10zl jak kupujesz u niego bilet (broń Boże miec wiecej np 20 -50zł), zadko kiedy sie zdaza ze tym autobusem dojade bezposrednio pod miejsce w ktore chce pojechac albo musze sie przesiasc w drugi (co juz z reguly jest nieoplacalne) , albo isc dlugi dystans z buta i pozniej miec obawy czy aby napewno zdąze na powrotny...
odkad mam samochod nie kozystam z komunikacji, no chyba ze piłem no to wiadomo za kołko nie wsiadam, kiedys interesowalem sie taborem autobusowym, najbardziej lubilem Autosany H9 i jelcze M120 , ikarusów bardzo nielubilem nie wiem czemu, mam archiwalne fotki tego co kiedys jeździlo u mnie w miescie, teraz nieinteresuje sie juz tym wcale
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez Edziu » 15 listopada 2012, 19:16

Nie wszystko stre co dobre, owszem stare autobusy swój klimat miały ale prawe mówiać stokroć lepszy komfort jazdy jest w obecnych.

to ja mam zupelnie na odwrot niz ty, zdecydowanie bardziej wole samochod od autobusu, noz mi sie w kieszeni otwiera jak musze jechac komunikacją miejską :evil: wiecznie zapchane po drzwi, spozniony o kilkanascie minut lub nagminnie przyjeżdzający grubo przed czasem, gdzie idziesz na wyznaczona godzine a okazuje sie ze juz dawno pojechal, w lecie upał w srodku i smród bo niektorzy nie maja mydła w domu, i to spojrzenie kierowcy ktory najchetniej by cie zabil bo musi ci rozmienic 10zl jak kupujesz u niego bilet (broń Boże miec wiecej np 20 -50zł), zadko kiedy sie zdaza ze tym autobusem dojade bezposrednio pod miejsce w ktore chce pojechac albo musze sie przesiasc w drugi (co juz z reguly jest nieoplacalne) , albo isc dlugi dystans z buta i pozniej miec obawy czy aby napewno zdąze na powrotny...
odkad mam samochod nie kozystam z komunikacji, no chyba ze piłem no to wiadomo za kołko nie wsiadam, kiedys interesowalem sie taborem autobusowym, najbardziej lubilem Autosany H9 i jelcze M120 , ikarusów bardzo nielubilem nie wiem czemu, mam archiwalne fotki tego co kiedys jeździlo u mnie w miescie, teraz nieinteresuje sie juz tym wcale

W sumie tu komunikacja dla mnie rządzi jeśli chodzi o dojazd na strarówkę gdzie są płatne parkingi oraz cieżko znaleźć wogule wolne miejsce, ale tak prawe mówiąc jak mam gdzieś isc kilka bloków dalej to wolę podjechać samochodem czy wybrać się w takie miejsce gdzie mało co jeździ, tu masz rację nic ne pasuje a to za szybko , i kupa czasy tracisz na dojeździe i w sumie pieniędzy też, może dlatego tak chwalę dojazd do Centrum bo co 5 minut jeździ coś jak nie tramwaj to autobus, tak o ogół jeśli chodzi samochód jest o wiele wygodniejszy jak się dorobiłem swojego to własnie tak jak mówię komunikacją jeżdzę tylko jak w centrum mam coś do załatwienia
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Zdjęcia: 497

Postprzez DarekG » 16 listopada 2012, 10:56

Ja też za bardzo nie interesowałem się komunikacją miejską. Lubie autobusy jak i tramwaje zarówno te stare jak i nowe ale moja pasja to samochody osobowe. Z środków transportu to tylko auta mnie pasjonują zarówno stare samochody tak od lat 70-tych po auta współczesne które można kupić jako nowe. Może gdybym mieszkał w mieście gdzie jeździ komunikacja miejska to może interesował bym się tym bardziej ale moje miasto jest małe i komunikacji miejskiej nie ma. Może to dlatego ale też wole pojechać swoim autkiem niż pchać się w zatłoczonych autobusach.
Miłośnik świetlówek liniówek i opraw ulicznych ;)
DarekG

Zdjęcia: 162

Poprzednia strona

Powrót do Off-Topic