Luk napisał(a):No... betoniaki to niebezpieczne słupy
DarekG napisał(a):Tak ale nie zapominajmy że nie zawsze wpadnięcie jakiegoś auta na słup czy drzewo musi oznaczać brawurę kierowcy, może to być spowodowane również innymi czynnikami, a uderzenie w takiego niebezpiecznego betoniaka czy solidny słup stalowy może skończyć się źle. Dlatego coraz częściej stawia się lekkie słupy np. aluminiowe i bardzo dobrze. Mam sentyment do betoniaków ale niestety nie zmienia to faktu że są bardzo niebezpieczne. Myślę że na osiedlach mogą sobie spokojnie stać ale nie przy głównych drogach gdzie ryzyko wypadku jest większe.
Michal napisał(a):W większości przypadków niestety tak właśnie jest.Z mojego doświadczenia ( oczywiście wynikającego nie z brawurowej jazdy lecz osoby która takie uszkodzone słupy wymienia) przyczyną ok. 95% kolizji ze słupami oświetleniowymi jest niedostosowanie prędkości do warunków panujących na drodze, natomiast ok. 5 % to nieprawidłowo wykonywane manewry - dotyczy głównie pojazdów ciężarowych , komunalnych np.śmieciarek
KaszeL napisał(a):Michal napisał(a):W większości przypadków niestety tak właśnie jest.Z mojego doświadczenia ( oczywiście wynikającego nie z brawurowej jazdy lecz osoby która takie uszkodzone słupy wymienia) przyczyną ok. 95% kolizji ze słupami oświetleniowymi jest niedostosowanie prędkości do warunków panujących na drodze, natomiast ok. 5 % to nieprawidłowo wykonywane manewry - dotyczy głównie pojazdów ciężarowych , komunalnych np.śmieciarek
Z jednej strony się z Tobą zgadzam, bo pewnie w 100% to jest wina kierowców. Z drugiej strony jestem za całkowitą wymianą tych słupów na takie, które nie będą zagrażały bezpieczeństwu. Budując pewną małą analogię, trudno winić drzewa za wypadki śmiertelnie, które powodują zderzenia z nimi. Niemniej z jakiegoś powodu nie sadzi się drzew wzdłuż autostrady. Nie dlatego, że te drzewa są winne, ale dlatego, że ludzie po prostu robią błędy. Zdarza się i nic nie można poradzić - a w zasadzie można, próbować minimalizować skutki.
lumix26 napisał(a):ajaj ale przydzwonił czarny asfalt a oni jeździć nie umieją
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości