Uszkodzone słupy i latarnie na skutek wypadków i kolizji

Sposoby oswietlenia ulic. Dyskusje na temat opraw i źródeł światła stosowanych w oswietleniu ulicznym

Re: Uszkodzone słupy i latarnie na skutek wypadków i kolizji

Postprzez famabud » 6 marca 2013, 20:03

Stalowe słupy z PRL i łódzkie EMPRIEiC :arrow: http://www.emprieic.com.pl/str3.htm to wręcz pancerne konstrukcje. ;)
Light is life
famabud

Zdjęcia: 1074

Postprzez Witeku » 6 marca 2013, 23:26

Luk napisał(a):No... betoniaki to niebezpieczne słupy :roll:

Na takiej zasadzie, jak drzewa rosnące przy drodze... Niebezpieczna to jest brawura kierowców.
Witeku

Postprzez DarekG » 8 marca 2013, 12:39

Tak ale nie zapominajmy że nie zawsze wpadnięcie jakiegoś auta na słup czy drzewo musi oznaczać brawurę kierowcy, może to być spowodowane również innymi czynnikami, a uderzenie w takiego niebezpiecznego betoniaka czy solidny słup stalowy może skończyć się źle. Dlatego coraz częściej stawia się lekkie słupy np. aluminiowe i bardzo dobrze. Mam sentyment do betoniaków ale niestety nie zmienia to faktu że są bardzo niebezpieczne. Myślę że na osiedlach mogą sobie spokojnie stać ale nie przy głównych drogach gdzie ryzyko wypadku jest większe.
Miłośnik świetlówek liniówek i opraw ulicznych ;)
DarekG

Zdjęcia: 162

Postprzez Michal » 8 marca 2013, 13:33

DarekG napisał(a):Tak ale nie zapominajmy że nie zawsze wpadnięcie jakiegoś auta na słup czy drzewo musi oznaczać brawurę kierowcy, może to być spowodowane również innymi czynnikami, a uderzenie w takiego niebezpiecznego betoniaka czy solidny słup stalowy może skończyć się źle. Dlatego coraz częściej stawia się lekkie słupy np. aluminiowe i bardzo dobrze. Mam sentyment do betoniaków ale niestety nie zmienia to faktu że są bardzo niebezpieczne. Myślę że na osiedlach mogą sobie spokojnie stać ale nie przy głównych drogach gdzie ryzyko wypadku jest większe.

W większości przypadków niestety tak właśnie jest.Z mojego doświadczenia ( oczywiście wynikającego nie z brawurowej jazdy lecz osoby która takie uszkodzone słupy wymienia) przyczyną ok. 95% kolizji ze słupami oświetleniowymi jest niedostosowanie prędkości do warunków panujących na drodze, natomiast ok. 5 % to nieprawidłowo wykonywane manewry - dotyczy głównie pojazdów ciężarowych , komunalnych np.śmieciarek ;)
Michal

Zdjęcia: 323

Postprzez KaszeL » 8 marca 2013, 15:36

Michal napisał(a):W większości przypadków niestety tak właśnie jest.Z mojego doświadczenia ( oczywiście wynikającego nie z brawurowej jazdy lecz osoby która takie uszkodzone słupy wymienia) przyczyną ok. 95% kolizji ze słupami oświetleniowymi jest niedostosowanie prędkości do warunków panujących na drodze, natomiast ok. 5 % to nieprawidłowo wykonywane manewry - dotyczy głównie pojazdów ciężarowych , komunalnych np.śmieciarek ;)

Z jednej strony się z Tobą zgadzam, bo pewnie w 100% to jest wina kierowców. Z drugiej strony jestem za całkowitą wymianą tych słupów na takie, które nie będą zagrażały bezpieczeństwu. Budując pewną małą analogię, trudno winić drzewa za wypadki śmiertelnie, które powodują zderzenia z nimi. Niemniej z jakiegoś powodu nie sadzi się drzew wzdłuż autostrady. Nie dlatego, że te drzewa są winne, ale dlatego, że ludzie po prostu robią błędy. Zdarza się i nic nie można poradzić - a w zasadzie można, próbować minimalizować skutki.
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez Michal » 8 marca 2013, 15:48

KaszeL napisał(a):
Michal napisał(a):W większości przypadków niestety tak właśnie jest.Z mojego doświadczenia ( oczywiście wynikającego nie z brawurowej jazdy lecz osoby która takie uszkodzone słupy wymienia) przyczyną ok. 95% kolizji ze słupami oświetleniowymi jest niedostosowanie prędkości do warunków panujących na drodze, natomiast ok. 5 % to nieprawidłowo wykonywane manewry - dotyczy głównie pojazdów ciężarowych , komunalnych np.śmieciarek ;)

Z jednej strony się z Tobą zgadzam, bo pewnie w 100% to jest wina kierowców. Z drugiej strony jestem za całkowitą wymianą tych słupów na takie, które nie będą zagrażały bezpieczeństwu. Budując pewną małą analogię, trudno winić drzewa za wypadki śmiertelnie, które powodują zderzenia z nimi. Niemniej z jakiegoś powodu nie sadzi się drzew wzdłuż autostrady. Nie dlatego, że te drzewa są winne, ale dlatego, że ludzie po prostu robią błędy. Zdarza się i nic nie można poradzić - a w zasadzie można, próbować minimalizować skutki.

Też jestem za.Sugerowałem nawet kiedyś w ZDM,aby zastępować po kolizjach betonowe OŻ słupami stalowymi na fundamentach oczywiście o podobnych wysokościach,kątach i długościach wysięgników,np.na łuku ul.Ks Mieszka I przed Pułaskiego w Poznaniu.Trzy ostatnie słupy wymienialiśmy w ciągu jednego roku,niektóre już trzeci raz.W tym miejscu często zdarzają się poważne wypadki w tym śmiertelne związane z kolizjami ze słupami.
Michal

Zdjęcia: 323

Postprzez Dexter » 25 marca 2013, 19:27

Dexter

Zdjęcia: 2

Postprzez ousd » 25 marca 2013, 19:29

Uuuu.... betoniak :|
ousd

Postprzez lumix26 » 25 marca 2013, 20:12

ajaj ale przydzwonił czarny asfalt a oni jeździć nie umieją :evil:
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.
lumix26

Zdjęcia: 3827

Postprzez famabud » 25 marca 2013, 20:13

lumix26 napisał(a):ajaj ale przydzwonił czarny asfalt a oni jeździć nie umieją :evil:

Ślisko mogło być...
Light is life
famabud

Zdjęcia: 1074

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Oświetlenie uliczne