DIY [czyli zrób to sam]

Dyskusja na tematy dowolne

Re: DIY [czyli zrób to sam]

Postprzez slaweklampy » 3 kwietnia 2013, 16:34

Witam

Dźwięk jest suchy z powodu niskiej indukcyjności głowicy magnetofonowej. Można to skompensować odpowiednim wzmacniaczem korekcyjnym. Dobry separator można zrobić też z transformatora wyjściowego fonii od telewizora monochromatycznego Neptun 625.
Spieszmy się zbierać stare lampy i radia, tak szybko odchodzą.
slaweklampy

Zdjęcia: 1766

Postprzez Kwazor » 3 kwietnia 2013, 20:47

Przeciez sa transformatory liniowe do tego zastosowania ...i to nie drogie .
A jak nie ma sie to trafo z modemu tefefoniczego .. idelanie sie nadaje ..
Dbajmy o świetlówki kompaktowe - Tylko zapłon na gorąco !
Kwazor

Zdjęcia: 343

Postprzez Edziu » 4 kwietnia 2013, 07:05

Post przez slaweklampy » 3 kwietnia 2013, 16:34
Witam

Dźwięk jest suchy z powodu niskiej indukcyjności głowicy magnetofonowej. Można to skompensować odpowiednim wzmacniaczem korekcyjnym. Dobry separator można zrobić też z transformatora wyjściowego fonii od telewizora monochromatycznego Neptun 625.

Szkoda że tego nie wiedziałem jakieś 15lat temu bo wtedy 5 płyt głównych miałem do tych neptunów tranzystorowo lampowych i trafka, które niestety poszły "do huty" :( teraz te TV sa jak unikat a wtedy co chwila ktoś wyrzucał

przez Kwazor » 3 kwietnia 2013, 20:47
Przeciez sa transformatory liniowe do tego zastosowania ...i to nie drogie .
A jak nie ma sie to trafo z modemu tefefoniczego .. idelanie sie nadaje ..

Szczerze co do elementów indukcyjnych to moje najbardziej "znienawidzone " elementy elektroniczne :D nie do końca idzie je przewidzieć, kiedyś robiłem przetwornice 12V 250V, do wzmacniacza lampowego to dławik był najbardziej nefralgicznym punktem tej konstrukcji, problem polegał na indukcyjnosci, teoria z praktyką się mijała zupełnie. W sumie chciałem sobie coś uduwodnić, głowic magnetofonowych mam sporo i szukałem jakiegoś zastosowania ale w tym zastosowaniu nie sprawdzają się totalnie, Myślisz ze takie trafko było by lepsze, muszę poeksperymentować bo mam klika modemów,i do tego wszystkie te same ;)
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Zdjęcia: 497

Postprzez slaweklampy » 4 kwietnia 2013, 13:19

Transformatorki miniaturowe występowały też w radioodbiornikach przenośnych, popularny model to Td48. W latach 60 kupowało się takie z uszkodzonymi końcówkami w cenie 5zł, a w nocy się przewijało. Cena nowego wynosiła 110zł.

Mój kolejny wynalazek, jest to zasilacz stabilizowany prądowo do diod LED. Zdjęcia robione na szybko, więc jakość nie jest najlepsza.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
slaweklampy

Postprzez Edziu » 4 kwietnia 2013, 20:06

Na LM317, fajnt stabilizatorek, na nim zrobiłem zaslianie z regulacją jasnosci do lampli LED w kabinie samochodu, a ty widze zmontowałeś coś na podobę zasilacza dl diod laserowych własnie z stabilizacją prądową
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Postprzez slaweklampy » 5 kwietnia 2013, 08:35

Zasilacz miał pierwotnie służyć do zasilania taśmy LED RGB, ale okazało się, że transformator daje zbyt niskie napięcie i stabilizator nie jest w stanie stabilizować prądu. Powinien być dobry do zasilania trzech szeregowo połączonych diod LED mocy 1W.
slaweklampy

Postprzez bartek380V » 9 kwietnia 2013, 13:40

slaweklampy napisał(a):Witam

Mam takie pytanie czy ten separator nie działa tak samo jak konwerter w postaci ,,atrapy kasety magnetofonowej,, ktory mozna uzyc do np radia samochodowego bez wejscia audio ? Sam myslalem o takim pomysle. Konwerter MINI JACK - KASETA kosztuje srednio 8 zł . Teoretycznie nie opłaca sie robic samemu ale mozna sie pobawic ze starymi głowicami. ;) ;)
Zawsze przestrzegaj zasad BHP . robisz to na wlasną odpowiedzialnosc,jesli nie jestes pewien swojego bepieczenstwa i otoczenia to skonsultuj sie z wykwalifikowanym elektrykiem inaczej mozesz byc zabójca siebie i innych! (wszelkie prawa zastrzezone)
bartek380V

Zdjęcia: 4

Postprzez Edziu » 11 kwietnia 2013, 07:30

Mam takie pytanie czy ten separator nie działa tak samo jak konwerter w postaci ,,atrapy kasety magnetofonowej,, ktory mozna uzyc do np radia samochodowego bez wejscia audio ? Sam myslalem o takim pomysle. Konwerter MINI JACK - KASETA kosztuje srednio 8 zł . Teoretycznie nie opłaca sie robic samemu ale mozna sie pobawic ze starymi głowicami.

Dokładnie tak, myślałem o jakejś separacji galwanicznej komputera i padło na to, a chciałęm sobie samemu udowodnić ze da się coś takiego zrobić i działa :) pozatym pozbyłem się bardzo dużo zakółceń jakie do tej pory miałem w sygnale audio, ale niestety pasmo jest niestety od ok 200Hz do 12Khz tylko i jako tako to brzmi jedynie przez korektor, z kasetą też próbował ale sygnał z komputera jest za duży, chyba ze bardzo cicho musiał być ustawiony, komp, ale wtedy jak to szło przez magnetofon to słyszalne były dosyć szumy z przedwzmacniacza w magnetofonie, poeksperymentuje jeszcze z transformatorkami od modemów a jak to da lichy efekt to poszukam jakiś dedykowanych urządzeń
Edziu

Postprzez amisiek » 11 kwietnia 2013, 14:17

To już lepiej upoluj kartę dźwiękową na USB 2.0. Masę komputera oraz magnetofonu łączysz razem i całość podłączasz do uziemienia. Po dołączeniu karty na USB jakość dźwięku będzie o wiele lepsza. Sprawdzone w praktyce na Onkyo Integra TA2250 i SB Live 24, a także z samplerem Behringera łączonym po firewire. Zmierzony odstęp od szumów przekracza 92 dB bez problemu, pod względem jakości daleko przewyższa to, co potrafi dać z siebie na wyjściu każdy magnetofon kasetowy, który miałem okazję testować, włącznie z Nakamichi BX-300. To wygrywa nawet ze szpulowym Revoksem na 38 cm/s (lepszy) czy polskim Koncertem (gorszy), nie mówiąc o wynalazkach takich jak Aria czy Dama Pik.
U mnie magnetofon dołączony jest do samplera za pomocą prostej przejściówki RCA-XLR. W ten sposób zarchiwizowałem do cyfry mnóstwo starych kaset. Testowałem też samplerek z wejściem XLR oraz wyjściem cyfrowym optycznym Toslink (SP/DIF po światełku). Rewelacja, ale dość droga niestety.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez Marek140 » 11 kwietnia 2013, 18:36

Możesz jeszcze skorzystać z transformatorów wyjętych ze starych telefonów RWT ;)
Lubię dobre brzmienie sprzętu sprzed lat.
Marek140

Zdjęcia: 508

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic