Post przez slaweklampy » 3 kwietnia 2013, 16:34
Witam
Dźwięk jest suchy z powodu niskiej indukcyjności głowicy magnetofonowej. Można to skompensować odpowiednim wzmacniaczem korekcyjnym. Dobry separator można zrobić też z transformatora wyjściowego fonii od telewizora monochromatycznego Neptun 625.
Szkoda że tego nie wiedziałem jakieś 15lat temu bo wtedy 5 płyt głównych miałem do tych neptunów tranzystorowo lampowych i trafka, które niestety poszły "do huty"

teraz te TV sa jak unikat a wtedy co chwila ktoś wyrzucał
przez Kwazor » 3 kwietnia 2013, 20:47
Przeciez sa transformatory liniowe do tego zastosowania ...i to nie drogie .
A jak nie ma sie to trafo z modemu tefefoniczego .. idelanie sie nadaje ..
Szczerze co do elementów indukcyjnych to moje najbardziej "znienawidzone " elementy elektroniczne

nie do końca idzie je przewidzieć, kiedyś robiłem przetwornice 12V 250V, do wzmacniacza lampowego to dławik był najbardziej nefralgicznym punktem tej konstrukcji, problem polegał na indukcyjnosci, teoria z praktyką się mijała zupełnie. W sumie chciałem sobie coś uduwodnić, głowic magnetofonowych mam sporo i szukałem jakiegoś zastosowania ale w tym zastosowaniu nie sprawdzają się totalnie, Myślisz ze takie trafko było by lepsze, muszę poeksperymentować bo mam klika modemów,i do tego wszystkie te same

W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...