Aktualna pogoda w waszym regionie oraz jej skutki

Dyskusja na tematy dowolne

Re: Aktualna pogoda w waszym regionie oraz jej skutki

Postprzez elek » 16 czerwca 2013, 19:44

Taką chmurkę widziałem dziś przez okno :)
Obrazek
To jest Cumulonimbus incus, niecałą godzinę wcześniej trafiłem centralnie pod nią jak schodziłem ze szlaku(po przejściu 20 km w poziomie i prawie 1 km w pionie :) w Magurskim Parku Narodowym) wtedy jeszcze nie była tak rozbudowana a jak zaczęło nawalać deszczem to 20 km/h na liczniku max bo wycieraczki nie nadążają a drogą rzeka płynie :)
Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.
www.instagram.com/flurothyl
elek

Zdjęcia: 436

Postprzez Misiumac » 16 czerwca 2013, 20:00

Mi to wygląda na superkomórkowego Cumulonimbusa Capillatusa Incusa (SC). Uważam tak, ponieważ kształt Anvil'a (kowadła) jest dość charakterystyczny jak dla tego typu Cb'ka uwzględniając przy tym fakt, że w górnych jego częściach można dostrzec Mammę. Dodatkowo w okolicach podstawy chmury zdaje mi się spostrzegać delikatny korkociąg sugerujący możliwą obecność mezocyklonu, ale tego już nie jestem pewien ;)
Misiumac

Postprzez elek » 16 czerwca 2013, 20:32

Misiumac napisał(a):Mi to wygląda na superkomórkowego Cumulonimbusa Capillatusa Incusa (SC). Uważam tak, ponieważ kształt Anvil'a (kowadła) jest dość charakterystyczny jak dla tego typu Cb'ka uwzględniając przy tym fakt, że w górnych jego częściach można dostrzec Mammę. Dodatkowo w okolicach podstawy chmury zdaje mi się spostrzegać delikatny korkociąg sugerujący możliwą obecność mezocyklonu, ale tego już nie jestem pewien ;)

Całkiem możliwe że to super-komórka ale nie znam się zbytnio na meteorologii, jak patrzę na radar meteo to nawet teraz robi wrażenie :) tak pięknie rozbudowanego cumulonimbusa to dawno nie widziałem.
Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.
www.instagram.com/flurothyl
elek

Zdjęcia: 436

Postprzez JeD » 16 czerwca 2013, 20:33

fajny potworek :)
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez Lampka » 16 czerwca 2013, 21:40

Ja byłem wczoraj na działce, to jest jakieś 30 km od Krakowa. Wieczorem widziałem na dalekim horyzoncie błyski, ale na tyle dalekie, że nie było słychać grzmotów.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez Luk » 17 czerwca 2013, 12:27

Zaczyna się robić gorąco. Teraz u mnie jest 28 stopni. A od jutra do piątku będzie pierwsza w tym roku fala upałów.
Pozdrawiam, Łukasz
Luk

Zdjęcia: 765

Postprzez Whites86 » 17 czerwca 2013, 14:38

Luk napisał(a):Zaczyna się robić gorąco. Teraz u mnie jest 28 stopni. A od jutra do piątku będzie pierwsza w tym roku fala upałów.

no niestety :evil: u mnie tez już upał jest obecnie 25 stopni
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez JeD » 17 czerwca 2013, 16:59

Whites86 napisał(a):
Luk napisał(a):Zaczyna się robić gorąco. Teraz u mnie jest 28 stopni. A od jutra do piątku będzie pierwsza w tym roku fala upałów.

no niestety :evil: u mnie tez już upał jest obecnie 25 stopni

U mnie masakra 29C :roll:
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Postprzez Misiumac » 17 czerwca 2013, 17:03

Whites86 napisał(a):no niestety :evil: u mnie tez już upał jest obecnie 25 stopni

Ty 25*C nazywasz upałem? :roll: Poczekaj na epicentrum lata, jak temperatury będą sięgać 35*C. Wtedy dopiero pogadamy o upałach :P
Misiumac

Postprzez JeD » 17 czerwca 2013, 17:08

Misiumac napisał(a):
Whites86 napisał(a):no niestety :evil: u mnie tez już upał jest obecnie 25 stopni

Ty 25*C nazywasz upałem? :roll: Poczekaj na epicentrum lata, jak temperatury będą sięgać 35*C. Wtedy dopiero pogadamy o upałach :P

U was na pomorzu jak zawsze będzie 25C na południowym-wschodzie będzie makabra, a po za tym już w 25C się z człowieka leje, i nie ma ochoty co kolwiek robić... ;)
#lubie_sode
JeD

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic