Aktualna pogoda w waszym regionie oraz jej skutki

Dyskusja na tematy dowolne

Re: Aktualna pogoda w waszym regionie oraz jej skutki

Postprzez JeD » 22 czerwca 2013, 08:49

Piątek, od rana upał, bezchmurne niebo około godz.17 termometr wskazał temp. 32,5C. Wiedziałem że coś się szykuje, stawiałem na burzę któa szła od Radomia, lecz wygasła. To co zobaczyłem tamtej nocy przezrosło moje najśmielsze oczekiwania. Otóż od Kielc nadeszła burza z bardzo dużą ilością wyładowań. O koło 20 przemieniła się w super komórkę, Żeby było śmieszniej była to burza bez deszczu. Tendencja wyładowań przekroczyła 60-70 na minutę, choć najczęściej waliło między chmurami. Temperatura dość mozolnie spadała, z 32 do 27 było o godz.19. około godz.20 wyładowania ciągle występowały, były coraz silniejsze, i coraz więcej było doziemnych, niebo prawie, l co ściemniało do czarna. Wtedy wyładowań było mniej 40-50 na minutę, lecz można było usłyszeć grzmoty, bo błyskało się dosłownie z każdej strony. 23 po zmianie kierunku wiatru z północnego-wschodniego, na północ, w okolicach Kraśnika, poniatowej utworzyła się bardzo szybko kolejna struktura burzowa dająca do 100 wyładowań na minutę :!: całe niebo było jak na sylwestra, o godz. 00:00 temp. 18,5C lecz nadal parno, błyski coraz spokojniejsze, skończył się festiwal. Ogólnie najsilniejsza burza w tym sezonie, wiatr przed burzą osiągał 70-80 km/h a jak weszła to całkowicie ustał. Deszcz dopiero zaczął padać o 22 i skończył o północy. Był to raczej wiosenny deszczyk, niż burzowa zlewa. ;) Okres trwania 18:53-00:35.
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez kamil » 22 czerwca 2013, 09:24

U mnie taka sama akcja tylko że od 23.40 do 1.00 w nocy ale dawało .
kamil

Zdjęcia: 5

Postprzez Lampka » 22 czerwca 2013, 11:41

XXXJeDXXXX napisał(a):Piątek, od rana upał, bezchmurne niebo około godz.17 termometr wskazał temp. 32,5C. Wiedziałem że coś się szykuje, stawiałem na burzę któa szła od Radomia, lecz wygasła. To co zobaczyłem tamtej nocy przezrosło moje najśmielsze oczekiwania. Otóż od Kielc nadeszła burza z bardzo dużą ilością wyładowań. O koło 20 przemieniła się w super komórkę, Żeby było śmieszniej była to burza bez deszczu. Tendencja wyładowań przekroczyła 60-70 na minutę, choć najczęściej waliło między chmurami. Temperatura dość mozolnie spadała, z 32 do 27 było o godz.19. około godz.20 wyładowania ciągle występowały, były coraz silniejsze, i coraz więcej było doziemnych, niebo prawie, l co ściemniało do czarna. Wtedy wyładowań było mniej 40-50 na minutę, lecz można było usłyszeć grzmoty, bo błyskało się dosłownie z każdej strony. 23 po zmianie kierunku wiatru z północnego-wschodniego, na północ, w okolicach Kraśnika, poniatowej utworzyła się bardzo szybko kolejna struktura burzowa dająca do 100 wyładowań na minutę :!: całe niebo było jak na sylwestra, o godz. 00:00 temp. 18,5C lecz nadal parno, błyski coraz spokojniejsze, skończył się festiwal. Ogólnie najsilniejsza burza w tym sezonie, wiatr przed burzą osiągał 70-80 km/h a jak weszła to całkowicie ustał. Deszcz dopiero zaczął padać o 22 i skończył o północy. Był to raczej wiosenny deszczyk, niż burzowa zlewa. ;) Okres trwania 18:53-00:35.

Między Kielcami, a Krakowem (około 100 km od Kielc) ta burza także przeszła, grzmiało, błyskało się głównie od popołudnia do godzin wieczornych i była mocna ulewa :)
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez famabud » 23 czerwca 2013, 20:08

XXXJeDXXXX napisał(a):Piątek, od rana upał, bezchmurne niebo około godz.17 termometr wskazał temp. 32,5C. Wiedziałem że coś się szykuje, stawiałem na burzę któa szła od Radomia, lecz wygasła. To co zobaczyłem tamtej nocy przezrosło moje najśmielsze oczekiwania. Otóż od Kielc nadeszła burza z bardzo dużą ilością wyładowań. O koło 20 przemieniła się w super komórkę, Żeby było śmieszniej była to burza bez deszczu. Tendencja wyładowań przekroczyła 60-70 na minutę, choć najczęściej waliło między chmurami. Temperatura dość mozolnie spadała, z 32 do 27 było o godz.19. około godz.20 wyładowania ciągle występowały, były coraz silniejsze, i coraz więcej było doziemnych, niebo prawie, l co ściemniało do czarna. Wtedy wyładowań było mniej 40-50 na minutę, lecz można było usłyszeć grzmoty, bo błyskało się dosłownie z każdej strony. 23 po zmianie kierunku wiatru z północnego-wschodniego, na północ, w okolicach Kraśnika, poniatowej utworzyła się bardzo szybko kolejna struktura burzowa dająca do 100 wyładowań na minutę :!: całe niebo było jak na sylwestra, o godz. 00:00 temp. 18,5C lecz nadal parno, błyski coraz spokojniejsze, skończył się festiwal. Ogólnie najsilniejsza burza w tym sezonie, wiatr przed burzą osiągał 70-80 km/h a jak weszła to całkowicie ustał. Deszcz dopiero zaczął padać o 22 i skończył o północy. Był to raczej wiosenny deszczyk, niż burzowa zlewa. ;) Okres trwania 18:53-00:35.

Lublina oczywiście nie ominęło, później deszczyk jednak trochę popadał. ;)
Light is life
famabud

Zdjęcia: 1074

Postprzez kamil » 24 czerwca 2013, 10:34

Trochę padał to mało powiedziane ;)
kamil

Zdjęcia: 5

Postprzez Elektroservice » 24 czerwca 2013, 15:26

U mnie w końcu normalna pogoda. Okolice 22-24 st C, lekkie zachmurzenie - idealna pogoda do pracy :)
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Elektroservice

Zdjęcia: 0

Postprzez famabud » 24 czerwca 2013, 16:17

kamil napisał(a):Trochę padał to mało powiedziane ;)

No masz rację, zwracam honor :oops:

Light is life
famabud

Zdjęcia: 1074

Postprzez matit1 » 24 czerwca 2013, 16:33

Ja akurat wtedy byłem nad jeziorem koło Augustowa. Wprawdzie jak zaczęło padać to intensywnie ale zaledwie przez 10 minut, ale wcześniej jak zaczęło wiać od strony jeziora to myślałem, że grill się stopi, bo prawie cały węgiel się dosłownie świecił, a karkówka "upiekła" się na czarno w jakieś 2 minuty :)
matit1

Zdjęcia: 1394

Postprzez Lampka » 24 czerwca 2013, 18:29

W Gliwicach zmiana pogody - właśnie zaczyna padać i zrobiło się ciemno.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez Luk » 25 czerwca 2013, 16:58

Takie chłodniejsze dni po upałach się przydadzą, byleby znowu nie trwały w nieskończoność :roll:
Mam nadzieję, że wraz z lipcem powrócą gorące lub upalne dni ;)
Pozdrawiam, Łukasz
Luk

Zdjęcia: 765

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic