Parę pytań do profesjonalistów

Dyskusja na tematy dowolne

Re: Parę pytań do profesjonalistów

Postprzez Whites86 » 19 września 2013, 15:41

lampawls napisał(a):Witam,mam jeszcze kilka pytań odnośnie CB radia:
-Czy ten midland 1001z pracuje na częstotliwościach zagranicznych,tzw. "5" czy na polskich częstotliwościach,tzw. "0" ?
-otóż okazało się,że antena którą posiadam była przycinana[zamiast 170 cm ma 96],przedłużyłem ją do 137,5 cm[1/8 fali] i tu mam pytanie,czy wszystko będzie prawidłowo funkcjonować ?
-kolejna sprawa jest taka,że radio bedę miał zainstalowane w domu[antena na dachu na ok.10 metrach] radio będzie natomiast w domu i zasilane prostownikiem.I tutaj mam pytanie:jak wszystko będe miał,zamieszcze fotki,żebyście pomogli mi to złożyc do kupy tak,żeby działało :)

po co ci CB w domu ?
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez amisiek » 19 września 2013, 16:21

Elektroservice napisał(a):Ja mam 3 letniego Alana 109 i złego słowa na niego powiedzieć nie mogę :roll:
Mam też Alana 18, niestety spaszteconego :(

Widocznie nigdy nie słyszałeś naprawdę dobrego odbiornika... Jak będę w Twoich okolicach to Ci pokażę w działaniu zarówno Super Cheetach, jak i sprzęt krótkofalarski na 28MHz.

Prawie każde CB Radio można przestroić z rastra piątkowego (tak pracuje cały świat poza Polską) w nasze zera. Także to kwestia każdego z egzemplarzy. Co do anteny - będziesz mógł ją ocenić, gdy sprawdzisz dwie rzeczy
1) dostrojenie, czyli współczynnik fali stojącej, zwany z angielska SWR. Im niższy, tym lepiej. Dopuszczalny poniżej 3, ale to słabiutko, za optimum przyjmuje się 1.5 lub niżej.
2) skuteczność zmierzona miernikiem natężenia pola. W konstrukcjach fabrycznych nie ma takiej potrzeby, bo są one już konstruowane pod kątem rezonansu. CB radio z założenia korzysta wyłącznie ze sprzętu fabrycznego.

Co do przedłużeń anteny - samochodowe konstrukcje CB radio niemal nigdy nie są pełnowymiarowymi antenami, z racji na długość fali (11m). Zazwyczaj zawierają cewkę dopasowującą i promiennik anteny musi mieć właściwą długość, do której dobrano indukcyjność cewki i pojemności cewki oraz uchwytu promiennika (Tak, to nie pomyłka, cewka posiada również pojemność i niektóre konstrukcje korzystają z niej w celu dopasowania, dodatkowo niektóre konstrukcje wykorzystują pojemność elementów mocujących, taką anteną była np. Bond, która zupełnie "nie chciała się" stroić przy innym uchwycie niż fabryczny).
Jeśli chcesz się bawić w instalację CB radio, to do stacjonarki nie warto dawać takiego Alana. Tu musisz mieć sprzęt z lepszym odbiornikiem, bo inaczej będziesz zbierał mnóstwo śmieci. Alan 18, 28, 27, Alan 87, President Jackson (tylko pierwsza wersja!), Lafayette Typhoon, Pearce Simpson Super Cheetach, SuperStar 3900 - tego szukaj.
Poza tym zainteresuj się stacjonarną anteną, taką jak Futura 5/8 lub podobna.
Zasilanie - rozumiem, że zasilasz z zasilacza a nie prostownika? Bo prostownik do ładowania akumulatorów absolutnie się nie nadaje.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez lampawls » 19 września 2013, 18:07

Aha,rozumiem :) instalacja będzie złożona chwilowo,ze względu na to,że jedyny samochód jaki mam ma instalację el. na 24v,a na razie stać mnie tylko na takie radio niestety :( tak poza tym,zastanawia mnie,czy na kanale 19 będę słyszał rozmowy [do drogi krajowej mam ok.3,5 km w linii prostej],ciekawi mmnie również,na jakie odległości mogę prowadzić łączność tym radiotelefonem ;)
Powróciłem na lighting-gallery.pl
lampawls

Zdjęcia: 591

Postprzez Whites86 » 19 września 2013, 18:08

Whites86 napisał(a):
lampawls napisał(a):Witam,mam jeszcze kilka pytań odnośnie CB radia:
-Czy ten midland 1001z pracuje na częstotliwościach zagranicznych,tzw. "5" czy na polskich częstotliwościach,tzw. "0" ?
-otóż okazało się,że antena którą posiadam była przycinana[zamiast 170 cm ma 96],przedłużyłem ją do 137,5 cm[1/8 fali] i tu mam pytanie,czy wszystko będzie prawidłowo funkcjonować ?
-kolejna sprawa jest taka,że radio bedę miał zainstalowane w domu[antena na dachu na ok.10 metrach] radio będzie natomiast w domu i zasilane prostownikiem.I tutaj mam pytanie:jak wszystko będe miał,zamieszcze fotki,żebyście pomogli mi to złożyc do kupy tak,żeby działało :)

po co ci CB w domu ?
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez amisiek » 19 września 2013, 20:27

Jak chcesz zrobić sobie lepszą antenę niż magnesówka, to mam kilka ciekawych konstrukcji, ale to musiałbyś się trochę przyłożyć do roboty.
Przy dobrej antenie usłyszysz rozmowy ze stacjonarek na 30km a osobówki na 10km to nie problem. Między bazówkami przeciętnie 60km łączności w SSB, ale bywało i dalej. Mój rekord na bezpośredniej to 220 km (z góry, z ręcznego radia).

Tylko po co to w domu? Skoro chcesz słuchać na #19?
Hm...

Co do odbiornika, to jest kilka ciekawych propozycji na Allegro:
Bardzo, bardzo dobry odbiornik, prawie nieznane w Polsce radio, niewiele ich było: http://allegro.pl/kultowe-cb-radio-midl ... 24909.html
Przeciętniaczek Grant, ale w sumie może być: http://allegro.pl/cb-president-grant-ra ... 26495.html
Ciekawy TRX, jeden z najmniejszych sprzętów z SSB: http://allegro.pl/uniden-pc-122-cb-radi ... 95994.html
Ten też jest niezły, naprawiałem kiedyś: http://allegro.pl/dragon-ss-950-rarytas ... 44224.html
To samo, co Alan 87 i SuperCheetach, moc 4W. Niestety włączony na stałe Roger Beep. Cena sensowna: http://allegro.pl/cb-superstar-360-fm-i3555333334.html
Kolejny wynalazek ze stajni Prezydenta: http://allegro.pl/president-adams-i3555334010.html

Antena Futura również jest. W razie czego mogę powiedzieć jak prosto zrobić antenę delta na to pasmo, jest jeszcze lepsza od 5/8 fali i ma niezłego kopa na dalekie łączności.

Pozostaje kolejny raz zadawane pytanie - po co CB w domu?
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Postprzez litak1 » 19 września 2013, 22:05

Alan 109 to radio może i nie złe ale w swoim przedziale cenowym czyli tanich chińczyków. Do prostego porozumiewania się i ostrzegania o "misiaczkach" w sumie wystarcza. niestety ma jedną wadę która ostatnio przy instalacji mnie denerwowała radio ma podtrzymanie pamięci (czyli wybranego kanału) tak wykonane że po zaniku napięcia na kablu zasilającym resetuje się i wskakuje na 1 kanał, jest to bardzo uciążliwe podczas podłączenia na stałe do gniazda zapalniczki. Gdy wyłączymy go normalnie wyłącznikiem nie ma tego problemu. Ja ostatnio kupiłem sobie też nowe radyjko w sumie rozważałem używkę ss3900 el lecz podobno przetwornica podświetlenia zakłóca i słychać brum. W końcu kupiłem inteka hr-5500 v 6 w sumie fajnie pracuje i chyba wszystko ma, ale w porównaniu do alana 109 wygląda jak smok :shock:
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego. Na tym forum łączymy teorię z praktyką. Nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. ;)
litak1

Zdjęcia: 259

Postprzez Elektroservice » 19 września 2013, 22:44

109tka ma małe gabaryty - w samochodzie to zaleta, idealnie wpasował się w konsolę środkową Passata B3. Moja 109tka po wyłączeniu jej zasilania (nie włącznikiem) startuje od kanału 9 :roll:
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Elektroservice

Zdjęcia: 0

Postprzez amisiek » 20 września 2013, 09:39

Własnie ten problem ćwiczyłem w Lafayette Indianapolis (świetny nadajnik, ale fatalny odbiornik. Mimo to w porównaniu z dzisiejszymi chińczykami rządzi) - odłączasz od zasilania i masz od razu "9". Potem zrobiłem układ, który jak po włączeniu wykrył "9" na wyświetlaczu to wysyłał impulsy do "down" by ustawić na #31, gdzie najczęściej wtedy gadałem.
Potem doszedłem do wniosku, że chyba najlepiej mieć radio z mechanicznym przełącznikiem kanałów.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Postprzez litak1 » 20 września 2013, 15:55

A racja mała pomyłka nie na kanał 1 tylko własnie 9 dawno to było. Ciekawym jest że w alanie 48 plus multi ten problem już nie występował i kanał zawsze pozostawał taki jak przed wyłączeniem. Jest to ogromnie uciążliwe w "mobilku"
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego. Na tym forum łączymy teorię z praktyką. Nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. ;)
litak1

Zdjęcia: 259

Postprzez Elektroservice » 20 września 2013, 22:52

Uciążliwość zależy od sposobu podłączenia radia, ja mam Alana 109 zamontowanego na stałe i podłączonego na stałe więc 9tka mi wyskakuje tylko gdy odłączę akumulator.
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Elektroservice

Zdjęcia: 0

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic