Elektroservice napisał(a):Ja mam 3 letniego Alana 109 i złego słowa na niego powiedzieć nie mogę

Mam też Alana 18, niestety spaszteconego

Widocznie nigdy nie słyszałeś naprawdę dobrego odbiornika... Jak będę w Twoich okolicach to Ci pokażę w działaniu zarówno Super Cheetach, jak i sprzęt krótkofalarski na 28MHz.
Prawie każde CB Radio można przestroić z rastra piątkowego (tak pracuje cały świat poza Polską) w nasze zera. Także to kwestia każdego z egzemplarzy. Co do anteny - będziesz mógł ją ocenić, gdy sprawdzisz dwie rzeczy
1) dostrojenie, czyli współczynnik fali stojącej, zwany z angielska SWR. Im niższy, tym lepiej. Dopuszczalny poniżej 3, ale to słabiutko, za optimum przyjmuje się 1.5 lub niżej.
2) skuteczność zmierzona miernikiem natężenia pola. W konstrukcjach fabrycznych nie ma takiej potrzeby, bo są one już konstruowane pod kątem rezonansu. CB radio z założenia korzysta wyłącznie ze sprzętu fabrycznego.
Co do przedłużeń anteny - samochodowe konstrukcje CB radio niemal nigdy nie są pełnowymiarowymi antenami, z racji na długość fali (11m). Zazwyczaj zawierają cewkę dopasowującą i promiennik anteny musi mieć właściwą długość, do której dobrano indukcyjność cewki i pojemności cewki oraz uchwytu promiennika (Tak, to nie pomyłka, cewka posiada również pojemność i niektóre konstrukcje korzystają z niej w celu dopasowania, dodatkowo niektóre konstrukcje wykorzystują pojemność elementów mocujących, taką anteną była np. Bond, która zupełnie "nie chciała się" stroić przy innym uchwycie niż fabryczny).
Jeśli chcesz się bawić w instalację CB radio, to do stacjonarki nie warto dawać takiego Alana. Tu musisz mieć sprzęt z lepszym odbiornikiem, bo inaczej będziesz zbierał mnóstwo śmieci. Alan 18, 28, 27, Alan 87, President Jackson (tylko pierwsza wersja!), Lafayette Typhoon, Pearce Simpson Super Cheetach, SuperStar 3900 - tego szukaj.
Poza tym zainteresuj się stacjonarną anteną, taką jak Futura 5/8 lub podobna.
Zasilanie - rozumiem, że zasilasz z zasilacza a nie prostownika? Bo prostownik do ładowania akumulatorów absolutnie się nie nadaje.
Lubię dobre światło.