Świetlówki T12

Szeroko pojęte lampy fluorescencyjne

Re: Świetlówki T12

Postprzez lumix26 » 13 października 2013, 14:12

Whites86 napisał(a):myślałem że od 20W bo zazwyczaj świetlówka pomiguje sobie dużo wolniej niż u ciebie na filmiku, w dodatku po wykręceniu startera rura pali się normalnie bez efektu prostownikowego wiec pomyślałem ze nie jest jeszcze w 100% wyeksploatowana ;)

Wyeksploatowana jest na bank w tym że po wyjęciu zapłonnika świetlówka nie mruży aż tak mocno i mój aparat tak nie złapał tego ale świeci prawie normalnie :)
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.
lumix26

Zdjęcia: 3827

Postprzez Lampka » 13 października 2013, 21:29

Najbardziej podoba mi się, jak sfilmowałeś z bliska te żarniki. Podłącz ją sobie na mostku z diodami o zakresie napięciowym 2kV, to przedłużysz trochę jej żywot, a potem będziesz miał rurę, z obiema elektrodami zużytymi, która będzie słabiutko migać z obiema elektrodami świecącymi na pomarańczowo ;) U mnie w pokoju w jednej z opraw na ścianie, dla 2x36/40w, od lata świecą dwie Razno 40w z jedną zużytą elektrodą, działając na mostku, jakby były zupełnie sprawne. Na tym twoim filmiku widać, że drugi żarnik też ma już w większej części bez emitera, więc fajnie mógłbyś ją dopalić na obu elektrodach :)
Tak przy okazji, świecenie zużytego żarnika na małym jego odcinku, po wyjęciu zapłonnika (i działaniu z efektem prostownikowym), jest skutkiem nie bombardowania jonami dodatnimi, lecz strumieniem elektronów ze sprawnej katody, bo przecież zużyta nie emituje już prawie żadnych elektronów, jako katoda (więc i bombardowanie jonami jest na bardzo małym poziomie).

Ja też jestem zwolennikiem działania świetlówek na układach klasycznych :D
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez CDM » 15 października 2013, 20:36

Whites86 napisał(a):z dedykacją dla CDMa ;) mam nadzieje ze to sprawi że powróci na forum :)

Ale ja się tu ciągle gdzieś kręcę ;) Mimo wszystko dziękuję za pamięć :P
Brak czasu....
CDM

Zdjęcia: 226

Postprzez qba » 15 października 2013, 20:52

Dziś widziałem w pociągu świetlówki 25W, T12 o barwie 3500k, tyle że produkcji Spectrum. dawniej w tych wagonach stosowano świetlówki tego samego typu, w tej samej barwie, ale Pila lub Polamp ( jeszcze dawniej) Czy Spectrum cały czas produkuje rury T12? Może jako specjalistyczne? zastanawiają mnie również te oprawy, w jakich są stosowane, czy one czasem nie miały kiedyś kloszy?
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez trojmiejski » 15 października 2013, 22:50

Tak, Spectrum nadal robi T12, kiedyś były to rury 535, teraz się pojawiły też T12 835:
Obrazek

W kiblach prócz Spectrum widać obecnie też inną chińszczyznę (część T10) oraz rzadko Sylvania 640, od niedawna też T8 23W Osrama i Philipsa. W wagonach klasycznych zaś rury 20W i 40W Tungsram, Piły, czasem również Spectrum choć znacznie rzadziej w porównaniu do EZT, raz się spotkałem z Polampem z Pabianic, w wagonach też w 50% (nowe prawie wyłącznie, choć widziałem raz T12 w nówce, w starych wagonach jest bardzo różnie) jest użytek T8, głównie Philips i Osram, pojedynczy Spectrum też się znajdzie.

Jeśli chodzi o klosze w EN57 i EN71 to owszem kiedyś były lecz spory czas temu w egzemplarzach jeżdżących w Polsce nastąpiła ich całkowita eliminacja, jednostki ze Słowenii zachowały je (niestety owe jednostki są stopniowo wycofywane, po wycofaniu albo są cięte albo wracają do macierzy by przejść kompletną modernizację):
http://tinyurl.com/mogzpxr z http://tinyurl.com/ld3fhbk
http://tinyurl.com/mdszxpq z http://tinyurl.com/mlkvmtj
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez Lampka » 16 października 2013, 15:31

Gdzieś ty widział Polamp Pabianice 25w? Miały nadruk, jak te robione w latach 90-tych, tzn. z napisem "POLAMP-PABIANICE"? Czy jakoś inaczej? Rozumiem, że były to 25w?

Ja raz widziałem współczesną, też chińską świetlówkę, na której pisało jedynie "POLAM", a pod spodem "F25T12/CW". Ciekawe, który Polam tą rurę sprowadził. Był to jeden jedyny raz, gdy taką widziałem.
Lampka

Postprzez trojmiejski » 16 października 2013, 15:57

20W bo to z wagonu 120A, a w wagonach rury 25W nie występowały w ogóle:
Obrazek

Ogólnie fotek z wnętrz taboru kolejowego mam bardzo dużo i gdybym miał je wszystkie zuploadować to by wyszło kilka stron tego wątku: viewtopic.php?f=62&t=3305&start=50
trojmiejski

Postprzez qba » 16 października 2013, 18:08

No ja właśnie coś kojarze mleczne w tym kształcie klosze na oprawach 25W, choć rzeczywiście są praktycznie niespotykane i to od wielu lat.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez trojmiejski » 16 października 2013, 18:15

Tak samo jest z kloszami oryginalnych wystających opraw w starych wagonach osobowych (sporo egzemplarzy ma oświetlenie wpuszczone w sufit i ich tematu teraz nie poruszam), tylko w jednym wagonie 120A spotkałem je w ogóle.
trojmiejski

Postprzez Lampka » 17 października 2013, 09:00

W niektórych z tych opraw już nawet nie ma tego obramowania po kloszu - została sama obudowa oprawy ze świetlówką. W sumie dziwne, że mimo klosza, stosowano dodatkowo te obręcze. Takie same obręcze były np. u mnie w podstawówce w starych oprawach 2x40w z odbłyśnikiem (nie pamiętam typu).

trojmiejski napisał(a):20W bo to z wagonu 120A, a w wagonach rury 25W nie występowały w ogóle:

20w to się zdarzały, ta jest z jednej z największych partii i też najpowszechniejszej, jakie się pojawiły - z wiosny 1998 roku (tutaj czerwiec). Ostatnio nawet na forum też ktoś pokazywał te rurki z tego samego czasu ;)
Lampka

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Świetlówki liniowe i kompaktowe