[Mesko] OUR-125

Dyskusje na temat opraw oświetleniowych, które wykorzystują żarowe i wyładowcze źródła światła.

Re: [Mesko] OUR-125

Postprzez oskard » 23 grudnia 2013, 21:44

A wiesz gdzie ja mam dzisiejsze czasy :?: :lol:
Są bo są, to naturalna kontynuacja tego co było, ale prawo restrykcyjne, które zaczyna się szerzyć wszędzie, czy coraz bardziej rygorystyczne normy we wszystkich dziedzinach życia, jak np. właśnie w oświetleniu, czy budownictwie, to ja mam głęboko []. Dla mnie wystarczały takie jak z lat 80-tych. No bo wprawdzie do 50-tych mam sentyment, ale zgoda - OŻk-1 oświetlające żarówką główną ulicę to może słaby pomysł. Ale tak jak było w latach 80 moim zdaniem wystarczało, nie zabronione były w produkcji oprawy otwarte, nie było nakazu stosowania elektronicznych stateczników zamiast magnetycznych, żadnych współczynników szczelności uszczelek itd., tak jak samochody były prostsze, nie trzeba było oddawać do serwisu - każdy kto sie trochu wyznawał na mechanice, był w stanie naprawić. I jeździły, może troche za dużo truły, ale wystarczyło popracować nad silnikami. A teraz sam nie naprawisz, a jak nie zrobisz przeglądu to sie na środku drogi zatrzyma, nie mówiąc o paraliżujących usterkach drobnych elementów elektronicznych - coś nie działa, choćby od mrozu - nie pojedzie. Woda troche podtopi - do serwisu.
Z oprawami było tak samo prosto - ważny był rozsył, efektywność świetlna i koniec, a to że były oprawy wadliwie obliczone to inna sprawa, ale odpowiednio ukształtowany odbłyśnik może cuda zdziałać.
Nikt nie wycofywał na siłe żarówek po wymyśleniu mixów - po prostu z czasem się przestarzały i przestano je używać, a nie jak teraz z LRFami terroryzują, a żarówek już by nie można było kupić, gdyby nie nasze narodowe kombinatorstwo, przejawiające się w nadawaniu nazw produktom przez sprzedawców ;) .
Pamiętaj - dla mnie argument "bo w dzisiejszych czasach" to żaden argument ;) . Ja sie dopiero co ledwo przyzwyczaiłem do 90-tych :mrgreen:

A jeszcze co do OUR - może różnie bywa z jej sprawnością, w przypadkach gdy się nie dba, jak jest brudny klosz i odbłyśnik, nie przeczę. Ale jest jedna rzecz niezaprzeczalna na "+" - jej dizajn, czy po dawnemu wzornictwo, zwłaszcza jeśli chodzi o starsze (dłuższe) wersje. Ma idealną, smukłą bryłę, pięknie zarysowane krągłości, świetny kształt klosza, nie za wydatny, nie za płaski i idealnie owalny (nie jak malaga - półowalny). Dla mnie to wzór opraw obłych z małą komorą lampową, tak jak dla opraw kanciastych z taką komorą wzorem jest trumna, oczywiście długa. Z kolei łyżka czy stara (gruba) czy nowa (płaska) jest dla mnie wzorem opraw obłych w dużą komorą lampową. No i łyżka NRDowska - smukła i wydłużona jak OUR, ale komora duża jak w łyżce, do tego pięknie przechodzi w wysięgnik.
oskard

Zdjęcia: 29

Postprzez lumix26 » 25 grudnia 2013, 11:55

Bydgoszcz ul.Srebrna - foto grudzień 2013
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.
lumix26

Zdjęcia: 3827

Postprzez oskard » 27 grudnia 2013, 20:12

Ta z ostatniej fotki to moja ulubiona odmiana. Różni się nieznacznie od tej na fotce 6 - ma obejmy w większym odstępie, i "ogon", czyli jej ukośna część jest dzięki temu dłuższa. To jest absolutny wzór piękna :) Ta z bliżej ustawionymi obejmami też jest ładna, ale komora osprzętu w stosunku do reszty bryły ciut za długa przez te obejmy się wydaje, a ogon za krótki.
Były jeszcze mieszane wersje - z 3 obejmami - odstępy między nimi były takie ja ma ta z 6 fotki, ale komora osprzętu była taka jak na ostatnim zdjęciu. Ciekawe od czego to zależało, przecież za każdą mini-zmianą szła konieczność zmian w formie odlewu? Czy to kilka równoległych wersji klepali?
oskard

Zdjęcia: 29

Postprzez trojmiejski » 27 grudnia 2013, 21:24

Pogórze, gmina Kosakowo, padaki z sodą:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez JeD » 27 grudnia 2013, 21:26

No nie jest tragicznie :)
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez Utilizer » 27 grudnia 2013, 21:27

Ale lipa :roll: już by mogli te klosze zdjąć :P
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez Whites86 » 27 grudnia 2013, 21:34

XXXJeDXXXX napisał(a):No nie jest tragicznie :)

jest gorzej niż tragicznie ;)
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez JeD » 27 grudnia 2013, 21:41

Whites86 napisał(a):
XXXJeDXXXX napisał(a):No nie jest tragicznie :)

jest gorzej niż tragicznie ;)

Jedyny zrozumiał moją ironię :mrgreen:
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez mateusz » 27 grudnia 2013, 21:58

Myślicie że soda 70W w nowej oprawie by tam świeciła dużo lepiej :?: Tutaj głównym problemem jest raczej konstrukcja klosza bo jeśli jest tam WLSP to spokojnie by dał radę bez niego... Soda 70W już z natury słabo świeci na takim wysokim słupie...
Pozdrawiam ,
mateusz

Zdjęcia: 544

Postprzez Whites86 » 27 grudnia 2013, 22:02

mateusz napisał(a):Myślicie że soda 70W w nowej oprawie by tam świeciła dużo lepiej :?: Na padakę ona mi nie wygląda..

nieporównywalnie lepiej :) na wet nie ma o czym dyskutować :) ta oprawa do LRFa się nie nadaje a co dopiero do sody
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zewnętrzne oprawy żarowe i wyładowcze