Klasyczne oprawy świetlówkowe

Dyskusje na temat opraw oświetleniowych używanych do oświetlenia wnętrz, których produkcji zaprzestano

Re: Klasyczne oprawy świetlówkowe

Postprzez Elektroservice » 26 grudnia 2013, 20:29

Szkoda że klosz od takiego Famorka nie pasuje do BN w wersji z kratokloszem :)
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Elektroservice

Zdjęcia: 0

Postprzez robert03 » 27 grudnia 2013, 09:20

XXXJeDXXXX napisał(a):Czy przy wymianie świetlówek wkładane jest po 1 świetlówce 840 ?

Taka zasada nie obowiązuje. Wymieniane są niesprawne świetlówki na sprawne. Wiele świetlówek w tych oprawach to T12 Pila 765. Zdarzają się jeszcze starsze T12 Polamp o barwie 4000 ( Ra nieznane prawdopodobnie 60) :-). Gdy się przepalają wymieniane są na kije Tungsram 765 albo Pomamp components 765 sztuka za sztukę. Ostatnio zaczęły pojawiać się kije Tungsram 830.
W jednej sali jest średnio 18 opraw i bardzo duże okna od strony południowej. To powoduje że bardzo rzadko zapalane są wszystkie oprawy. Zazwyczaj świeci się 1/3 oświetlenia ( jeden rząd opraw lub maksymalnie dwa rzędy). W słoneczne dni nie ma w ogóle potrzeby doświetlania a do tego bardzo mocno promowana jest oszczędność energii więc nie nadużywa się oświetlenia :-). Dlatego oprawy są w bardzo dobrym stanie, czyste i wiele starych rur jeszcze w środku siedzi :-).
robert03

Zdjęcia: 0

Postprzez Lampka » 27 grudnia 2013, 19:03

Jak byłem mały, to podobała mi się "oszczędność", polegająca na wymianie tylko jednej z dwóćh przepalonych świetlówek :) Stosowano to u mnie w podstawówce i przez to w oprawach jeszcze w 2004 roku, siedziało pełno starych rur 40w, z głębokiego PRLu. Zawsze miałem co oglądać w klasach, a w każdej klasie opraw było jakieś 7 na sufit (klasyki, z odbłyśnikiem i obręczami na końcach).
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez Whites86 » 27 grudnia 2013, 19:06

Lampka napisał(a):Jak byłem mały, to podobała mi się "oszczędność", polegająca na wymianie tylko jednej z dwóćh przepalonych świetlówek :) Stosowano to u mnie w podstawówce i przez to w oprawach jeszcze w 2004 roku, siedziało pełno starych rur 40w, z głębokiego PRLu. Zawsze miałem co oglądać w klasach, a w każdej klasie opraw było jakieś 7 na sufit (klasyki, z odbłyśnikiem i obręczami na końcach).

a mi się wlasnie to najbardziej niepodobalo, bo wkurzalo mnie to ze niemoglem zobaczyć tych opraw na pelnej mocy w akcji bo zazwyczaj palila się w nich tylko 1 rura :roll: , chodz raz w jednej klasie uruchomiłem wszystkie 15 opraw po 2x 40W każda :mrgreen:
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez famabud » 28 grudnia 2013, 21:49

Whites86 napisał(a):
Lampka napisał(a):Jak byłem mały, to podobała mi się "oszczędność", polegająca na wymianie tylko jednej z dwóćh przepalonych świetlówek :) Stosowano to u mnie w podstawówce i przez to w oprawach jeszcze w 2004 roku, siedziało pełno starych rur 40w, z głębokiego PRLu. Zawsze miałem co oglądać w klasach, a w każdej klasie opraw było jakieś 7 na sufit (klasyki, z odbłyśnikiem i obręczami na końcach).

a mi się wlasnie to najbardziej niepodobalo, bo wkurzalo mnie to ze niemoglem zobaczyć tych opraw na pelnej mocy w akcji bo zazwyczaj palila się w nich tylko 1 rura :roll: , chodz raz w jednej klasie uruchomiłem wszystkie 15 opraw po 2x 40W każda :mrgreen:

Też mnie to wkurza, jedna oprawa na 10 może być dla mnie na wpół dead, ale jak więcej - jestem zły. :twisted: :mrgreen:
Light is life
famabud

Zdjęcia: 1074

Postprzez Lampka » 28 grudnia 2013, 22:22

Whites86 napisał(a):...chodz raz w jednej klasie uruchomiłem wszystkie 15 opraw po 2x 40W każda :mrgreen:

Wszedłeś na krzesło i wymieniłeś w nich rury, czy jak? :P
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez Whites86 » 28 grudnia 2013, 22:31

Lampka napisał(a):
Whites86 napisał(a):...chodz raz w jednej klasie uruchomiłem wszystkie 15 opraw po 2x 40W każda :mrgreen:

oczywiście , mam nawet gdzieś zdjęcia z wigilii klasowej gdzie wszystkie palą się po 2 rury każda
Whites86

Postprzez MercuryFenix » 28 grudnia 2013, 22:34

Whites86 napisał(a):
Lampka napisał(a):

oczywiście , mam nawet gdzieś zdjęcia z wigilii klasowej gdzie wszystkie palą się po 2 rury każda

W mojej podstawówce miałem część OZW i część jakichś innych belek, i już nam nie zmieniali świetlówek tylko całe oprawy. więc w klasie mogło być że 3 oprawy nowe a reszta OZW, jednak nie mam zdjęć bo nie myślałem że kiedyś mi się do czegoś przydadzą. :)
Pasja czyni nas wyjątkowymi
MercuryFenix

Zdjęcia: 16

Postprzez famabud » 28 grudnia 2013, 22:36

mam nawet gdzieś zdjęcia z wigilii klasowej gdzie wszystkie palą się po 2 rury każda

Chętnie bym zobaczył. :D
Light is life
famabud

Zdjęcia: 1074

Postprzez Whites86 » 28 grudnia 2013, 22:40

famabud napisał(a):
mam nawet gdzieś zdjęcia z wigilii klasowej gdzie wszystkie palą się po 2 rury każda

Chętnie bym zobaczył. :D

jak ocenzuruje to wstawie ;)
Whites86

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Klasyczne oprawy oświetleniowe wewnętrzne