[Mesko] OUR-125

Dyskusje na temat opraw oświetleniowych, które wykorzystują żarowe i wyładowcze źródła światła.

Re: [Mesko] OUR-125

Postprzez swietlik » 27 grudnia 2013, 22:25

OUR 125 to bardzo fajna oprawa w kolekcji.... a w oświetleniu ulicznym to porażka ;)
Zakład Energetyczny Poznań
Rejon Najwyższych Napięć
swietlik

Zdjęcia: 83

Postprzez Whites86 » 27 grudnia 2013, 23:00

swietlik napisał(a):OUR 125 to bardzo fajna oprawa w kolekcji.... a w oświetleniu ulicznym to porażka ;)

w kolekcji również nie jest jakimś ewenementem ;)
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez swietlik » 27 grudnia 2013, 23:17

Whites86 napisał(a):
swietlik napisał(a):OUR 125 to bardzo fajna oprawa w kolekcji.... a w oświetleniu ulicznym to porażka ;)

Stara padaka to może nie... ale jak byś miał nówkę zmagazynu, nigdy nie zakładaną? :mrgreen:

Największym nieporozumieniem było zakładanie tych opraw na bardzo wysokich słupach, wtedy te oprawy świeciły tak jak księżyc :D
Zakład Energetyczny Poznań
Rejon Najwyższych Napięć
swietlik

Zdjęcia: 83

Postprzez Whites86 » 27 grudnia 2013, 23:19

swietlik napisał(a):
Whites86 napisał(a):

Stara padaka to może nie... ale jak byś miał nówkę zmagazynu, nigdy nie zakładaną? :mrgreen:

Największym nieporozumieniem było zakładanie tych opraw na bardzo wysokich słupach, wtedy te oprawy świeciły tak jak księżyc :D

księżyc je zawstydzał :P
Whites86

Postprzez lumix26 » 27 grudnia 2013, 23:32

swietlik napisał(a):Największym nieporozumieniem było zakładanie tych opraw na bardzo wysokich słupach, wtedy te oprawy świeciły tak jak księżyc :D

Tutaj jest OUR125 Cweer z rozwalonym LRF-em i Mesko w głębi z nową lampą obok księżyca
Obrazek
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.
lumix26

Zdjęcia: 3827

Postprzez Whites86 » 27 grudnia 2013, 23:33

księżyc wymiata :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Whites86

Postprzez qba » 27 grudnia 2013, 23:43

OUR 125 wygląda jak rozpłaszczona OURW2250, ale ja nie żywiłem nigdy szczególnej niechęci do tej oprawy, raczej średnio mi się podobała, choć widziałem je często na o wiele za wysokich słupach i miejsca nią oświetlone nie należały do jasnych. Znam jeden przypadek, gdzie OUR 125 została zamontowana zamiast strady OUS 400.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez lumix26 » 27 grudnia 2013, 23:54

qba napisał(a):... Znam jeden przypadek, gdzie OUR 125 została zamontowana zamiast strady OUS 400.

To rozwiązanie było tymczasowe czy tak zostawili :roll:
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.
lumix26

Zdjęcia: 3827

Postprzez oskard » 28 grudnia 2013, 01:25

Ja z kolei znam miejsce, gdzie latarń poza jedną, nie było. Chodzi o fragment Niesulickiej, skrzyżowanie z Ludwicką. Ludwicka była bez niczego, tylko Beczkowa miała OURy, Ludwicka same słupy. Około roku 2000 zrobili na niej oświetlenie od zera - SGS203 na nowiutkich ŻN, jeden za rogiem, w pustym miejscu w linii Niesulickiej ustawili. W 2005 roku jak były te wichury w Polsce, zwiało temu SGSowi górną pokrywę i... świecił tak, do góry, dopóki deszcz nie zaczął padać akurat którąś nocą. No i nastała ciemnica... po roku ktoś to zauważył dopiero - dali usodowionego OURa. I tak świecił z 3, 4 lata, aż... z powrotem stał się oprawą rtęciową i tak jest do dziś :) . Tak więc Stolica to chyba jedno z nielicznych miast, gdzie zdarzają się jeszcze pojedyncze przypadki, wymian opraw sodowych (w razie uszkodzenia) na rtęciowe.
A co do dizajnu... mnie z kolei OURW zdają się być za mocno wypukłe, ale nie to żeby mi się nie podobały - proporcje mają idealne jak OUR, zwłaszcza te długie, starsze wersje. Dla mnie są po prostu egzotyczne - mało ich zawsze było. OURami 125 usłane były niemal wszystkie mniejsze ulice Stolicy, w tym mojej dzielnicy, na większych łyżki rządziły, a w kilku dzielnicach obszarami występowały trumny (Włochy, Ochota, Wawer, dalszy Gocławek - tu są do dziś). OURW praktycznie w Warszawie były oprawą kolejową, stąd zawsze nazywałem je "dworcówkami", bo przeważnie na peronach były. Dopiero z kilka lat temu odkryłem, że tworzyły sporą enklawę w dawnej dzielnicy Żoliborz (obecnie to Żoliborz i Bielany, dwie oddzielne jednostki adm.). Są do dziś np. na końcowym odcinku Gdańskiej, na Lektykarskiej, oraz na Kątowej. Przyznam, że jak pierwszy raz zobaczyłem "dworcówki" w ośw. ulicznym, i to mojego miasta, byłem zdziwiony :roll: . Ale też i mile zaskoczony, że w tak eliganckich dzielnicach jest jeszcze rtęciowo :)
Ja jednak traktuję OURW jak egzotykę, i po prostu nie mam z nimi tylu wspomnień związanych, może to kwestia wspomnień właśnie. Ale też inna sprawa z OUR 125, oprócz wspomnień i miłych skojarzeń, że mam po prostu hopla na punkcie ich bryły, tak jak na punkcie łyżek NRDowskich :)
... oczywiście nasze łyżki też wielbię, zwłaszcza te grubasy pierścieniowe - ogółem wszystko co ma piękną, opływową formę, również trumny - też są smukłe, mimo kantów na przodzie. Natomiast porażką są dla mnie wszelkie trafiki i luny - luna ma nawet opływowy przód... i na tym koniec - nie ma żadnego przejścia w wysięgnik, wygląda jakby ptak siedział na końcu rury :mrgreen:
oskard

Zdjęcia: 29

Postprzez qba » 28 grudnia 2013, 01:54

lumix26 napisał(a):
qba napisał(a):... Znam jeden przypadek, gdzie OUR 125 została zamontowana zamiast strady OUS 400.

To rozwiązanie było tymczasowe czy tak zostawili :roll:

Ta OUR tam bardzo długo wisiała. To było na terenie ośrodka "Kormoran" w Kołobrzegu. Na tarasie była zamontowana oprawa, oświetlająca parking. Najpierw chyba była to łyżka, potem założyli stradę OUS 400, a po paru latach ku swojemu zdumieniu zauważyłem, że jest tam OUR 125 bez klosza. Potem założyli w jej miejscu jakiś naświetlacz.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zewnętrzne oprawy żarowe i wyładowcze