Lampy LED

Dyskusje na temat diod LED

Moderator: cukrownik

Re: Lampy LED

Postprzez owies » 4 stycznia 2014, 16:31

amisiek nie wiem czy 930 mi przypasuje barwą, będę celował w 942 najprawdopodobniej ale to się jeszcze okaże jak dojdzie paczka z allegro z używanym osramem 35W 830 (o ile można się sugerować w ten sposób). Widzę że w MH oznaczenia są identyczne jak na świetlówkach :)
owies

Postprzez amisiek » 4 stycznia 2014, 17:34

To kwestia upodobań. 35W to jest mała moc, daje zaledwie 3000lm, więc do wieczornego oświetlenia barwa ciepła jak najbardziej pasuje - jeśli ją lubisz. Nie wszyscy ją lubią, dla przykładu Adam Whites86 i Paweł Elektroservice nie lubią barwy ciepłej w ogóle. Ja wolę ciepłą przy małym natężeniu światła a zimną - przy większym.
Między innymi dlatego wolę omijać lampy LED większej mocy, gdyż większość z nich jest ciepła 2500 albo 3000K. Na lampkę nocną ;)
Nie sugeruj się jakością światła 830tki, bo 930 jest na pewno sporo lepsza. Patrząc po barwie skóry i innych barwach w otoczeniu, między 830 a 930 jest na oko kolosalna różnica. Jeszcze bardziej ją widać między 842 a dobrym MH 942. To musisz ocenić samemu, bo upodobania i potrzeby są zupełnie inne. Ewentualnie możesz porównać jakość światła w Empikach, tam powszechnie stosuje się lampy MH w barwie 942.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez JeD » 4 stycznia 2014, 17:37

amisiek napisał(a):To kwestia upodobań. 35W to jest mała moc, daje zaledwie 3000lm, więc do wieczornego oświetlenia barwa ciepła jak najbardziej pasuje - jeśli ją lubisz. Nie wszyscy ją lubią, dla przykładu Adam Whites86 i Paweł Elektroservice nie lubią barwy ciepłej w ogóle. Ja wolę ciepłą przy małym natężeniu światła a zimną - przy większym.
Między innymi dlatego wolę omijać lampy LED większej mocy, gdyż większość z nich jest ciepła 2500 albo 3000K. Na lampkę nocną ;)
Nie sugeruj się jakością światła 830tki, bo 930 jest na pewno sporo lepsza. Patrząc po barwie skóry i innych barwach w otoczeniu, między 830 a 930 jest na oko kolosalna różnica. Jeszcze bardziej ją widać między 842 a dobrym MH 942. To musisz ocenić samemu, bo upodobania i potrzeby są zupełnie inne. Ewentualnie możesz porównać jakość światła w Empikach, tam powszechnie stosuje się lampy MH w barwie 942.

942? ja myślałem że 930, przynajmniej w Plazie w Lublinie są świetlówki
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez LemuRR11 » 4 stycznia 2014, 17:56

Powiadacie że tylko na dedykowanym stateczniku ..
Cóż :twisted: Postaram się zrobić samemu (na poczciwym IR2153) tylko teraz pytanie brzmi, czy częstotliwość też ma duże znaczenie (chodzi mi tu o przedział 40-100kHz)

No i kolejną sprawą, dla mnie niezrozumiałą, są barwy
Czym różni się 830 od 930 ? Barwą cz Ra ?
LemuRR11

Zdjęcia: 50

Postprzez JeD » 4 stycznia 2014, 17:59

LemuRR11 napisał(a):Powiadacie że tylko na dedykowanym stateczniku ..
Cóż :twisted: Postaram się zrobić samemu (na poczciwym IR2153) tylko teraz pytanie brzmi, czy częstotliwość też ma duże znaczenie (chodzi mi tu o przedział 40-100kHz)

No i kolejną sprawą, dla mnie niezrozumiałą, są barwy

Ra
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez KaszeL » 4 stycznia 2014, 19:04

LemuRR11 napisał(a):Powiadacie że tylko na dedykowanym stateczniku ..

No niestety, te lampy nie mogą pracować na częstotliwości większej niż 120-150 Hz (tak to nie pomyłka Hz nie kHz).
Nie wiem czy jest sens bawić się w coś takiego, skoro dedykowany statecznik 35W można wyrwać na allegro już za 36 zł. Zerknij tutaj: http://allegro.pl/uklad-zaplonowy-trans ... 20947.html

LemuRR11 napisał(a):No i kolejną sprawą, dla mnie niezrozumiałą, są barwy

Oznaczenie 830 to Ra > 80 i Barwa 3000K
Natomiast 930 to Ra > 90 i Barwa 3000K

Zatem te lampki różnią się jakością światła, a nie temperaturą barwową. O ile sama temperatura barwowa to kwestia indywidualna. Jednym pasuje ciepłe światło, innym chłodniejsze. To jeśli chodzi o odwzorowanie barw, to trzymał bym się od tych wersji z Ra > 80 z daleka. To są już stare lampki, szkoda na nie czasu.
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez Elektroservice » 4 stycznia 2014, 19:20

LemuRR11 daj spokój z samorobnymi wynalazkami. Możesz spróbować odpalić tego MH na FL2000 jak masz takowy pod ręką i zmierzyć prąd i napięcie pracy lampy w stanie ustabilizowanym. Jeśli będzie blisko znamionowych parametrów i barwa światła Ci spasuje a przy tym wszystkim statecznik nie będzie się gotował to może to tak działać. Jeśli nie to pozostaje Ci zakup dedykowanej elektroniki :roll:
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Elektroservice

Zdjęcia: 0

Postprzez LemuRR11 » 4 stycznia 2014, 22:37

Dzięki za podpowiedzi :)
To znaczy dedykowany statecznik na jakiej częstotliwości pracuje ? :roll: Bo jeżeli na 100Hz, to trochę lipnie, bo efekt storboskopowy nadal występuje.

Akurat, mam cały zasób części w domu :), więc na pewno wyszło by względnie taniej 8-)
Ciekawy jestem czy fabryczny posiada aktywną stabilizację prądu ? czy inny ciekawy patent, że niby jest niezastąpiony :shock:
LemuRR11

Postprzez KaszeL » 4 stycznia 2014, 22:41

LemuRR11 napisał(a):Dzięki za podpowiedzi :)
To znaczy dedykowany statecznik na jakiej częstotliwości pracuje ? :roll: Bo jeżeli na 100Hz, to trochę lipnie, bo efekt storboskopowy nadal występuje.

Akurat, mam cały zasób części w domu :), więc na pewno wyszło by względnie taniej 8-)
Ciekawy jestem czy fabryczny posiada aktywną stabilizację prądu ? czy inny ciekawy patent, że niby jest niezastąpiony :shock:

Fabryczne pracują na okolicach 120Hz, efekt stroboskopowy nie występuje. To nie świetlówka. Nawet jak masz części za darmo, to nie wyjdzie względnie taniej. W ile chcesz to poskładać, w 15min żeby się opłacało? Bo jak poświecisz godzinę, to raczej już wychodzi drożej. Moja godzina kosztuje minimum 120zł.
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez LemuRR11 » 4 stycznia 2014, 22:47

Jeżeli robię dla siebie :), w ramach chwili wolnego czasu, to nie liczę sobie godzinnej stawki :) Inaczej zbankrutował bym na przyrządzaniu sobie jedzenia.

Dla kogoś innego, nawet nie kombinował bym, tylko kupił gotowca :)
LemuRR11

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Diody LED