Moderator: cukrownik
amisiek napisał(a):To kwestia upodobań. 35W to jest mała moc, daje zaledwie 3000lm, więc do wieczornego oświetlenia barwa ciepła jak najbardziej pasuje - jeśli ją lubisz. Nie wszyscy ją lubią, dla przykładu Adam Whites86 i Paweł Elektroservice nie lubią barwy ciepłej w ogóle. Ja wolę ciepłą przy małym natężeniu światła a zimną - przy większym.
Między innymi dlatego wolę omijać lampy LED większej mocy, gdyż większość z nich jest ciepła 2500 albo 3000K. Na lampkę nocną
Nie sugeruj się jakością światła 830tki, bo 930 jest na pewno sporo lepsza. Patrząc po barwie skóry i innych barwach w otoczeniu, między 830 a 930 jest na oko kolosalna różnica. Jeszcze bardziej ją widać między 842 a dobrym MH 942. To musisz ocenić samemu, bo upodobania i potrzeby są zupełnie inne. Ewentualnie możesz porównać jakość światła w Empikach, tam powszechnie stosuje się lampy MH w barwie 942.
LemuRR11 napisał(a):Powiadacie że tylko na dedykowanym stateczniku ..
CóżPostaram się zrobić samemu (na poczciwym IR2153) tylko teraz pytanie brzmi, czy częstotliwość też ma duże znaczenie (chodzi mi tu o przedział 40-100kHz)
No i kolejną sprawą, dla mnie niezrozumiałą, są barwy
Czym różni się 830 od 930 ? Barwą cz Ra ?
LemuRR11 napisał(a):Powiadacie że tylko na dedykowanym stateczniku ..
CóżPostaram się zrobić samemu (na poczciwym IR2153) tylko teraz pytanie brzmi, czy częstotliwość też ma duże znaczenie (chodzi mi tu o przedział 40-100kHz)
LemuRR11 napisał(a):No i kolejną sprawą, dla mnie niezrozumiałą, są barwy
Czym różni się 830 od 930 ? Barwą cz Ra ?
LemuRR11 napisał(a):Dzięki za podpowiedzi
To znaczy dedykowany statecznik na jakiej częstotliwości pracuje ?Bo jeżeli na 100Hz, to trochę lipnie, bo efekt storboskopowy nadal występuje.
Akurat, mam cały zasób części w domu, więc na pewno wyszło by względnie taniej
![]()
Ciekawy jestem czy fabryczny posiada aktywną stabilizację prądu ? czy inny ciekawy patent, że niby jest niezastąpiony
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość