litak1 napisał(a):Nie koniecznie masz te rury przeciążone bo statecznik elektroniczny nie tylko dopasowuje prąd ale również spadek napięcia (przy mniejszym spadku napięcia jest mniejszy prąd) Ta cecha jest dość dobra w elektronikach i niektóre mogą być stosowane do różnych mocy rur. Mam do dzisiaj zrobioną lampę z świetlówki kompaktowej 23W philipsa, który to układ zasila rurkę 8 watową. Świetlóweczka nie jest przeciążona i świeci już około 10 (!) lat, teraz już sporadycznie załączana. Moc mierzona tego układu wynosi 10W
Lampka napisał(a):Może w 765 jest więcej rtęci, która pozostaje w stanie gazowym. Rozświecanie się od końcówek, jest naturalnym elementem tego procesu, choćby dlatego, że obszar elektrod jest najcieplejszym w lampie.
IndustrialStalker napisał(a):Ponieważ nie widzę w offtopach wątku offtop:) To napiszę tu a pytanie zadam przy okazji.
Jaka jest najczęstsza przyczyna wyrzucenia kompaktu? W kompakcie jest normalna rura z czterema podłączeniami jak w liniowej? Pytam bo będę chciał zasilić liniową bebechami z kompakta i pozyskać go oczywiście z koszy.
Chociaż zdarzało mi się kupować mocne markowe kompakty z szybkim startem(a nie z serii economy) poniżej 15zł. Gdybym teraz trafił taki w sklepie to bym chętnie poświęcił.
A w ogóle to cała idea wynika tylko z tego, że producentom nie chce się zrobić taniej oprawy EVG np 1x18, chociaż wiadomo żeby mogli, skoro 2x36 nawet po 40zł kupowałem.
I tu właściwa treść którą chciałem się podzielić. Byłem wczoraj w castoramie i widziałem na koszu naklejkę: "Odpady wrzucone do koszy są własnością sklepu" Nie wiem czy to tylko na meneli i jak coś dostrzegę ciekawego i się ładnie spytam, to mi pozwolą, czy bezwzględnie nic już się nie wyjmie. "Kradł" śmieci na pewno nie będę
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości