Parę pytań do profesjonalistów

Dyskusja na tematy dowolne

Re: Parę pytań do profesjonalistów

Postprzez Lampka » 31 stycznia 2014, 16:40

Może w 765 jest więcej rtęci, która pozostaje w stanie gazowym. Rozświecanie się od końcówek, jest naturalnym elementem tego procesu, choćby dlatego, że obszar elektrod jest najcieplejszym w lampie.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez lumix26 » 31 stycznia 2014, 17:11

Też to zauważyłem mam na zewnątrz oprawę świetlówkową T8 18W jako 765 i mimo mrozów odpala dobrze ale nie świeci na różowo jak seria 8xx
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.
lumix26

Zdjęcia: 3827

Postprzez Elektroservice » 31 stycznia 2014, 20:13

Wygląda więc na to, że na zewnątrz lepiej się sprawdzą stare dobre 765tki :D
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Elektroservice

Zdjęcia: 0

Postprzez bartek380V » 1 lutego 2014, 15:23

litak1 napisał(a):Nie koniecznie masz te rury przeciążone bo statecznik elektroniczny nie tylko dopasowuje prąd ale również spadek napięcia (przy mniejszym spadku napięcia jest mniejszy prąd) Ta cecha jest dość dobra w elektronikach i niektóre mogą być stosowane do różnych mocy rur. Mam do dzisiaj zrobioną lampę z świetlówki kompaktowej 23W philipsa, który to układ zasila rurkę 8 watową. Świetlóweczka nie jest przeciążona i świeci już około 10 (!) lat, teraz już sporadycznie załączana. Moc mierzona tego układu wynosi 10W

ja zasilam bebechami od swietlowki kompaktowej 18W dwie rury 8W polaczone szeregowo . Uklad dziala codziennie swiecony po 5 godzin od 7lat :D
Zawsze przestrzegaj zasad BHP . robisz to na wlasną odpowiedzialnosc,jesli nie jestes pewien swojego bepieczenstwa i otoczenia to skonsultuj sie z wykwalifikowanym elektrykiem inaczej mozesz byc zabójca siebie i innych! (wszelkie prawa zastrzezone)
bartek380V

Zdjęcia: 4

Postprzez bartek380V » 1 lutego 2014, 15:24

Lampka napisał(a):Może w 765 jest więcej rtęci, która pozostaje w stanie gazowym. Rozświecanie się od końcówek, jest naturalnym elementem tego procesu, choćby dlatego, że obszar elektrod jest najcieplejszym w lampie.

W swietlowkach wyladowanie zachodzi w parach nasyconych ?
Zawsze przestrzegaj zasad BHP . robisz to na wlasną odpowiedzialnosc,jesli nie jestes pewien swojego bepieczenstwa i otoczenia to skonsultuj sie z wykwalifikowanym elektrykiem inaczej mozesz byc zabójca siebie i innych! (wszelkie prawa zastrzezone)
bartek380V

Zdjęcia: 4

Postprzez IndustrialStalker » 1 lutego 2014, 15:39

Ponieważ nie widzę w offtopach wątku offtop:) To napiszę tu a pytanie zadam przy okazji.
Jaka jest najczęstsza przyczyna wyrzucenia kompaktu? W kompakcie jest normalna rura z czterema podłączeniami jak w liniowej? Pytam bo będę chciał zasilić liniową bebechami z kompakta i pozyskać go oczywiście z koszy.
Chociaż zdarzało mi się kupować mocne markowe kompakty z szybkim startem(a nie z serii economy) poniżej 15zł. Gdybym teraz trafił taki w sklepie to bym chętnie poświęcił.
A w ogóle to cała idea wynika tylko z tego, że producentom nie chce się zrobić taniej oprawy EVG np 1x18, chociaż wiadomo żeby mogli, skoro 2x36 nawet po 40zł kupowałem.

I tu właściwa treść którą chciałem się podzielić. Byłem wczoraj w castoramie i widziałem na koszu naklejkę: "Odpady wrzucone do koszy są własnością sklepu" Nie wiem czy to tylko na meneli i jak coś dostrzegę ciekawego i się ładnie spytam, to mi pozwolą, czy bezwzględnie nic już się nie wyjmie. "Kradł" śmieci na pewno nie będę :D
https://www.facebook.com/object77b
IndustrialStalker

Zdjęcia: 76

Postprzez MercuryFenix » 1 lutego 2014, 20:56

IndustrialStalker napisał(a):Ponieważ nie widzę w offtopach wątku offtop:) To napiszę tu a pytanie zadam przy okazji.
Jaka jest najczęstsza przyczyna wyrzucenia kompaktu? W kompakcie jest normalna rura z czterema podłączeniami jak w liniowej? Pytam bo będę chciał zasilić liniową bebechami z kompakta i pozyskać go oczywiście z koszy.
Chociaż zdarzało mi się kupować mocne markowe kompakty z szybkim startem(a nie z serii economy) poniżej 15zł. Gdybym teraz trafił taki w sklepie to bym chętnie poświęcił.
A w ogóle to cała idea wynika tylko z tego, że producentom nie chce się zrobić taniej oprawy EVG np 1x18, chociaż wiadomo żeby mogli, skoro 2x36 nawet po 40zł kupowałem.

I tu właściwa treść którą chciałem się podzielić. Byłem wczoraj w castoramie i widziałem na koszu naklejkę: "Odpady wrzucone do koszy są własnością sklepu" Nie wiem czy to tylko na meneli i jak coś dostrzegę ciekawego i się ładnie spytam, to mi pozwolą, czy bezwzględnie nic już się nie wyjmie. "Kradł" śmieci na pewno nie będę :D

Padnięta elektronika lub żarniki (elektrody), to pierwsze jak dla mnie częstrze. Po co komu uszkodzony kompakt :) (oczywiście nie mówię o nas, ponieważ często elementy są przez nas wtórnie wykorzystywane.
Pasja czyni nas wyjątkowymi
MercuryFenix

Zdjęcia: 16

Postprzez MRP200 » 1 lutego 2014, 22:49

W padniętych "domowych" kompaktach zawsze padnięta była świetlówka, a elektronika po wydłubaniu z powiedzmy komory osprzętu, okazywała się sprawna. Padnięcie świetlówki jak wiadomo łatwo rozpoznać po zaczernionych końcach. Był oczywiście jeden wyjątek z kompaktem Apollo w którym strzelił jeden z elektrolitów, chociaż prawdopodobnie działał on przez jeszcze jakiś czas. Szybkie padniecie świetlówki dotyczy zwłaszcza niemarkowych kompaktów, w których podejrzewam, że świetlówki pracują na źle dobranym prądzie, raczej są przeciążone. Jako ciekawostkę podam, że kupione kilka lat temu kompakty w Biedronce, firmy no name padły po niecałym roku. Za to kupiony w Tesco Osram, który długo zbiera siły żeby zaświecić pełną mocą, świeci już dobre 5 lat.
MRP200
Moderator

Zdjęcia: 639

Postprzez IndustrialStalker » 2 lutego 2014, 00:10

To może już pociągnę ten temat do końca i dopytam praktyków.
Mam w domu jednego znośnego kompakta philipsa, z którym nie będę żałował się rozstać 23W. Dobry do 18stki czy za mocny?(jaki był by najlepszy? 18W czy inny?) Lampa była by używana dość często, ale nie za długo. Myślę że nie więcej niż 2h dziennie. Może mniej.

A tą rurkę(23) co zostanie z magnetyka 18W zasilę? :D
https://www.facebook.com/object77b
IndustrialStalker

Zdjęcia: 76

Postprzez litak1 » 2 lutego 2014, 00:17

Możesz stosować bez problemu będzie równie dobry a nawet lepszy niż 18 watowy (mniej obciążony układ) a rurkę też z powodzeniem zasilisz magnetykiem 18/20W
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego. Na tym forum łączymy teorię z praktyką. Nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. ;)
litak1

Zdjęcia: 259

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic